Prima pagină » Sanatate » „M-am vindecat de ciroză hepatică”: Posibil și imposibil

„M-am vindecat de ciroză hepatică”: Posibil și imposibil

28 ian. 2022, 12:15,
în Sanatate

După un diagnostic supărător, multă lume caută propoziția „m-am vindecat de ciroză hepatică”. Ciroza este un stadiu final al multor cauze și stări patologice. Adesea cazurile avansate se pot solda cu moartea pacientului.

Pentru a putea vorbi despre un tratament de ultimă oră pentru ciroza hepatică, ar trebui mai întâi să cunoaștem cu exactitate cum funcționează ficatul și cum se ajunge la ciroză. Fără a înțelege funcția ficatului, această boală poate părea ca oricare alta, însă, nu este.

Ciroza este un stadiu final al fibrozării ficatului, astfel aceasta este cauzată de multe maladii ce pot afecta ficatul sau funcțiile acestuia, cele mai frecvente sunt hepatitele și alcoolismul cronic. Ceea ce este important de reținut aici, este că de fiecare dată când ficatul este „lovit” de-o boală sau de o doză excesivă de alcool, părți mici din el vor fi distruse, iar acesta, pentru a permite în continuare ca organismul să trăiască, va încerca o vindecare ce va înlocui părțile distruse / lezate cu țesut cicatricial (un țesut conjunctiv) ce este nefuncțional.

În timp ce cirozele progresează, tot mai multe părți din ficat se vor cicatriza, fapt ce nu va permite funcționarea ficatului în parametri normali. Motiv pentru care cirozele avansate pun în pericol viața umană. Daunele provocate ficatului fiind undele ireversibile și nu pot fi transformate în țesut funcțional cu pastile sau chirurgie. Dar dacă este depistată în timp util, ciroza poate fi oprită, iar viața ficatului va putea fi prelungită.

persoana cu icter ce vrea sa spuna m-am vindecat de ciroza hepatica

Schimbarea culorii albe a ochilor în galben semnifică afecțiuni la ficat

Ce este ficatul: Ce funcții are acesta în cadrul organismului

Poate că mulți se întreabă „ce este ficatul acesta? de ce am nevoie de el?”, răspunsul este că ficatul are un rol vital pentru întregul organism, iar aici putem spune că fără ficat nu poate exista viață. Se știe că ficatul produce bila, substanța ce ajută la digestie, dar acesta este unul dintre cele de peste 500 roluri vitale ale sale. Motiv pentru care se dorește a spune imediat „m-am vindecat de ciroză hepatică”.

La nivelul ficatului se produc anumite proteine specifice ce se găsesc în plasmă, tot aici are loc transformarea grăsimilor din sânge în colesterol pentru a facilita transportul lor în organism. Chiar și de a menține nivelul glicemiei în parametri normali, poate că știm faptul că insulina menține glucoza la un nivel optim, însă cel ce face treaba aici este ficatul.

Pentru a rezuma întreaga funcție a ficatului, el este „bucătarul” care prepară mâncarea favorită la toată lumea, iar totul merge bine. Dacă celulele corpului nu primesc ceea ce vor, nu vor mai funcționa cum trebuie. Poate că stomacul asimilează nutrienții, dar dacă nu este acolo cineva ce să-i prepare, totul este în van.

grafica unde se observa ficatul

Transplantul de ficat poate fi realizat doar dacă donatorul este compatibil cu pacientul

Cum se simte ciroza hepatică: Principalele simptome

Ciroza hepatica, de obicei, nu se manifestă în vreun fel aparte, iar acest lucru este până când ficatul obține daune deja mari. Iar când acest lucru are loc, pacienții suferă de o oboseală ciudată și se înregistrează faptul că se pot răni mult mai ușor, astfel se pierde mai mult sânge în tăieturi, iar în caz de lovituri, vânătăile au loc cu mai multă ușurință.

Se pierde apetitul pentru mâncare și apare o permanență stare de vomă. Se produce edemul (umflarea picioarelor) și se înregistrează o pierdere a masei corporale. Toate acestea sunt adesea însoțite de o mâncărime a pielii, roșeață la nivelul palmelor și de o evidențiere puternică a venelor prin piele.

În cazul femeilor se poate înregistra o întrerupere sau o pierdere a ciclurilor menstruale, fapt ce nu are legătură cu menopauza, iar la bărbați se observă o pierdere a apetitului sexual, însoțite de o creștere a sânilor sau de atrofierea testiculelor. Bineînțeles, cu apariția icterului, albul ochilor devine galben.

Cum apare ciroza hepatică: Cauze posibile

În general, bolile ce produc daune ficatului sunt hepatitele virale cronice, anume hepatita B, C și D. Dar un consum excesiv de alcool, sau acumularea de prea multe substanțe grase la nivelul ficatului. De asemenea, hemocromatoza sau boala Wilson pot produce aceleași simptome, o maladie în care fierul se depozitează în organism, respectiv cuprul.

ficat cu ciroza irigat de catre vase sangvine

Ficatul cu ciroză este mult mai predispus la a dezvolta cancere

Dar bolile sunt multe și nici nu le putem include pe toate, căci afecțiunea poate fi indusă și indirect. Dar distrugerea celulelor ce produs bilă sau infecțiile sifilis și bruceloză trebuie menționate. Totodată, sunt înregistrate multe ciroze cauzate de către medicamente precum methotrexate (medicament folosit pentru combaterea cancerului) sau izoniazidă (medicație din clasa antibioticelor).

