Prima pagină » Titlurile zilei » Mai mulți milionari din Iași riscă să rămână fără vilele în care au investit averi întregi. Iată ce se întâmplă chiar sub nasul lor: „Aici o să moară oameni”

Mai mulți milionari din Iași riscă să rămână fără vilele în care au investit averi întregi. Iată ce se întâmplă chiar sub nasul lor: „Aici o să moară oameni”

08 feb. 2025, 02:00, 25 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Milionarii care locuiesc pe strada Văleni din Iași riscă să rămână fără vile din cauza alunecărilor de teren

Primăria Municipiului Iași nu a mai intervenit de peste 3 ani pe strada respectivă, din cartierul Galata. Aceasta se surpă din cauza alunecărilor din teren din zonă, iar casele milionarilor se pot prăbuși în orice moment.

Mai mulți milionari din Iași riscă să rămână fără vile! Acestea pot să se prăbușească din cauza alunecărilor de teren de pe dealul Galata

Strada din spatele casei edilului Mihai Chirica se dărâmă chiar sub ochii lui, însă Primăria Municipiului Iași probabil așteaptă ca vilele din zonă să se prăbușească peste oameni pentru ca versantul să fie consolidat.

Ieșenii care tranzitează strada Văleni de pe dealul Galata se tem să stea în casă, pentru că, în orice moment, tot dealul se poate surpa. Șoferii care sunt nevoiți să treacă prin zonă susțin că pericolul este la fiecare pas, iar drumul ar trebui închis și intervenit de urgență cu lucrări de consolidare. Crăpăturile din asfalt și trotuarele distruse sunt dovada incontestabilă a faptului că strada Văleni devine din ce în ce mai periculoasă.

„Se prăbușesc casele peste noi. Nu s-a făcut nimic și nici nu o să se facă. Uitați-vă și la trotuar, se vede cum pleacă tot dealul la vale. Nimic, nimic nu a făcut aici. Dacă se prăbușesc casele peste noi și mor oameni, ce se va întâmpla? Va fi tras cineva la răspundere? Vă spun eu că nimeni, o să dea vina pe morți, nu că sunt ei incompetenți și nu s-au apucat să consolideze dealul ăsta în zeci de ani. Dacă în buricul târgului am ajuns să avem așa probleme, păi ce pretenții să mai avem în rest?”, a spus un bărbat care locuiește pe strada Văleni, din zona Galata.

În același sens, șoferii care sunt nevoiți să tranziteze zona susțin că strada se strică de la o zi, la alta. Unii încearcă, pe cât posibil, să evite zona.

„Uneori evit zona, dar acum am fost nevoit să trec pe aici, pentru că am o rudă în zonă. Strada o ia la vale, o să cadă tot de pe aici, la un moment dat. Vă dați seama, dacă prinde vreo mașină când se surpă tot, aici o să moară oameni. În fiecare zi apare câte o crăpătură, ceva, mă mir că nu a intervenit primăria până acum, pentru că aici e caz de urgență, tot dealul o ia la vale”, a spus un șofer care trecea pe strada Văleni.

Menționăm că în zona de pe strada Văleni se află și vila fostului primar, Constantin Simirad. După ce acesta a decedat, în imobil a rămas unul dintre cei doi fii ai săi.

Primăria Iași promite, de peste 2 ani, că va interveni pe strada Văleni

De peste doi ani, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași promit că vor interveni cu reparații și cu lucrări de consolidare a versantului din Galata. Contactați de reporterii BZI, aceștia au transmis faptul că, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către plenul Consiliului Local, lucrările vor fi scoase la licitație.

