International

Mai multe benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi din cauza plafonului de preţ

Publicat: 05 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai multe benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi din cauza plafonului de preţ
Mai multe benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi din cauza plafonului de preţ

De câteva zile, sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi, după ce Guvernul a adoptat plafonul de preţ introdus în 2021. Anterior, un sfert din benzinăriile din Ungaria, printre care şi 100 de benzinării aflate sub coordonarea grupului petrolier ungar MOL, s-au ciocnit cu probleme în aprovizionarea cu benzină. În România, în pofida embargoului rusesc impus de UE asupra țițeiului rusesc, nu s-a înregistrat un deficit de carburanți.

Potrivit presei ungare, s-au înregistrat tot mai multe plângeri din cauza lipsei de carburanţi cu preţ fix. Circa 500 din cele 2.000 de benzinării care există în ţară nu au suficienţi carburanţi.

Mai multe benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi din cauza plafonului de preţ

Anul trecut, înainte de războiul din Ucraina, guvernul premierului Viktor Orban a introdus un preţ plafont la 1,16 euro pe litrul de motorină şi super 95, în contextul inflaţiei care, la acel moment, era în creştere.

În acest sens, tot mai mulţi cetăţeni cumpăra carburanţi din ţară vecina, Slovacia, deşi acolo preţul este de 1,7 euro pe litru.

Guvernul a avertizat că preţul plafonat, care este valabil până la 31 decembrie, ar putea fi prelungit doar dacă a continua să vină petrolul rusesc în Ungaria. De altfel, Ungaria depinde de resursele de energie din Rusia, de unde importa 85% din gaze şi 65% din producţia petrolieră. De aceea, Ungaria se include printre ţările care evita sancţiunile propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Şi săptămâna trecută, unele rafinări MOL din Ungaria au anunţat că au probleme în aprovizionarea cu benzinaRafinăria MOL a menţionat ca problemele sunt temporare şi au durat câteva ore. Totodată, cu aceste probleme se confrunta doar o cincime din benzinăriile MOL.

Totodată, MOL a subliniat că plafonarea preţului la carburanţi a generat cererile mari la benzinării, în timp ce competitorii şi-au redus importurile. În ultimele luni, MOL a aprovizionat până la 1.700 din toate cele 2.000 de benzinării din Ungaria. Mai mult, rafinăria de la Száhahalombatta funcţionează doar la capacitatea parţială, iar lucrările de mententanta încă nu se prevăd. Problemele de aprovizionare ar putea ţine „cel puţin pe parcursul acestei săptămâni”.

Deficit de carburanţi în România

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a menţionat că pe piaţa de carburanţi din România nu se va înregistra un deficit în contextul embargoului impus de Uniunea Europeană asupra ţiţeiului rusesc adus pe mare începând cu data de 5 decembrie 2022.

„România este parte a Uniunii Europene şi suntem activi în toate dezbaterile şi comunicările şi toate măsurile pe care UE le implementează. Prin aceste măsuri, nu ne dorim să afectăm piaţa din România şi întotdeauna căutăm alternative la aceste probleme, care sunt cauzate în cea mai mare parte de invazia Rusiei în Ucraina. Cu siguranţă căutăm alternative care să ne asigure necesarul de consum şi căutarea acestor alternative se desfăşoară alături de celelalte state europene”, a declarat Drăgan.

Aşadar, reiterăm faptul că mai multe benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi din cauza plafonului de preţ. Totodată, Ungaria este una dintre ţările care, în pofida embargoului petrolier impus Rusiei, care a intrat de astăzi în vigoare, poate importa mai departe petrol din această ţară.

Adauga un comentariu