Plante medicinale

Macrisul iepurelui. 10 afectiuni in care este recomandata aceasta planta

Publicat: 20 apr. 2011
7

Macrisul iepurelui (Oxalis acetosella) este o planta care creste din abundenta in padurile umbroase, mai ales de brad, molid si fag. Este deseori confundat cu trifoiul, numai ca are frunzele mai mici si un gust acrisor foarte placut. Frunzele sale sunt moi, fine si usor de digerat. In scop terapeutic, se folosesc florile care se usuca si se utilizeaza in diferite amestecuri, si frunzele care se consuma doar in stare proaspata. 

Indicatii terapeutice
1. Avitaminoza si scorbut
Se beau zilnic 50-100 ml de suc de macris pe stomacul gol, inainte de masa.

2. Astenia de primavara
Sucul de macris baut zilnic si consumul de salata au un efect inviorator deosebit. Cresterea apetitului are loc pe fondul unei dezintoxicari a organismului si a unei imbunatatiri a digestiei.

3. Intoxicatiile cu arsenic sau mercur
Se beau 100-150 ml de suc dintr-o data, fara a consuma nimic altceva. Apoi, se iau din sfert in sfert de ora 1-2 linguri de suc. Tratamentul se repeta mai multe zile la rand.

4. Cancerul si scleroza in placi
Sucul de macris are un efect foarte important in aceste afectiuni, deoarece stimuleaza digestia, favorizeaza eliminarea substantelor reziduale, mareste apetitul si elimina temporar starile de voma. Se bea cu putin timp inainte de masa 50 ml (un sfert de pahar) de suc proaspat. Se combina foarte bine cu regimul Oshawa (cu cereale integrale).

5. Bolile hepatice cornice
O combinatie de suc de macris si suc de papadie (preparat din parti aeriene si radacini proaspete prin aceeasi metoda) este un drenor hepatic de exceptie. Se bea in fiecare dimineata o combinatie de 50 ml de suc de macris si 50 ml suc de papadie.

6. Inflamatia gurii si gingiilor
Se clateste gura cu suc de patru-cinci ori pe zi, prima oara dimineata, inaintea spalarii pe dinti. Dupa clatire, sucul (care este bine sa fie ceva mai concentrat) se tine cateva minute in gura.

7. Cancerul de piele
Se pune sucul (facut cu infuzie de tataneasa in loc de apa) pe plagi, de patru-cinci ori.

8. Parkinson
Se recomanda 3-5 picaturi de suc pe ora, luate intr-o infuzie de coada-soricelului. De asemenea, bolnavilor cu Parkinson li se poate frictiona sira spinarii cu suc proaspat.

9. Digestia dificila
Salata de macris consumata inainte de masa are darul de a accelera digestia, de a stimula secretia de saliva si de sucuri gastrice. Se face o cura cu salata vreme de o saptamana. 

10. Febra
Se bea cateva inghitituri de suc sau se mesteca cateva frunzulite de macris.

Macrisul potoleste temporar si setae: se mesteca cateva frunze proaspat culese. Doza optima de frunze proaspete care poate fi consumata pe zi este de 50-80 de grame pentru un adult, jumatate pentru copiii de la 12 ani in sus si un sfert pentru copiii de 4-12 ani. 

Mod de preparare a sucului de macris
Se ia un pumn de frunze proaspat culese si se spala, se pun frunzele intr-un mojar sau o piua (care sa nu fie de metal) si se adauga un sfert de pahar (50 ml) de apa. Se piseaza bine, dupa care se filtreaza. Lichidul care se obtine se bea pe stomacul gol sau se foloseste pentru aplicatii externe.

Precautii si contraindicatii
In doze mai mari de 100 g pe zi produce lipsa de calciu, ameteala, leziuni renale. Se intervine cu spalaturi gastrice, purgative, dupa care se administreaza calciu.

Macrisul iepurelului este contraindicate in cazurile de litiaza renala (mai ales in cea cu oxalati), boli de plamani grave, astm, sensibilitate gastrica, guta, artrita.





Comentarii
Adauga un comentariu