Inspectoratul de Stat în Construcții are rolul de a verifica de ce nu sunt respectate termenele de emitere a avizelor, certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire de către Primăria Iași. Deși problemele în piața imobiliară sunt evidente, în urma controalelor nu s-au aplicat amenzi. Abuzurile primăriei pot continua, nu are cine să-i sancționeze. Reclamanții sunt sfătuiți să apeleze la instanțe ca să nu mai deranjeze instituțiile de control
Instituția ce ar putea să oprească abuzurile din Primăria Iași, din domeniul Urbanismului, face figurație când se impun controale. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) Iași are printre atribuții verificarea stadiului de avizare a proiectelor imobiliare, sarcină ce aparține municipalității. Mai precis, dacă avizele, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire sunt eliberate în termenul prevăzut de lege.
„Exercită controlul de stat la organele de specialitate ale administrației publice locale, cu privire la emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare, la organizarea și exercitarea activității de control al disciplinei în construcții, în conformitate cu prevederile legale și reglementările tehnice în vigoare”, se arată în Legea 707/2001, privind înființarea ISC.
Sunt sute de cazuri în care avizele nu sunt eliberate, de multe ori fără nicio explicație, fie că este vorba despre o banală locuință individuală sau despre un bloc de locuințe colective. Deși certificatul de urbanism trebuie emis în termen de cel mult 15 zile, iar autorizația în termen de cel mult 30 de zile, beneficiarii sunt nevoiți să aștepte cu lunile, uneori cu anii. Direct răspunzători de acest blocaj sunt primarul Mihai Chirica, Alexandru Mustiață, arhitect-șef, precum și Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local.
ISC consideră că treaba merge brici la Primăria Iași
BZI a cerut de la ISC situația controalelor efectuate la Primăria Iași, legate de nerespectarea termenelor de avizare. În 2022, 25 de reclamații au vizat nerespectarea termenului de emitere a avizelor, certificatelor de urbanism și autorizațiilor, în timp ce în primul trimestru al anului 2023 au fost verificate 17 petiții. Reclamațiile făceau referire strict la abuzurile Primăriei Iași. Deși situația este diferită în realitate, iar beneficiarii proiectelor imobiliare se plâng de amânările primăriei, ISC transmite nonșalant că activitatea decurge normal în Palatul Roznovanu.
„În urma activităților de control nu au fost constatate abateri semnificative în ceea ce privește termenul de emitere a actelor administrative verificate”, au precizat reprezentanții ISC.
În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și cazul Petronelei Susan, fostă angajată la compartimentul Urbanism din Primăria Iași, care a fost prinsă în flagrant la Primăria Rediu când a luat șpagă pentru eliberarea unui document.
Nu s-au aplicat amenzi
Deși problemele sunt flagrante, ISC nu a aplicat amenzi. Ba mai mult, susține că a avut o corespondență cu Primăria Iași, prin care a cerut clarificări privind neemiterea avizelor. Edilii au răspuns că documentațiile proiectelor nu erau complete, iar inspectorii de la ISC i-au crezut pe cuvânt.
„Pentru fiecare dintre petițiile sus-menționate au fost solicitate informații Primăriei Municipiului Iași, în vederea clarificării contextului în care s-a produs neemiterea actului administrativ solicitat în termenul prevăzut legal. Din clarificările primite de la autoritatea locală a rezultat faptul că, majoritar, situațiile de neemitere a actului administrativ solicitat au avut drept cauză existența unui dosar depus incomplet, fiind prezentată și lista solicitărilor de completare necesare. În această situație nu s-au aplicat amenzi”, mai spun reprezentanții ISC.
Mai mult, beneficiarii afectați de nerespectarea termenelor sunt sfătuiți de ISC să apeleze la instanțe ca să nu mai deranjeze instituția de control. Deși întârzieri sunt identificate și la alte instituții care fac parte din procesul de autorizare, cum ar fi cazul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ISC a mai precizat că în ultimii doi ani nu s-au sinchisit să efectueze controale.
