National

Ludovic Orban promite investiții de 8-9 miliarde de euro: „Vom negocia și vom semna acorduri“ – VIDEO

Publicat: 23 iul. 2020
Premierul României, informații de ultima oră despre alocații, pensii și noul coronavirus
Ludovic Orban, premierul României

Premierul Ludovic Orban promite că Guvernul va face investiţii de 8-9 miliarde de euro la Centrala Nuclero-Electrică (CNE) de la Cernavodă, atât pentru retehnologizarea reactorului 1, cât și pentru construirea reactoarelor 3 şi 4. Ludovic Orban susține că intenţionează ca aceste proiecte să fie derulate cu parteneri serioşi din zona euro-atlantică.

Premierul a fost astăzi într-o vizită în judeţul Constanţa, iar primul obiectiv a fost CNE Cernavodă.

“Pentru Centrala Nucleară avem planuri mari, obiectivul nostru este să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea Reactorului 1, de asemenea, investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4. De la instalarea Guvernului nostru, există o schimbare de abordare, vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi din zona euro-atlantică, parteneri care să aibă expertiza, tehnologia necesară pentru a putea susţine realizarea acestor investiţii fundamentale pentru dezvoltarea economică a României”, a spus Ludovic Orban. 

Premierul a adăugat că în cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental, mandatat să exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investiţiilor, se va negocia şi vor semna acorduri astfel încât să se poată demara aceste investiţii fundamentale pentru România.

Ludovic Orban promite investiții de 8-9 miliarde de euro: A crescut profitul la CNE Cernvoadă

Ludovic Orban a menționat că este de mare interes investiţia în instalaţia de detritiere pentru realizarea de tritiu şi în mod evident este de mare interes şi utilizarea izotopului cobalt 60, un produs extrem de util şi de căutat care poate să genereze avantaje economice pentru România.

Premierul a apreciat rezultatele conducerii CNE Cernvoadă care a scăzut costurile cu 10% şi a crescut profitul.

“Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavodă, care a reuşit scăderea cu aproximativ 10% a costurilor în special pe posturile de mentenanţă, creşterea profitului cu 120 de milioane şi în aceste condiţii şi creşterea venitului brut al angajaţilor de la 9 mii şi ceva la 14 şi ceva. Guvernul tratează cu deosebită seriozitate CNE Cernavodă şi investiţiile care trebuie realizate aici la Cernavodă”, a explicat premierul.

Finalizarea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4 în 2030!

Întrebat despre anul finalizării lucrărilor la reactoarele 3 şi 4, Ludovic Orban a spus că 2030 rămâne termenul avut ca obiectiv.

„Deja am făcut paşi semnificativi, (…), gândim potenţialii parteneri, negocierea condiţiilor, astfel încât să fie cât mai favorabile pentru România, schema de finanţare a acestor investiţii şi, cu siguranţă, termenul 2030 este un termen pe care îl avem ca obiectiv pentru finalizarea reactoarelor 3 şi 4″, a precizat Ludovic Orban.

Cum se îmaprt banii alocați României

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că trebuie o mobilizare ”la maximum”, pentru a putrea beneficia de întreaga sumă de 80 de miliarde de euro care a fost alocată României din bugetul Uniunii Eoropene pentru perioada 2021 – 2027, dar şi din Programul de relansare economică.

Premierul a afirmat că, până la 31 iunie, trebuie stabilite programele prioritare, dar şi tipurile de beneficiari şi cheltuieli, pentru a se demara negocierile cu Uniunea Europeană. Orban a cerut tuturor miniştrilor implicare.

”Avem garanţia, în urma deciziei CE, că România va beneficia de 80 de miliarde de euro, alocări din bugetul UE 2021 – 2027, şi alocări din cadrul fondurilor de rezilienţă. De asemenea, mai beneficiem de resurse din programul SURE care finanţează măsurile active adresate angajaţilor. Vom avea posibilitatea să avem resurse financiare la dispoziţie din cadrul Next Generation EU. Practic, în următoarea perioadă, pentru a putea accesa aceste resurse financiare care reprezintă o şansă uriaşă pentru România va trebui să ne mobilizăm la maximum”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern.

Comentarii
  • ciumatule am crezut ca-ti place sa i-o suji doar lui Joha,dar vad ca-ti plac si ludovicii,ba da lu’ Kurthos ciolacu ala cu fake news-ul nu dai un pic si pe la el,hai fa-ti curaj,inceputul ii mai greu

Adauga un comentariu