Coronavirus

Lupta pentru patentare! Multe companii pun accent pe proprietate intelectuală, iar vaccinul anti-COVID-19 întârzie să apară

Publicat: 17 aug. 2020

În cadrul cursei de dezvoltare a unui vaccin pentru combaterea coronavirusului există o altă competiție care merită urmărită: graba de a patenta orice descoperire. Frenezia de a proteja proprietatea intelectuală ar putea împiedica accesul la ce va fi probabil cel mai căutat vaccin, potrivit Bloomberg.

Multe companii pun accent pe proprietate intelectuală, iar vaccinul întârzie să apară

Multe companii și laboratoare academice lucrează la găsirea vacinului anti-COVID. La începutul lunii mai, guvernul SUA a scutit de taxe recenziile rapide făcute brevetelor privind COVID, pentru a ușura cercetarea și dezvoltarea în cazul echipelor mai mici care nu își permit să plătească costuri suplimentare în medie de aproape 2.100 de dolari.

Toate companiile pun accent pe proprietate intelectuală, însă în cazul celor mici este vitală. Proprietatea intelectuală le oferă o cale de a valorifica invențiile lor atunci când caută un partener de dezvoltare sau un cumpărător. Acestea aproape întotdeauna trebuie să finanțeze testele clinice la scară largă necesare pentru a obține aprobarea pentru un medicament.

Când susținea prețurile mari la medicamente, industria întotdeauna a argumentat că fără recompense generoase nu ar exista inovare.

Însă guvernele știu că există un risc în a da unei afaceri putere de veto asupra unui leac pentru COVID.

Canada și Germania deja au amenințat că vor trece peste brevete, dacă e nevoie, pentru a avea acces la vaccinuri.

În martie, Israelul a emis un ordin care permite importul unei versiuni generice a antiviralului Kaletra, dezvoltat de compania AbbVie, folosit împotriva bolii. Guvernul a precizat că AbbVie nu poate furniza destul Kaletra, care este încă sub brevet în Israel. După emiterea ordinului, AbbVie a spus că va „înlătura orice posibilă barieră pentru a alterna sursele de furnizare”. Eficiența medicamentului împotriva COVID-19 nu a fost demonstrată.

Fond comun pentru cercetarea vaccinului anti-COVID

Văzând capcanele care ar putea apărea, OMS a format, în luna mai, un fond comun pentru brevete, cerând în esență cercetătorilor să împartă informații patentate, fără a renunța la drepturile de autor. Acesta permite cercetătorilor de vaccinuri să reproducă munca altcuiva.

Până în iulie, multe state s-au înscris, însă niciun producător de farmaceutice. Nici SUA nu s-a alăturat acestui fond.

Lupta pentru patentare! Multe companii pun accent pe proprietate intelectuală, iar vaccinul anti COVID-19 întârzie să apară

Un grup format din cadre universitare și ingineri au format o coaliție a brevetelor cu un scop similar. Amazon, Facebook, Microsoft și alți giganți comerciali au fost de acord să participe. Nicio companie farmaceutică nu s-a înscris.

„COVID-19 ar putea fi o mare piață pentru noi, așa că de ce să renunțăm la ea?”

„Bănuim că poziția lor este «COVID-19 este o piață legitimă – ar putea fi o mare piață pentru noi – așa că de ce să renunțăm la ea?»”, spune unul dintre creatorii fondului, Jorge Contreras, un profesor de drept în brevetare la Universitatea din Utah, SUA.

La semnarea unui acord de 2 miliarde de dolari pentru furnizarea vaccinului experimental Statelor Unite, companiile Pfizer și BioNTech au stabilit un plafon de mai puțin de 20 de dolari pe doză.

În timpul unei teleconferințe cu investitorii, care a avut loc la începutul lunii august, directorul executiv al companiei Moderna, Stéphane Bancel a prezentat strategia companiei.

„În timpul pandemiei, prețurile noastre sunt stabilite la un nivel destul de jos față de valoare, în cadrul unor acorduri de furnizare înaintea aprobării, în mare parte pentru guverne…aplicate la un preț între 32 de dolari și 37 de dolari pe doză”, a spus acesta. El a precizat că, în vreme ce „acordurile aflate în discuții pentru volume mai mari vor fi la un preț mai scăzut”, după ce se termină cea mai nefastă parte a pandemiei „evaluările de preț vor urma dinamica tradițională și forțele din piață”.

Adauga un comentariu