Actualitate

Ludovic Orban cere ca bolnavii asimptomatici să stea măcar cinci zile în spital

Publicat: 17 iul. 2020
ALT=
Ludovic Orban cere ca bolnavii asimptomatici să stea măcar cinci zile în spital

Ludovic Orban cere ca bolnavii asimptomatici să stea măcar cinci zile în spital. Premierul a dispus astăzi mai multe ordine către MAI și prefecți, după noul record de noi îmbolnăviri cu coronavirus înregistrat în ultimele 24 de ore.

Ludovic Orban a declarat că a participat la o videoconferință cu prefecții și cu toate instituțiile implicate în lupta împotriva răspândirii COVID-19.

„Am dat un mesaj de concentrare, mobilizare, de responsabilitate, am solicitat fiecărei instituții să fie prezentă cu toate efectivele disponibile în prima linie a bătăliei. Prefecților le-am cerut să facă operațiuni zilnice pentru a dispune toate măsurile necesare pentru a lupta contra răspândirii virusului”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban cere ca bolnavii asimptomatici să stea măcar cinci zile în spital: Controale în zonele

Premierul a adăugat că a cerut controale țintite în locurile unde e cel mai mare risc să nu respecte regulile.

Ludovic Orban a precizat, în acest context, și după adoptarea legii care spune că izolarea poate fi dispusă maximum 28 de ore, că ar trebuie ca romanii care sunt bolnavi de COVID-19 să stea „măcar cinci zile” în spital, chiar dacă sunt asimptomatici.

Legea privind carantinarea și izolarea a fost adoptată aseară de Senat, în calitate de cameră decizională. Raportul legii a fost modificat miercuri seara de senatorii juriști, care au adoptat mai multe amendamente. După adoptare, proiectul stă la Parlament două zile, termen pentru contestarea la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Modificările la proiectul Guvernului au trecut cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abţineri, un vot majoritar după o săptămână de tensiuni politice.

Votul s-a desfăşurat în plenul Senatului, grupurile parlamentare fiind în favoarea raportului Comisiei juridice. Printre cei care au votat împotrivă s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu și Eugen Teodorovici.

Proiectul de lege ce vizează carantina și izolarea a intrat în dezbatere la Senat. Premierul Ludovic Orban a fost la Parlament, pentru a susține proiectul de lege, dar din cauza amânării plenului, premierul a anunțat că a primit „derobare” de la președintele Senatului, pentru a putea participa la ședința de guvern.

Modificări ale proiectului propus de Guvern

Ședința de plen, programată pentru ora 12.00, a fost amânată până la finalizarea raportului. Discuțiile s-au reluat în Comisia Juridică. Comisia Juridică a Senatului a adoptat mai multe amendamente la legea privind carantina și izolarea. Printre modificările aduse actului normativ se numără obligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele retestate. De asemenea, un alt amendament prevede că izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul.

Din lege au fost eliminate paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor. Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.

De asemenea, personalul medical detaşat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea nu poate depăşi 30 de zile.

Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie, a decis, miercuri seara, Comisia juridică a Senatului, la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

 

Declaraţii de presă susţinute de premierul Ludovic Orban după participarea la videoconferința cu prefecții și șefii structurilor MAI

Declaraţii de presă susţinute de premierul Ludovic Orban după participarea la videoconferința cu prefecții, șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19#LudovicOrban #Covid19 #MAI

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 17 iulie 2020

 

Comentarii
  • Orbane,spune cate zile a stat la voi proiectul si cat de bine a fost facut?La parlament numarati zilele,cat va repara prostia voastra?

  • Aveti putintica rabdare. Stati cinci zile la spital, pana iese Legea Carantinei. Dupa asta adio, nu mai misca nimeni in front, carantina cu gard de sarma ghimpata. Ca la Auschwitz.

  • Domnule Orban, e grav si tarziu ce se intampla acum! Autoritatile statului nu si-au facut treaba, oamenii sunt majoritar prosti si idioti, deci i-a durut in cur de masuri de protectie, iar tara e distrusa! Adica, statul a dormit in chiloti, iar prostii cobai ,unii complet nevinovati, sa indure jegul, infectiile , dispretul din spitale( cazul Ada Filipescu)? Ce-i drept, unele pramatii inconstiente, care N-AU VRUT SA RESPECTE MASURILE, ar merita ferecate undeva, dar ce te faci cu cei de buna.credinta care au mega respectat totul, iar acum e posibil sa pateasca ceva din cauza imbecililor nesabuiti? Stiti ca sunt pozitivi la domiciliu, stau ” palmati” , ca doar cine era mai sociabili decat ei ?!?,dar isi trimit copiii la cumparaturi, FARA MASCA, ce naiba?!? (sfatuiti de oamenii din interiorul sistemului)

Adauga un comentariu