Prima pagină » Actualitate » MAE condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa. „Cea mai recentă acţiune de subminare”
MAE condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa. „Cea mai recentă acţiune de subminare”

MAE condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa. „Cea mai recentă acţiune de subminare”

09 iun. 2023, 20:20, 1 ,
în Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă decizia Federaţiei Ruse de a se retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (TCFE), calificând-o drept „cea mai recentă acţiune de subminare a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a securităţii euroatlantice”, relatează Agerpres.

MAE aminteşte că procedura iniţiată de către Federaţia Rusă pe data de 10 mai a fost încheiată vineri, prin notificarea depozitarului Tratatului CFE, Regatul Ţărilor de Jos.

„Acţiunile Federaţiei Ruse au afectat negativ TCFE încă de la anunţul său de „autosuspendare” din Tratatul în 2007, fără un temei legal. La acel moment, Federaţia Rusă deja nu mai îndeplinea în totalitate obligaţiile ce îi reveneau prin Tratat”, arată sursa citată.

„România va continua, alături de statele aliate, să contribuie activ la securitatea Europei”

Reprezentanţii ministerului român asigură că „România va continua, alături de statele aliate, să contribuie activ la securitatea Europei prin susţinerea unei posturi consolidate de descurajare şi apărare a NATO, precum şi prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate şi securitatea tuturor aliaţilor, în conformitate cu Noul Concept Strategic”.

Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa (CFE) a fost negociat în ultimii ani ai Războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Înaintea retragerii Federaţiei Ruse, Tratatul cuprindea 30 de state-părţi.

Tratatul cuprindea 30 de state-părți

Tratatul cu privire la fortele armate conventionale în Europa (CFE) a fost negociat în ultimii ani ai Războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Înaintea retragerii Federației Ruse, Tratatul cuprindea 30 de state-părți.

Prevederile sale impun o serie de limitări și plafoane pentru cinci categorii de armament convențional: tancuri de luptă, vehicule blindate, artilerie grea, avioane și elicoptere de luptă.

În anul 2007, Federația Rusă și-a suspendat unilateral participarea la Tratatul CFE, fără ca Tratatul să prevadă o astfel de procedură.

Celelalte state-părți continuă să implementeze între ele Tratatul, aspectele privind implementarea fiind gestionate în cadrul Grupului Consultativ Comun (JCG), cu sediul la Viena.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`