Prima pagină » Radio » Actualitate » Lucrări agricole în luna iunie. Care este calendarul activităților din prima lună de vară
Lucrări agricole în luna iunie. Care este calendarul activităților din prima lună de vară

Lucrări agricole în luna iunie. Care este calendarul activităților din prima lună de vară

28 mai 2021, 16:07,
în Radio

Este bine de știut ce lucrări agricole trebuie făcute în luna iunie deoarece doar câteva zile ne mai despart de Cireșar, începutul calendaristic al verii. Acum, în agricultură trebuie continuate anumite activități începute în luna lui Florar, dar totodată se fac și lucrări noi de care depinde succesul viitoarei recolte. În această perioadă, pierderea timpului este un lux pe care fermierii nu și-l pot permite.

În luna iunie, termenele de realizare a lucrărilor agricole sunt destul de scurte și trebuie îndeplinite fără amânare. De asemenea, trebuie acordată o importanță deosebită și dăunătorilor, deoarece nimeni nu-și dorește să-i fie atacată cultura.Mai mult, în această lună ne bucurăm din ce în ce mai mult de noi sortimente de cireșe, care încep să se ieftinească în piețe.

Lucrări agricole în luna iunie

În privința culturii plantelor de câmp, acum trebuie finalizate lucrările de întreținere la porumb, floarea-soarelui, soia etc. De asemenea, se administrează, în faze, îngrășăminte chimice necesare dezvoltării corespunzătoare a plantelor. Tot acum trebuie urmărite cu atenție fazele de vegetaţie la cerealele păioase pentru a putea stabili momentul optim de recoltare.

Totodată, e bine să pregătim campania de vară prin verificarea și repararea utilajelor. Mai mult, în iunie trebuie începută recoltarea orzului, a gramineelor şi a leguminoaselor perene. Tot acum are loc strângerea şi depozitarea fânului. În ceea ce privește legumicultura, se efectuează lucrări de prășit pe rând şi între rânduri la culturile de tomate, ardei, pătlăgele, vinete, ceapă, usturoi, castraveţi, dovlecei, pepeni şi verdeţuri.

Se mai fac lucrării de palisat (legat) şi copilit la tomatele timpurii, se face cârnitul plantelor, de regulă după patru inflorescenţe. Se irigă toate culturile înfiinţate prin răsad şi semănat direct, dar se aplică și tratamente pentru combaterea agenţilor patogeni şi dăunătorilor la toate culturile, când este necesar. Nu în ultimul rând se recoltează mazăre de grădină, cartof timpuriu, varza timpurie, conopida timpurie, tomate timpurii, legume și verdeţuri.

Pomicultură, viticultură și zootehnie

În livezi și vii se fac lucrări de întreţinere prin prașile mecanice şi manuale și se fertilizează cu îngrăşăminte chimice. Se execută lucrări de stropire în vii şi livezi, în vederea combaterii bolilor şi dăunătorilor specifice perioadei, la avertizare. Și, ce-i mai important, are loc recoltarea fructelor din speciile ajunse la maturitate fiziologică (cais, cireş, vişin, mere şi pere de vară) şi comercializarea lor.

Cu privire la creşterea animalelor, are loc recoltarea fâneţelor, se alcătuiesc turmele de oi care pleacă pe păşunile alpine, se termină tunsul oilor, îmbăierea lor și se sortează lâna după calitate şi începe predarea ei la beneficiari. Acum, se recoltează şi se extrage mierea de salcâm, dar se asigură și rezervele de miere în faguri pentru iarnă următoare. Așadar, după cum se poate vedea, sunt multe lucrări agricole în luna iunie, care trebuie făcute fără amânare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`