National

Lucian Bode, reacție de ultimă oră la refuzul polițiștilor de a verifica măștile de protecție ale cetățenilor: Este regretabil

Publicat: 12 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lucian Bode reacție de ultimă oră la refuzul polițiștilor de a verifica măștile de protecție ale cetățenilor Este regretabil
Lucian Bode reacționează la refuzul polițiștilor de a-i controla pe cetățenii care poartă măști textule

Lucian Bode a afirmat, intr-o declarație de presă că a avut discuții cu structurile din MAI pe tema controlului măștilor de protecție, după ce o parte dintre polițiști refuză să facă acest lucru. Un comunicat de presă  din partea unui sindical al poliției îi sfătuia pe oamenii legii să aplice avertismente. Nemulțumirea oamenilor legii apare în contextul în care aceștia nu au nicio pregătire pentru a recunoaște dacă masca de protecție este FPP2.

Vă mai aducem aminte faptul că Guvernul a interzis purtarea, în spațiile publice închise și deschise, a măștilor din materiale textile. Concret, românii vor putea purta doar măști chirurgicale și cele FPP2.

Lucian Bode a vorbit despre refuzul polițiștilor de a aplica amenzi persoanelor care nu poartă măști de protecție conform legii

Într-o declarație de presă, Lucian Bode a menționat faptul că a văzut apelul unui sindicat din poliție legat de aplicarea amenzilor contravenționale pentru purtarea măștilor de protecție neconforme. Ministrul a menționat că este ingrijorător cum un sindicat își sfătuiesc membrii să nu respecte aplicarea legii. Ministrul a vorbit și despre cazul polițistului din Constanța care a refuzat să amendeze:

„Am văzut apelul unui sindicat. Eu am avut foarte multe discuţii cu structurile noastre din MAI. La rândul lor, au discutat cu conducerea Poliţiei Romane, Jandarmeriei, ISU, cu structurile judeţene. Toate măsurile pe care Guvernul le-a luat, autorităţile centrale le-au luat, le sunt cunoscute şi au fost prelucrate imediat ce ele au fost adoptate. Am văzut şi aceea situaţie nefericită de la Constanța unde un poliţist spune că nu va aplica nicio sancţiune legată de nepurtarea măştii pentru că nu are pregătirea de specialitate. Un astfel de mesaj public transmite o îngrijorare, o autoritate chemată să aplice legea foarte clară transmite prin anumite voci sindicale că nu vor aplica această lege. Acest lucru nu e prima dată, au mai făcut undeva la sfârşitul lunii noiembrie, sindicatul transmitea către membri acest mesaj, ‘Nu aplicaţi sancţiuni pentru masca, daţi cel mult avertisment’. Am avut evident curiozitatea şi îngrijorarea să văd ce s-a întâmplat înainte şi după ce a fost făcut apelul sindicatului. 99,99% din poliţişti au decis să-şi respecte jurământul şi uniforma. Rolul nostru nu e de a sancţiona cetăţeni, ci de a limita ranspandirea viruslui”, a comentat ministrul de Interne.

 

Un sindicat din poliție îi îndeamnă pe oamenii legii să aplice avertismente în locul amenzilor

Obligarea polițiștilor de a controla cetățenii care poartă măști necorespunzătoare i-a nemulțumit pe oamenii legii. Un important sindicat din poliție, care cuprinde peste 40.000 de membri, i-a sfătuit, pentru a nu cădea în ridicol, pe polițiști să aplice doar avertismente în cazul în care observă că un cetățean poartă mască de protecție textilă:

Pe această cale, SNPPC România, luând act și de ambiguitatea legislativă, dar și de lipsa unei proceduri privind verificarea/confirmarea „conformității” măștii faciale de protecţie (activitate pentru care nu avem instrumente tehnice de aplicare și nici pregătire de specialitate), pentru evitarea unor situații jenante, neplăcute și care aduc atingere imaginii profesionale și deontologiei activității polițienești, recomandă tuturor membrilor săi să analizeze cu responsabilitate măsura aplicării sancțiunii pecuniare pentru „neconformitatea” măștii de protecție și aibă în vedere faptul că și avertismentul reprezintă o sancțiune”.

 

 

Adauga un comentariu