International

Mai mulţi migranţi au atacat Poliţia cu pietre. Forţele de ordine au tras cu gaze lacrimogene

Publicat: 12 sept. 2020
Proteste pe insula Lesbos, Grecia. Zeci de persoane au scandat

Poliţia de pe insula greacă Lesbos a tras sâmbătă cu gaze lacrimogene asupra migranţilor care îi atacau cu pietre, în timpul unei manifestaţii în cadrul căreia au cerut adăpost după ce incendiile au distrus tabăra de refugiaţi Moria, relatează AFP.

Forţele de ordine au tras cu gaze lacrimogene

Sute de solicitanţi de azil şi-au exprimat furia după ce au petrecut ultimele patru nopţi în stradă, în condiţiile în care eforturile de a-i muta încă nu s-au concretizat.

Autorităţile insulei, care refuză să reconstruiască tabăra de refugiaţi, vor să-i transfere pe migranţi în sute de corturi pe care au început vineri să le instaleze de urgenţă într-o incintă din apropiere de port.

Peste 11.000 de persoane, printre care şi mii de copii, au rămas fără adăpost de patru zile.

„Familiile vor fi prioritare, cu corturi prevăzute pentru şase persoane. Procesul de mutare începe astăzi”, a declarat sâmbătă pentru France Presse purtătorul de cuvânt al Ministerului Imigraţiei, Alexandros Ragavas.

Protestele vestelor galbene au fost reluate. Sute de arestări, făcute la Paris

Poliția din Paris a recurs la gaze lacrimogene și a efectuat sute de arestări din rândul membrilor vestelor galbene care au făcut azi primul protest de la declanșarea pandemiei.

Vestele galbene au organizat azi un protest de amploare în capitala Franței, Paris. Forțele de intervenție au fost desfășurate pe străzi pentru a preveni distrugerile.

„Gilets Jaunes” participă la prima lor „zi națională de acțiune” de când mișcarea de protest a fost suspendată din cauza COVID-19. Ultima lor demostrație a avut loc pe 14 martie – cu trei zile înainte ca în Franța să fie instituită starea de urgență, transmite NewsSky.

Forțele de ordine au tras deja gaze lacrimogene asupra manifestanților de-a lungul bulevardului Wagram din arondismentul 17 din Paris, în timp ce un alt marș are loc în apropierea bursei de capital.

Poliția a spus că au fost arestate 154 de persoane și au fost descoperite arme albe și obiecte contondente. O mașină a fost incendiată în apropiere de Champs Elysees.

Proteste violente în Belarus. Poliţia a arestat zeci de persoane

Poliția din Belarus a arestat cel puțin 100 de persoane în capitala Minsk și în alte orașe, deoarece protestele împotriva președintelui Alexander Lukașenko au avut loc pentru un al patrulea weekend consecutiv. Zeci de mii de oameni au sfidat prezenta masivă a organelor legii și s-au adunat în oraș. Ei doresc ca președintele e să demisioneze după realegerea sa de luna trecută, pe fondul acuzațiilor de trucare a votului.

Protestele au făcut, de la începutul lor, 4 decese. Conform informaţiilor existente până la această dată, din cauza protestelor au murit 4 oameni şi sunt câteva sute de răniţi.

O parte din liderii opoziţiei din Belarus au fugit din ţară

O serie de personalități din opoziție au fugit din țară. Sâmbătă, activista Olga Kovalkova a devenit ultima care a spus că s-a refugiat în Polonia vecină, pe fondul amenințărilor cu închisoarea. Lukașenko, aflat la putere din 1994, a acuzat națiunile occidentale de intervenție. Protestatarii, activiștii pentru drepturile omului și observatori spun că poliția suprimă brutal marșurile pașnice din fosta republică sovietică.
Belarus se învecinează cu Rusia , de care depinde în mare măsură pentru energie și cu care are legături strânse, precum și cu Ucraina și statele UE.

Care este starea de spirit din Minsk?

După ce organizația neguvernamentală Viasna a raportat duminică 130 de arestări, ministerul de interne din Belarus a confirmat pentru agenția de știri rusă Interfax cel puțin 100 de detenții în întreaga republică.
Martorii oculari au declarat pentru Interfax că poliția a început să facă arestări la Minsk după încheierea mitingului și oamenii mergeau acasă. Înregistrările video de duminică arată bărbați îmbrăcați în civil bat protestatari pașnici cu bastoane.

Adauga un comentariu