Local

Mai multe curţi din oraşul Hârlău au fost inundate. Pompierii militari acţionează pentru evacuarea apei – VIDEO

Publicat: 16 iun. 2021
pompierii militari ieșeni evacuează apa din mai multe curți
Pentru evacuarea apei acționează pompierii militari de la Secția de Pompieri Tg Frumos și cei de la Punctul de lucru Hârlău

În urma ploilor abundente din ultimele zile din judeţul Iaşi, trei curţi au fost inundate în oraşul Hârlău. Mai precis, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Iaşi, pe strada dealul Viilor, aproximativ 8.000 mp, cu o adâncime între 20 – 60 centimetri.

„Pentru evacuarea apei acționează pompierii militari de la Secția de Pompieri Tg. Frumos și cei de la Punctul de lucru Hârlău”, au transmis reprezentanţii ISUJ Iaşi.

Cod Portocaliu de vreme rea la Iaşi

ANM a transmis o avertizare meteorologică de cod portocaliu astăzi, 16 iunie 2021, în intervalul orar 10:00 – 23:00 de ploi abundente, averse 30-40 l/mp, izolat 50-70 l/mp, intensificări ale vântului cu viteze de 50-60km/h, descărcări electrice şi grindină.

De asemenea, meteorologii au emis marţi o avertizare Cod portocaliu de ploi şi vânt, valabilă în 12 judeţe din partea de est a ţării. De asemenea, alte 16 judeţe se aflau sub avertizare Cod galben.

Potrivit ANM, sunt sub avertizare Cod portocaliu de marţi, de la ora 12.00, până miercuri, la ora 23.00, judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa.

În aceste zone, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent şi se vor semnala descărcări electrice şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 25-35 l/mp şi pe spaţii mici 50-60l/mp, iar prin acumulare se vor depăşi 70-90 l/mp.

Vântul va bate cu 65 km/h

Conform Administrației Națională de Meteorologie, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55-65 km/h şi vor fi vijelii.

Mai mult decât atât, de marţi de la ora 10.00 până miercuri la ora 23.00, sunt sub avertizare Cod galben judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov.

În aceste zone vor fi averse ce vor avea caracter torenţial, pe alocuri descărcări electrice şi ziolat grindină. Cantităţile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăşi 20-30 l/mp, şi pe arii restrânse 40 l/mp.

Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, iar în Carpaţii Meridionali, la altitudini mari, peste 80-90 km/h.

Administrația Națională „Apele Române” a transmis o avertizare meteo de vreme rea

Administrația Națională „Apele Române” – Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, 15 iunie 2021, o avertizare meteo de Cod Portocaliu de vreme rea, la Iași și Botoșani. O serie de fenomene se vor produce în perioada 15.06.2021 ora 18:25-16.06.2021 ora 09:00.

Fenomenele vizează scurgeri importante pe versanţi, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație. Bazinele afectate vor fi râurile din bazinele hidrografice: Prut-afluenții aferenți sectorului aval S.H. Oroftiana-amonte confluență cu râul Jjia, Jijia -bazin amonte S.H. Dângeni și afluenţii aferenți sectorului aval S.H. Dângeni – amonte confluență cu râul Miletin.

Adauga un comentariu