Prima pagină » Economic Local » Lucrările de la Spitalul Clinic CF Iași se apropie de final. Proiectul cu finanțare europeană are o valoare de 2.000.000 de euro
Lucrările de la Spitalul Clinic CF Iași se apropie de final. Proiectul cu finanțare europeană are o valoare de 2.000.000 de euro

Lucrările de la Spitalul Clinic CF Iași se apropie de final. Proiectul cu finanțare europeană are o valoare de 2.000.000 de euro

20 sept. 2024, 02:00,
Cătălina IURAȘCU în Economic Local

Renovările de la Spitalul Clinic CF Iași vor fi  finalizate la sfârșitul anului acesta, 2024. Valoarea lucrărilor demarate în 2018 este de 2.000.000 de euro, fonduri europene

Este vorba de lucrările de renovare la corpurile A și D ale spitalului, unde funcționează secțiile de Balneofizioterapie, Dermatologie, Recuperare, dar și Sălile de Operație, Terapie Intensivă și Chirurgie. Lucrările la Spitalul CF au început în 2018, printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 2.000.000 de euro.

Proiectul cu finanțare europeană, în valoare de 2.000.000 de euro, de la Spitalul CF, se apropie de final

Spitalul Clinic Căi Ferate (Iași) a câștigat finanțarea unui proiect european în 2018 – „Ameliorare termică a clădirilor instituțiilor publice”, axa 31B. Lucrările au inclus înlocuire tâmplărie, anvelopare, înlocuire instalații termice, sanitare, instalații de gaze, instalarea aerului condițional, a aerului steril, achiziția de pompe termice și crearea de surse de energie auxiliară.

„Este un proiect european obținut în 2018, pe axa 31B – „Ameliorare termică a clădirilor publice”. Valoarea este de 2.000.000 de euro doar contribuția proiectului. În afară de această sumă, mai avem finanțare de 15 la sută de la Ministerul Transporturilor. Adică încă vreo 200 și ceva de mii de euro. Plus, suntem obligați, prin proiectul respectiv, să contribuim și noi pe partea neeligibilă, adică cele care nu țin de ameliorarea tehnică, dar trebuie să le facem. Adică zugrăveli, tot ce înseamnă excedentul față de proiect”, au explicat reprezentanții spitalului.

În corpul D sunt secțiile de Balneofizioterapie, Dermatologie, dar și de Recuperare. În corpul A sunt sălile de operație URL și Chirurgie, sălile de Terapie Intensivă și Corpul Administrativ (la parter).

„În corpul D mai sunt câteva probleme de igienizare. Încercăm, prin mijloace proprii, să facem curățenie generală după renovare, pentru că ofertele de pe piața de curățenie sunt destul de ridicate. Mai așteptăm un ofertant, poate vine la o negociere, să fie o zonă confortabilă de 10.000-15.000 de lei. Probabil, într-o săptămână, ne vom muta în corpul D”, au declarat reprezentanții spitalului.

Situație incertă, în ceea ce privește preluarea spitalului de către Ministerul Sănătății

În 2023, potrivit proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr. 41/2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va transfera rețelele sanitare către alte ministere și instituții.

„Această procedură este destul de greoaie și, credem noi, se întârzie din cauza faptului că încă nu avem un cadru legislativ adecvat, dar totuși e bine că este un proces echilibrat. Nu mai e unul făcut pe genunchi, cum se făceau lucrurile înainte”, au afirmat reprezentanții spitalului.

Amintim de tentativa de mutare din 2013, când, printr-o ordonanță, Spitalul CF a trecut la Ministerul Sănătății și patrimoniul a rămas la Ministerul Transporturilor. Această situație a durat 2 ani, după care s-a trecut înapoi la Ministerul Transporturilor, în totalitate.

Deocamdată, nu se știe nimic concret. Se așteaptă cadrul legislativ, astfel încât să poată așeza lucrurile pentru o procedură cât mai echilibrată.

„Fără un cadru legislativ solid, mai bine mai stăm o lună, cinci luni, zece luni, un an. E greu în legislatura asta. Așteptăm alegerile, așteptăm să se așeze lucrurile”, au mai adăugat aceștia.

Lucrările de la Spitalul Clinic CF Iași se apropie de final, urmând ca secțiile din corpurile A și D să-și reia activitatea medicală la capacitate maximă.

Comentarii
  • Numai cladirea-i noua. Doctorii raman la fel : slabi profesional, spagari si nesimtiti.

  • Din luna martie nu a mai fost picior de muncitor în spital. Corpul A este ca după război, mai lipsesc boschetarii să fi tabloul complet. În 2023 când au început lucrările se zicea că în 3 luni totul va fi terminat. Doar politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`