Actualitate

Luptele din Afganistan continuă după ce SUA s-au retras! Talibanii sunt pe punctul de a cuceri un important oraș

Publicat: 03 aug. 2021
Forțele guvernamentale afgane se luptă cu talibanii în trei orașe cheie
Talibanii sunt pe punctul de a cuceri un important oraș din Afganistan

SUA s-au retras militar din Afganistan dar luptele teritoriliale incă sunt la ordinea zile. Talibanii au început să cucerească, rând pe rând teritorii. În aceste momente, trupele de comando sunt pe punctul de a cuceri un important oraș.

Lashkar Gah din sudul provinciei Helmand este supus unui asalt puternic din partea militanților, în ciuda atacurilor aeriene persistente ale SUA și afganilor.

Talibanii au cucerit deja un post de televiziune din regiune

Se spune că talibanii au confiscat un post de televiziune. Mii de oameni care fug de zonele rurale s-au adăpostit în clădiri.

„Există lupte peste tot”, a spus un medic pentru BBC din spitalul său.

Sute de întăriri afgane au fost desfășurate pentru a lupta împotriva militanților. Talibanii au făcut progrese rapide în ultimele luni, forțele SUA s-au retras după 20 de ani de operațiuni militare în țară. Helmand a fost piesa centrală a campaniei militare americane și britanice, iar câștigurile talibanilor ar avea o lovitură pentru guvernul afgan.

Dacă Lashkar Gah ar cădea, ar fi prima capitală de provincie câștigată de talibani din 2016. Este una dintre cele trei capitale de provincie atacate. Un comandant militar afgan din oraș a avertizat că o victorie a talibanilor va avea un „efect devastator asupra securității globale”.

„Acesta nu este un război al Afganistanului, acesta este un război între libertate și totalitarism”, a declarat pentru BBC, generalul maior Sami Sadaat.

Talibanii au întrerupt funcţionarea a mai multor postări radio şi televiziuni

Luni, ministerul informației afgan a anunțat că 11 posturi de radio și patru de televiziune din provincia Helmand au încetat să mai difuzeze din cauza a ceea ce a descris ca fiind „atacuri și amenințări” ale talibanilor.

Încercările militanților de a captura Kandahar , cel de-al doilea oraș ca mărime din Afganistan, au continuat după ce rachete au lovit aeroportul duminică. Preluarea controlului asupra Kandaharului ar fi o victorie extrem de simbolică pentru talibani, oferindu-le un control asupra sudului țării.

Într-un al treilea oraș asediat, Herat , în vest, comandourile guvernamentale se luptă cu insurgenții după zile de lupte acerbe. Forțele guvernamentale au luat înapoi unele zone după ce vineri a fost atacat un complex ONU.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au apărut pentru a arăta locuitorilor de pe străzile și acoperișurile din Herat strigând „Allahu akbar” („Dumnezeu este cel mai mare”) în sprijinul câștigurilor guvernului.

Guvernul nu mai controlează nici măcar jumătate din țară

Jurnaliştii de la BBC au realizat un amplu material din care reies lucruri extrem de dificile pentru Guvernul din Afganistan. Așadar, după ce trupele americane şi NATO s-au retras din țară, talibanii au ajuns să controleze peste jumătate din teritoriu. Situaţia este dificilă iar harta făcută de jurnalişti stă drept mărturie.

În ultimii 20 de ani, harta de control a Afganistanului a fost o pânză în continuă schimbare. Aici, ne uităm la imaginea fluctuantă a cine controlează zonele. Se pare că talibanii au fost încurajați în ultimele săptămâni de retragerea trupelor americane – preluând multe districte de sub dominația forțelor guvernamentale.

 

Adauga un comentariu