Actualitate

Ludovic Orban: ”Când vezi o sută de cetăţeni români cum ies cu copiii la protest fără mască, aproape nu înţelegi cum e posibil aşa ceva în România”

Publicat: 16 sept. 2020
Ludovic Orban, cu mască de protecție, ține un discurs
Ludovic Orban explică de ce trebuie purtată mască

Ludovic Orban, premierul României, și-a arătat îngrijorarea cu privire la numărul mare de infectări cu noul coronavirus raportat miercuri, 16 septembrie 2020, și arată că cifra de 1.713 noi cazuri de COVID-19 este una ”relativă”. Orban afirmă că se lucrează la o analiză în acest sens și roagă părinții, mediul de afaceri și transportatorii să respecte cu religiozitate regulile de distanțare socială și de igienă.

”Cu siguranţă privesc cu atenţie şi cu îngrijorare această dată de astăzi, dar este o cifră relativă. Aşteptăm analiza pe o perioadă mai lungă. (…) Ce pot să vă spun este că pe ultimele cinci săptămâni numărul de infectări a fost relativ constant, ba chiar au fost două săptămâni în care a avut un trend uşor de descreştere numărul de persoane infectate. În ultimele cinci săptămâni au fost aproximativ 8.000 de persoane infectate pe săptămână. În ultimele două zile numărul de persoane diagnosticate a fost de şase sute optzeci şi ceva. Ieri a fost de 1111. E posibil să nu fi fost raportări care să fi fost făcute chiar la momentul realizării analizelor prin care s-a stabilit diagnosticul. Din cauza asta facem o analiză”, a declarat, miercuri după-amiază, premierul Ludovic Orban, potrivit news.ro.

Ludovic Orban: ”Când vezi o sută de cetăţeni români cum ies cu copiii la protest fără mască, aproape nu înţelegi cum e posibil aşa ceva în România”

Premierul a completat că de la început a transmis oamenilor să respecte regulile. Astfel, el a adus critici celor care au venit să protesteze însoțiți de copii, fără a purta mască de protexție.

”S-au reluat activităţile în aproape toate domeniile. Este evident că a crescut frecvenţa interacţiunilor sociale, este clar că, datorită acestei creşteri a interacţiunilor sociale este din ce în ce mai importantă respectarea măsurilor de protecţie sanitară care nu sunt foarte complicate: portul măştii, dezinfectarea sau spălarea frecventă pe mâini, evitarea gesturilor prin care se poate transmite virusul, evitarea vorbirii spre faţa interlocutorului. (…) Deci sunt lucruri normale, simple, care trebuie respectate de români. Pe de altă parte, când vezi o sută de cetăţeni români cum ies cu copiii la protest fără mască, aproape nu înţelegi cum e posibil aşa ceva în România, să existe astfel de oameni care nu numai că nu respectă regulile, dar le transmit şi copiilor să nu respecte.

O spun limpede şi clar: regula portului măştii în şcoală este o regulă pe care am stabilit-o pentru a-i feri pe copii. Copiii trebuie protejaţi, ăsta este motivul pentru care am decis obligativitatea portului măştii la şcoală. Copiii dacă se duc la şcoală sunt în siguranţă”, a mai afirmat premierul.

El a mai arătat că riscul de infectare în afara școlii există, iar acesta nu se află sub controlul autorităților. Primul ministru le-a transmis părinţilor, dar şi reprezentanţilor companiilor, administratorilor de restaurante, de firme de transport, de localuri în care se desfăşoară petreceri private să respecte regulile stabilite de autorităţi, cerându-le un ”comportament responsabil”.

De la declanșarea pandemiei, miercuri a fost înregistrat cel mai mare număr zilnic de cazuri COVID-19, Grupul de Comunicare Strategică anunțând 1.713 cazuri noi de îmbolnăvire, totalul ajungând la 107.011.

Adauga un comentariu