Liberalii nu-și scot ochii
La conducerea ISC Iași se află Adrian Georgel Morariu, numit pe filiera PNL în decembrie 2020. De câteva luni nu mai ocupă funcția de inspector șef, dar, în realitate, el este cel care conduce inspectoratul. În contextul în care și primarul Mihai Chirica este susținut de PNL, este greu de crezut că cei doi se vor călca pe bătături.
Astfel, mafia ISC – Primăria Iași nu va fi deranjată prea curând.
In Iasi strada bistrita 5,6,9 toti cei de la parter au facut balcoane improvizate fara acord si accept acte ,de 7 ani facem sesizari si nimic ,autoritatile sunt corupte si nu isi fac datoria ,noi ceilalti vecini platim impozit pe terenu de sub balcoanele lor improvizate unele cu 4,5 metri peste limita blocului ,dle primar chirica ce faceti ???
zona minerva si dacia e plina de balcoane ,constructii facute dupa ureche ,separeuri prin blocuri ca in ghetouri dar Primaru Chichirica nu are tinp si nu isi murdateste pantofii de lac prin aceste zone ,el o arde doar in centru si copou unde stau bogatanii orasului .
Foarte bine ca Primaria nu da autorizatii. Sa se duca drakului toti dezvoltatorii, ca n-are nimeni nevoie de ei. Niste ghiolbani lacomi si nesimtiti. Ce dezvolta ei? Numai buzunarul lor. Au stricat orasul de tot.
Situatia este de tot plinsul, traim intro tara bananiera cu functionari publici corupti , mafioti si handicapati retardati lenesi !, relatez cazul meu ca sa nu vorbesc dupa ureche ; detin in proprietate un spatiu comercial prin destinatie la partierul unui bloc zona semicentrala cu vitrina si intrare de sub un balcon cu trotuar , pietonal lat de 5 metri , acum fix 2 ani in iunie am inceput demersurile , dosar , acte , cereri , pentru mutarea vitrinei pe linia balconului la fel si in linie cu spatiul comercial alaturat si altele din zona , certificatul de urbanism lam primit in 3 luni, apoi toate rahaturile de avize si acorduri de la un katralion de locuri, schite, planuri, plan la toata zona, vedere de sus a blocurilor, , cadastru, gunoieri, apele romane , rahaturi, in fine dupa un an si ceva am reusit sa fac dosarul complet cu toate avizele de pretututindeni ( fara ala de la mama Omida ) , aberatiile bolnave si schitele de tot risu plinsu la tot cartierul (pentru o noua vitrina ) lam depus la urbanism la primarie la inceputul lui sptembrie 2022 , de atunci e mort complet dosarul complet acolo, nu sa miscat nimic , nu stie nimeni nimic , am facut cerere de audienta la urbanism si sunt inregistrat dar fara data ora (wtf) si cica o sa ma sune ei cu o zi inainte la audienta (la sfintu asteapta ), cit vor astia spaga pentru o noua vitrina de 5 metri liniari ? stie cineva mercurialul ? ca altceva nu imi pot explica de la mafia aia puturoasa din primarie
Adrian Georgel Morariu este condamnat penal. Ce pretenții poți avea de la un asemenea infractor dovedit de instanțele din Iași(România)?
Pentru cine trebuie se emite autorizatia de construire imediat, pentru restul cand vor ei si in ce conditii vor ei. Termenul este de 15 zile pt CU sau 30 pt AC. In cazul documentatiei incomplete sunt obligati sa transmita in termen adresa pentru completare/clarificare, nu sa tina dosarele cu anii. Personal, mie nici nu-mi mai gaseau dosarul iar cand l-au gasit, dupa luni intregi, prafuit, a avut nerusinarea sa-mi spuna ca nu aveam planul de amplasare in zona. De fapt era dar in format A3 si mi-a reprosat ca de aia l-a dat deoparte, ca ar fi trebuit in format A4 :)) . ISC incaseaza doar taxe, nu fac nimic.
interesanta pozitia degetelor d-lui Chirica si expresia fetii la d-na secre :)))
nu problema balcoanelor sunt ci ca unii au daramat pereti de rezistenta din apartamente
va asteptam peste un an la vot!!!toti cei care sunte ti nemultumiti !