„Pentru strada Văleni, expertiza a fost finalizată, urmează să aprobăm indicatorii tehnico-economici în plenul Consiliului Local, apoi vom scoate la licitație lucrările. Este vorba atât de lucrări de consolidare, cât și de refacerea carosabilului și a trotuarelor”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Deși vilele milionarilor din Iași, situate pe strada Văleni, riscă să se prăbușească, Administrația publică locală încă așteaptă lansarea licitației pentru reparații și consolidarea versantului din Galata.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Trump și Putin, discutie decisivă despre războiul din Ucraina. Când va avea loc și ce se va negocia direct
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
La ce schimbare de look a apelat Gabriela Cristea, după retragerea de la Mireasa - Capriciile Iubirii. Cum arată acum vedeta
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Noul truc prin care poţi economisi 1.000 de lei la asigurările RCA şi CASCO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Amenzi mari pentru românii care locuiesc la casă. Regula pe care trebuie să o respecte
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Pentru că l-a susținut pe Călin Georgescu, Anca Alexandrescu plătește prețul suprem. Ce a pățit în toiul nopții prezentatoarea TV
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Taxa de vacanță revine pentru români: Se va plăti din 18 aprilie 2025
RomaniaTV
Despărțire BOMBĂ în showbiz! Iulia Albu și Mike s-au despărțit! Au fost împreună 8 ani. De ce i-a dat vedeta papucii iubitului ei
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Lovitură devastatoare pentru cei care o admiră pe Ema Karter. Decizie şocantă luată de vedeta XXX
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Comentarii
  • Serios? Dar cand si-au construit casele, nu au vazut starea strazii si a versantului? Si-au ingropat banii fara studiu geo? Foarte bine. Sa suporte consecintele. Pe banii lor, nu pe bani publici.
    Ma intreb cum plm si-au facut milioanele, daca nu-i duce capul sa isi construiasca o casa sigura.

    • Toți de pe strada aia,dacă nu lucrează încă,au lucrat în sistemul bugetar,e normal că nu prea a mers treaba ca să își facă case pe copou,așa că nu mai fiți ranchinosi și chiar le dau dreptate să facă apel la primărie să repare fundacul care se termina într-un câmp!

    • Adevarat. Ce spune studiul geo premergator eliberarii autorizarii de construire ?

      • Studiul geo nu este exahustiv. Se verifica doar stratificatia in terenul proprietarului. Stabilitatea versantului este treaba Comisiei de versanti din PMI. Ei dau avizul. Insa avizul este pentru momentul eliberarii, si atat. Nu pot exista garantii pentru viitor. Concret, daca versantul este stabil acum, dar proprietarii au fose neetanse, in timp versantul va aluneca.

        • Cand e vorba de banii tai (si nu putini) si de casa ta, faci cel mai complet si aprofundat studiu geo, nu? Cand e vorba de stat ori de locuinte pe care urmeaza sa le vinzi fraierilor, studiul geo e doar o hartie.

          • nu intelegi. pt expertiza geo de versant este necesar acces si permisiune de foraj pe majoritatea proprietatilor de pe versant. si costa. mult de tot.

  • Chescu si Satcau daca tot sunteti milionati adevarati puneti si voi cativa lei si faceti niste piloti forati si gata nu mai cersiti bani publici. Nicu stim ca esti zgarcit dar totusi … Uite Stefan Starpu te-a intrecut :)))

  • Daa, Stefan l-a depasit de mult pe Nicu, e multimilionar, Nicu e pensionar. Daca nu poate sa isi repare singur strada, cred ca nu prea mai are banii

  • unul si altul

    Cum sa interzica un drum infundat? Au vrut sa vada Iasul de sus, acum iau liftul, saracii milionari. Cat e metrul patrat pe acolo, 500 euro??? Aaaa, da, da ce prost sunt, or sa ia elicopterul sa ajunga la palate…

  • Auzi, acolo e buricul târgului, in Galata pe deal.
    Și fraierul de mine credea că e in Piața Unirii.:)))))

  • Nu-ti trebuie studiu geo pentru ca toata lumea stie ca galata e cel mai instabil deal
    Nu se poate nici consolida singura solutie sa sape fantani de la case pana in vale si sa scoata apa din panza freatica dar nu aveti idee cata e
    Fata de cetatuia unde panza freatica e mult mai jos, in zona asta se strange apa din tot dealul miroslavei

