Din acest an au intrat în vigoare mai multe reguli pentru cei care locuiesc la bloc! Locuitul la bloc implică respectarea unor reguli comunitare pentru a menține ordinea, curățenia și buna conviețuire cu vecinii. Cu toate acestea, unii locatari nu respectă legea și riscă amenzi uriașe. Iată ce obiceiuri vor fi complet interzise.
Mai multe reguli pentru cei care locuiesc la bloc!
Persoanele care stau la bloc au de respectat mai multe legi stricte din acest an. Anumite obiceiuri și practici vor fi complet interzise. De la abandonarea molozului pe domeniul public până la scuturarea covoarelor pe balcon sau instalarea necorespunzătoare a aparatelor de aer condiționat, amenzile pot ajunge la sume uriașe pentru cei care nu respectă normele în vigoare.
În 2025, se vor da amenzi mult mai mari celor de la bloc care nu respectă legea. Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri este abandonarea molozului provenit din renovări în fața blocului sau chiar pe scara acestuia. Această practică este ilegală și poate atrage amenzi semnificative, între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoanele fizice și între 2.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice. De asemenea, aruncarea mobilei vechi sau a aparaturii electrocasnice în locuri nepermise este interzisă.
Pe lista obiceiurilor interzise la bloc se află scuturarea covoarelor, lenjeriilor și hainelor de pe balcon. De asemenea, întinderea rufelor la uscat pe balcoane deschise este sancționată în unele orașe din țară. Pentru a evita amenzile și conflictele cu vecinii, se recomandă folosirea uscătoarelor interioare sau a zonelor special amenajate pentru scuturarea covoarelor. Alte practici interzise locatarilor în 2025 sunt închiderea balconului fără autorizație, montarea necorespunzătoare a aparatelor de condiționat, depozitarea ilegală a deșeurilor și modificările neautorizate ale balconului, folosirea grătarelor pe balcon sau a altor echipamente care produc fum. Cei care nu respectă aceste reguli riscă să fie sancționați cu amenzi uriașe.
Obiceiurile care pot declanșa conflicte cu vecinii de apartament
Una dintre cele mai mari probleme între vecinii de bloc este nerespectarea programului de liniște. Unii locatari folosesc bormașina în multe situații, însă nu țin cont de vecini și există riscul unui conflict major. Cei care nu țin cont de reguli au probleme cu vecinii, dar riscă și o amendă uriașă. Amenzile pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 1.500 de lei. Amenzi se dau și în cazul în care un locatar folosește aspiratorul sau mașina de spălat la orele care fac parte din programul de liniște.
,,Tulburarea liniștii locatarilor (…) de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora.”, se arată în lege.
Viața la bloc presupune respectarea mai multor reguli stricte. Problema cu care se confruntă mulți locatari este nerespectarea programului de liniște. Pentru deranjamentele care au loc în afara orelor de liniște, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei. Din acest an, persoanele care stau la bloc vor primi amenzi mult mai mari dacă nu respectă regulile comunitare. Cei care își deranjează vecinii și încalcă legea riscă să fie sancționați de oamenii legii.
IN ALEXSNDRU PE STR BISTRITA BLOC A2A3A4 IN SPATELE SCARILOR MULTI AU FACUT BALCOANE LA PARTER FARA ACCEPT SAU ACTE LEGALE DEPASIND LIMITA BLOCULUI CU PESTE 10 METRI ,AU INCHIS AERISIRILE DE LA SUBSOL SI VECINII SE INTREABA DE CE LA SUBSOL SUNT GANDACI PLOSNITE SI SOBOLANI ,CHEMATI POLITIA COMUNITARA RIDICA DIN UMERI
in tulburarea linistii locatarilor intra si basina vecinului? intreb si eu, fiindca noile cutii de chibrituri au o rezonanta ceva de speriat. zici ca trage cu tunul, ori ca porneste drujba,.depinde de ce o mancat.
Daca este vecinul din bloc este totusi Ok. Eu il aud perfect pe cel din blocul de vizavi. El la unu, eu la trei.