International

Mai mulți foști oficiali din Italia au fost acuzați de omor multiplu, după pandemia de COVID

Publicat: 01 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai mulți foști oficiali din Italia au fost acuzați de omor multiplu după pandemia de COVID
Mai mulți foști oficiali din Italia au fost acuzați de omor multiplu, după pandemia de COVID

La trei ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, care, în perioada februarie-aprilie 2020, a devastat zona Bergamo cu peste 6.000 de decese mai multe decât media anului precedent, parchetul a închis ancheta pentru o epidemie culpabilă și a înștiințat închiderea.

Adjunctul procurorului din Bergamo, Cristina Rota, cu procurorii Silvia Marchina și Paolo Mandurino, sub supravegherea procurorului Antonio Chiappani, au rezumat o anchetă prin care au încercat să facă lumină și să identifice responsabilitățile, posibile sau nu, ale acelei tragedii care a lăsat o rană adâncă.

Foști oficiali din Italia, acuzați de omor multiplu

Printre suspecți se numără fostul premier Giuseppe Conte, fostul ministru al Sănătății Roberto Speranza, președintele regiunii Lombardia Attilio Fontana și fostul consilier pentru bunăstare Giulio Gallera.

În fapta care închide cercetările se numără și președintele Istituto Superiore della Sanità, Silvio Brusaferro, șeful de atunci al Protecției Civile, Angelo Borrelli, și președintele Istituto Superiore della Sanità, Franco Locatelli. Se numără și Agostino Miozzo, coordonatorul Comitetului Științific Tehnic în prima fază a urgenței, printre suspecții în ancheta privind gestionarea Covid de către parchetul din Bergamo.

În total, sunt 19 suspecți.

Guardia di Finanza a demarat sesizări pentru infracțiunile de epidemie din culpă agravată, omor multiplu, refuz de documente oficiale. Pentru fostul premier Conte și fostul ministru Speranza se pregătește transmiterea actelor către Curtea de Miniștri.

În esență, există trei componente ale investigației

Închiderea bruscă și redeschiderea spitalului din Alzano, lipsa unei „zone roșii” în Val Seriana și absența unui plan actualizat de pandemie pentru a contracara riscul de pandemie lansat de OMS. Între sfârșitul lunii februarie și aprilie 2020, în zona Bergamo surplusul de mortalitate a fost de 6.200 de persoane față de media din aceeași perioadă a anilor anteriori, atât de mult încât în ​​raportul pentru deschiderea anului judiciar, procurorul Chiappani a spus că investigația a „constatat omisiuni grave din partea autorităților sanitare, în evaluarea riscurilor epidemice și în gestionarea primei faze a pandemiei”.

Răspândirea Covid a fost subestimată, în ciuda datelor disponibile care indică faptul că situația din Bergamo se deteriorează, în special în Val Seriana. Neînchiderea este unul dintre principalele fronturi ale anchetei procurorului din Bergamo privind o epidemie culpabilă, scrie rainews.

Adauga un comentariu