Pasajul pietonal subteran „Sf Vineri” (Hala Centrala) nu are actele in regula (ISC recunoaște), nu respecta nici o reglementare ISU ( ISU recunoaște), aerotermele de la intrări sunt murdare și cred că nu au fost igienizate niciodată (DSP recunoaște), nu exista acces pentru persoanele cu dizabilități, scările rulante din zona pietei nu funcționează (pentru asta vor lua masuri cei de la CNCD), iar cel ce ar trebui să răspundă pentru asta, un individ numit Băietu, este ținut în palme de șefii din Primăria Iași. De ce? Oare pentru legăturile cu CSM? Cine știe…? Însă atunci cînd sunt înscrisuri și instituțiile statului recunosc, cu jumătate de măsură, că Primăria Iași este in culpa, cineva va răspunde la final.
Suntem fortati sa votam AUR, cu astia de pina acum nu mai avem ce discuta de nici un fel
Este haos provocat de eChirica si clica e acolo. Pai de, hai sa ne luam noi de aia, sa mutam subiectul cu Chirica ca sa-l uite oamenii si poate, poate mai spalam creerele oamenilor si ma voteaza. TE INSELI BAIETE, IESENII NU TE MAI VOR CU AROGANTA TA, CU CLICILE TALE, nu tai tu si spanzuri ca asa vrei tu! Iesenii te-au votat sa-i reprezinti, nu sa-ti bati joc de ei cu autorizatii ce nu-si au locul, cu strazi inchise pentru interese, cu ralyuri in mijlocul orasului, cu parcari cu taxe extrem de mari, etc, etc. EXCLUS CHIRICA LA ALEGERI!
Se modifica foarte mult REZISTENTA apartamentelor!
Faceti controale!
@Ciurea, e vorba de incarcare, de ordinea prioritatilor stabilita de sef, dar si de repartizarea sarcinilor pe oameni. Sunt o multime de bloace care trebe analizate, si acolo e mult de lucru. Balconul tau e o bagatela si ar trebui sa intre pe un traseu secundar, supervizat de un subaltern. Dar sefii nu admit trasee pe care nu le controleaza total. Lacomie? frica? nu stiu. In concluzie, rabdare si tutun.
Btw, mi-am facut si eu un balcon. La parter. Nu aveam. Mi-au cerut sa sap fundatie la aceeasi adancime cu cea a blocului!!! Bineinteles ca nu am facut prostia.
Ce sa intamplat cu redactia? Scrutcircuit cu conducerea? Pai asta e hal de articol, sa lovi-ti in prietenii asa? Unde sa mai vazut? Sau se pregateste o debarcare? Stiti voi ceva si a-ti trimis mesaj?
Ca eu nu stiu multe carte, doar ard gazul prin copou cu bmweul meu cel nou din 2003. Termin si cu restantele si gata, ma bag in politica, doar ma pricep la condus oi.
Doar sa stiu la care mese e bine de cantat.
Dacă se aproba PUG-ul de acum 15- 20 de ani, dispăreau toate aceste probleme și interese. Dar nu a existat niciodată o strategie de dezvoltare urbanistica, cu reguli clare. Fără PUG actualizat, totul trebuie negociat și aprobat.
Un articol fara dovezi! Respectati legea nu distrugeti tot! Acum
Municipiul e facut doar din betoane!!
-Din cauza modificarilor din apartamente din blocuri in Iasi s.au daramat multi stalpi si pereti de rezistenta ,in caz de un cutremur 90 % dintre blocuri vor cadea ..primarul nesimtit si corupt doarme ..
problema e ca la iasi un oras preoponderent universitar recunoscut si in afara nu a aparut de 30 de ani un cadru universitar bastinas dea l nostru sa preia haturile orasului. De la cotusca la cirniceni via dorohoi numai ieseni invatati unul si unul. Domnilor universitari Salvati orasul iasi cat se mai poate,luati exemplul inaintasilor.
În toată tara e un haos imobiliar. Va invit și la Galați. Aceleași probleme…. PNL, PSD,tot un drac. Vile ridicate în buricul târgului fără acte. ISC leșina prin birouri. 80% din autorizații sunt eliberate pe construcții deja efectuate.