Persoanele cele mai vulnerabile spre a dezvolta aceste afecțiuni sunt cele ce consumă mult alcool, cele ce sunt obeze și cele ce nu sunt adepte unei igiene optime (dezinfectarea și folosirea prezervativului nu sunt un obicei).

Această afecțiune poate fi prevenită dacă o persoană evită cele de sus. Putem adăuga faptul că o dietă sănătoasă însoțită de activități fizice zilnice diminuează cu mult șansa dezvoltării unei asemenea afecțiuni.

Tratament: Se poate spune „m-am vindecat de ciroză hepatică”?

Tratamentul pentru ciroză hepatica depinde foarte mult de câte leziune prezintă ficatul, astfel medicul specialist poate indica cu exactitate ce și cum să fie administrat. Interesul întregii operațiuni stă în faptul că se dorește o încetinire a fibrozării ficatului, însoțită de tratarea simptomelor actuale, cât și prevenirea unei ciroze viitoare.

Pentru cazurile în care ciroza se află doar într-un stadiu de început evolutiv, pentru a reduce daunele ficatului se axează în general pe vindecarea simptomelor. Astfel, pentru cei ce sunt dependenți de alcool se va începe un tratament specific pentru vindecare sau vor fi trimiși într-un centru specializat. Efectul alcoolului asupra ficatului este unul real și major dacă persoana a fost diagnosticată cu această maladie.

persoana ce tine mana langa ficat

La început ficatul nu prezintă niciun simptom, motiv pentru care boala este numită drept o maladie silențioasă

Pierderea greutății și începerea unei vieți active poate fi o soluție pentru cei ce au ajuns la ciroză din pricina obezității sau a unui conținut prea mare de grăsimi în sânge.

Pentru infecția cu virusurile hepatice se vor folosi strict medicamente cu acest scop. Vindecarea lor fiind primul pas spre oprirea afecțiunii degenerative a ficatului. Iar apoi medicamentele folosite pot încetini procesul de cicatrizare a ficatului.

Complicații ce pot apărea în tratarea pentru ciroză hepatică

Pentru complicațiile ce apar în cadrul acestei maladii, se recomandă adesea adoptarea unei diete hiposodate cu scopul de a preveni reținerile de fluide de la nivelul corpului. În cazuri severe pot fi folosite proceduri speciale sau chiar intervenții chirurgicale cu acest scop.

Având în vedere faptul că un pacient a fost deja diagnosticat cu ciroză hepatică, o strategie adesea folosită este prelevarea periodică a unor probe de sânge și chiar examinare cu ultrasunete pentru a verifica dacă la nivelul ficatului apar semne ale apariției de cancer.

persoana ce vrea sa spuna m-am vindecat de ciroza hepatica și a venit la doctor

Sunt necesare examinări cu ultrasunete cu scopul de a monitoriza apariția unor posibile cancere hepatice

Cu un transplant poți spune: „m-am vindecat de ciroză hepatică”

În cazurile în care ciroza a ajuns în stadii avansate, transplantul de ficat reprezintă o unică soluție. Dar, intervenția trebuie efectuată dacă pacientul în cauză este capabil de a rezista în urma ei. Un sistem imun precar sau un organism prea slăbit nu ar putea face față stresului chirurgical.

Pentru ca un transplant de ficat să devină realizabil este necesar în prim plan, de un ficat disponibil, acesta poate proveni de la o persoană decedată în anumite condiții sau poate fi folosită o parte din ficatul unui donator viu. Ca operația să fie o reușită, atât donatorul cât și cel ce primește trebuie să îndeplinească niște condiții, membrii familiei fiind cei mai compatibili.

Cei ce au căpătat ciroză din pricina abuzului de alcool, sunt candidați slabi sau chiar refuzați pentru primirea unui transplant. Motiv pentru care este cam puțin probabil ca acea persoană să spună „m-am vindecat de ciroza hepatică”. Savanții din domeniu continuă să caute soluții pentru a opri afecțiunea sau chiar a întoarce cumva procesul degenerativ, însă la ora actuală nu sunt decât experimente ce nu au fost soldate cu rezultate mari și nici acceptate de către organizațiile mondiale.

 

 

Comentarii
  • Dacă nu ai făcut niciodata curțarea ficatului, a bilei, a rinichilor și a pancreasului, deparazitare intestinală, curățarea sangelui si a linfei, te invit in grupul HIDRATARE cu APA VIE unde poți învăța cum ne putem recăpăta sănătatea și vei afla remedii despre care nici un doctor nu îți va spune vreodată. Împreuna cu Victoraș Pârșan- Îndrumator și Naturopat.
    https://chat.whatsapp.com/KjFBKwBS5cM1ADSeTNzzme

  • In ce consta și dacă ajuta in ciroza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`