Șeful Camerei de Comerț și Industrie Iași se încadrează perfect în metafora „Lupul pus paznic la oi”. Paul Butnariu, prin intermediul firmei pe care o deține, a dat în judecată Bursa Moldovei și cere un milion de lei de la instituție. Controversatul om de afaceri care controlează Construcții Feroviare Moldovei SA a cerut banii pe motiv că a oferit către Bursa Moldova SA mai multe planșe metalice în urmă cu trei ani și cere despăgubiri de 730 de mii de lei și restituirea bunurilor pe care nu le-a revendicat în trecut. Construcții Feroviare Moldova se află în procedura insolvenței de mai mulți ani, cu datorii de peste 35 de milioane de lei.
Paul Butnariu este șeful Camerei de Comerț și Industrie Iași, poate cea mai importantă instituție locală de reprezentare a oamenilor de afaceri. Deși ar trebui să fie un model de urmat pentru tinerii antreprenori, patronul Construcții Feroviare Moldova SA dă dovadă de un comportament împotriva mediului de afaceri. Prin intermediul celei mai importante firme pe care o controlează, acesta a atacat în instanță Bursa Moldovei SA – un centru de afaceri ridicat prin fonduri europene tocmai pentru a sprijini antreprenorii aflați la început de drum. Construcții Feroviare Moldova SA solicită în instanță o sumă de aproape un milion de lei de la Bursa Moldovei SA pe motiv că, în urmă cu trei ani, ar fi împrumutat instituția cu mai multe panouri metalice.
Cum cere Butnariu un milion de lei de la un incubator de afaceri
Concret, la finalul anului 2015, Construcții Feroviare Moldova împrumuta Bursa Moldovei SA cu un număr de 60 de panouri metalice. La momentul respectiv nu a existat un preț stabilit al panourilor între cele două părți. După trei ani însă, CF Moldova a găsit de cuviință să ceară despăgubiri de 730 de mii de lei pentru că nu a putut folosi panourile respective. Totodată, a cerut 600 de lei pentru fiecare panou care nu este restituit la timp.
„SC Construcții Feroviare Moldova SA a solicitat în contradictoriu cu SC Bursa Moldovei SA obligarea acesteia la restituirea unui număr de 60 de palplanșe metalice și în subsidiar, în eventualitatea în care restituirea nu mai este posibilă, obligarea pârâtei la plata contravalorii bunurilor revendicate, pe care le evaluează la suma totală de 36.000 lei, respectiv 600 lei/palplanșă”, se arată în dosarul deschis la Tribunalul Iași.
Pentru că nu a putut folosi panourile, compania lui Butnariu solicită peste 150 de mii de euro.
„De asemenea, reclamanta a solicitat obligarea pârâtei la plata sumei de 731.635 lei reprezentând echivalentul în lei al sumei de 157.680 euro cu titlu de contravaloare a lipsei de folosință a palplanșelor pentru perioada 21.12.2015 – 21.12.2018”, se mai arată în dosarul respectiv.
Nu a dovedit că a fost prejudiciat în vreun fel
Deși inițial s-a arătat că Construcții Feroviare Moldova nu a dovedit faptul că este proprietarul bunurilor și nu ar putea fi prejudiciată de lipsa acestora, magistrații de la Tribunalul Iași au decis mutarea dosarului la Curtea de Apel Iași.
„Dacă ar fi respinsă cererea în revendicare mobiliară, în principiu ar urma să fie respinsă și cererea vizând plata lipsei de folosință întrucât reclamanta, nefiind proprietar sau existând vreun drept al pârâtei care să-i permită reținerea bunului, nu ar putea exista o prejudiciere a reclamantei ca efect al pretinsei lipse de folosință, folosință la care aceasta, în realitate, nu avea dreptul”, se mai arată în dosarul întregistrat la Tribunalul Iași.
Mâna dreaptă a pușcăriașului Relu Fenechiu, instalată la CF Moldova SA
Șeful Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul Butnariu, susține că avocații sunt cei care se ocupă de procedurile juridice și a refuzat să spună de ce a dat în judecată cu adevărat Bursa Moldovei SA.
„Nu știu, avocatul se ocupă cu aceste proceduri. Noi suntem doar executivul… Sănătate și o zi bună!”, a spus Paul Butnariu.
Alături de controversatul om de afaceri Paul Butnariu, administratori în cadrul Construcții Feroviare Moldova SA mai sunt Alina Hăilă – fosta secretară a lui Relu Fenechiu, alături de Felix Eduard Hrestic și Cristina Raluca Tudose.
Falimente pe bandă rulantă pentru șeful Camerei de Comerț și Industrie Iași
Camera de Comerț și Industrie Iași este depășită în momentul actual de lumea afacerilor moderne, după ce a fost controlată vreme de mulți ani de către Paul Butnariu. Acesta este un personaj extrem de controversat care își falimentează de ani de zile propriile firme. Ultima sa mare companie a fost băgată oficial în insolvență în 2017, fiind vorba despre Construcții Feroviare Moldova Câmpulung Moldovenesc. Firma copie a Construcții Feroviare Iași a fost înființată pe simplul motiv că putea participa la licitații publice – obținând astfel lucrări pe care, în fond, le executa firma din Iași, dar în subantepriză. Și firma din Câmpulung Moldovenesc a fost îngropată în datorii de 15 milioane lei, fiind acum în insolvență.