National

Lucrările din planul de gospodărire a apelor continuă și la Vaslui

Publicat: 15 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui din subordinea Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad au finalizat lucrarea de “Asigurare a capacității de transport a albiei regularizate a râului Bârlad, mal stâng, amonte priză Stația de pompe Simila, pe o lungime de 230 metri”, cu un volum de terasamente excavat de 1800 mc. Și în localitatea Alexandru Vlahuță din județul Vaslui, personalul de la SGA Vaslui a finalizat lucrarea de decolmatare a albiei râului Simila pe o lungime de 7.8 km, terasamente 28.300 mc.

Regularizare curs de apă Bârlad. Lucrare decolmatare curs de apă Simila

Scopul acestor lucrări de mărire a secțiunii de scurgere, prin operațiuni de decolmatare și reprofilare a albiei, este de a reduce riscul de producere a fenomenelor de inundații și de a crește gradul de apărare a populației și obiectivelor socio-economice din zonă.

În această perioadă angajații noștri execută lucrări în colaborare cu U.A.T.-urile:
’’Asigurarea capacității de transport a cursului de apă Spia, pe o lungime de 4 km., loc. Cursești, com. Pungești, jud. Vaslui ‘’;
’’Asigurarea capacității de transport a albiei minore a râului Jaravăț, pe o lungime de 4 km. ( 3 km. în localitatea Tălăşmăni și 1 km. În localitatea Docăneasa) și a râului Docăni, pe o lungime de 0,8 km., localitatea Docăni, com. Vindirei, jud. Vaslui ‘’ ;
întreținere curentă – ’’ Completări terasamente pe dig râu Bârlad, aval confluență râu Buhăiești, pe o lungime de 3 km. ‘’

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, reprezintă autoritatea investită cu aplicarea strategiei naționale în domeniul gospodăririi durabile a apelor în spațiul hidrografic Prut – Bârlad.”, potrivit Andreei Poenaru, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile, în bazinul superior al râului Prut, pe teritoriul Ucrainei, s-a format o viitură care a generat emiterea codului protocaliu hidrologic pe sectorul Oroftiana – acumulare Stânca Costești.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, la ora 12.00, la intrarea în țară, la stația hidrometrică Oroftiana,nivelul depășea cu 133 cm cota de inundație, iar în aval, la stația hidrometrică Rădăuți-Prut, nivelul este +80 Cota de Atenție, debitul având valoare de 633 mc pe secundă.

Pentru atenuarea în siguranță a viiturii, la acumularea Stânca Costești se efectează manevre de evacuare de debite controlate, pentru a nu crea efecte negative în aval, acumularea Stânca Costești având capacități suficiente pentru atenuarea în siguranță a viiturii.

Angajații Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor, monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Ca măsuri de siguranță, au fost informate și UAT-urile limitrofe râului Prut, precum și folosințele din aval.

Adauga un comentariu