  • Satcau a taiat padurea ca nu avea priveliste 😂iar Stefan a ajuns la un nivel ca isi permite sa il trimita pe Dl Nicu sa ii cumpere apa pentru spritz , apropo Dl Nicolaie ne Kakam in beciul tau ca avem si noi bani

  • Daniel de la Deal

    Chirică putsă mică e invidios că locuiește într-un duplex cu soacră-sa, și nu stă cu milionarii pe stradă. Așa motiv are de tot o lălăie, până când ajunge prietenu’ lui cu adresa pe Cicoarei.

  • Veronica Istrate

    Pentru milionarii care lasa parcate masinile aiurea in alveole pe strada Valeni- mai bagati-le in curte sa putem circula cumva printre daramaturile alea. Putin bun simt nu aveti fata de altii, stati cu curtile goale si incurcati mai tare situatia.

  • iti faci casa pe varful dealului, te astepti candva sa o ia pamantul la vale. la fel si cei care isi fac case pe malul raurilor si fluviilor. candva mai vine si viitura din amonte si iti ia apa casa.

  • Acolo I pi deal ,nu i în centru ,o ia la vale dealu

  • Toti îmbuibații Iașului, in frunte cu marele suin , conu’costica și-au ridicat viloanțe acolo

    Cărau mașinile RATC-ului de pe vremea lui Cuza , materiale și muncitori la casa lu’ conu Costică , ca la balamuc

    Cum a crăpat marele alb , cum s-a dus pulii de suflet strada.

    Nu-i olang !

  • Nu s au facut studii geo….cand au construit casele, palatele?

  • Eu le-am făcut studiul.

  • Costel Cotoroschi

    Aici a stat Simirad și voi credeți ca nu au fost făcute studii geotehnice?
    În dreptul proprietății lui Simirad au fost făcute consolidări dar de ochii lumii, nu sunt piloți forați sub planul de alunecare, nu sunt drenuri etc. Simirad a fost păcălit de cei de la tehnic conduși de Onofrei și apoi de pupilul lui Simirad Miaiță Chirica ca făceau anual lucrări superficiale la versant apoi venea Citadin și asfalta și madam Salceanu să inerveze și să mai planteze 2 copaci pe versant și flori în curtea lui Simirad și gata era liniște până în toamnă când o luau de la capăt.
    Ăștia sunt specialiștii de la primăria Iași.

    • Casa ese de pleasca de pleasca se duce si ceilalti il lingeau pe Sinirad SI VROIAU VECINATATE CU EL CREZAND CA este consolidat dealul .

  • Va spun eu care este situatia pe care o cunosc din copilarie si din ceea ce ne-au spus parintii, bunicii ,etc Alunecarile de teren au inceput cu multi ani in urma ,din vremea comunismului si a dictaturii ceausescu ! Pe tot versantul Galata s-au facut lucrari ample de capiare a izvoarelor si de consolidare . Totodata multe case au fost de molate din cauza alunecarilor de teren . In acea perioada Primaria a luat masuri sa fie protejati toti versantii(Cetatuia,Sararie ,etc ). A venit si faimoasa Revolutie si au trecut astfel multi Ani(zeci de ani ). In loc sa fie protejati versantii Iasului ,se intampla ca pe Sos. voinesti si pe Valeni :traficul de masini afecteaza foarte mult zona . Inainte de consolidare de versant este necesara acea centura pt. traficul usor care ar descongestiona circulatia de pe Sos. VoinestiDeasemenea respectarea semnelor de circulatie prin radarul fix . S-au facut numeroase asfaltari pe Str. Manastirii si ar fi foarte util unde sunt diferente de nivel sa se consolideze oprind astfel alunecarile de teren si chiar mici largiri ale stradutelor (foste ulite in fosta Com .Galata ).. Adevaratii specialisti din Primarie pot cerceta zona chiar daca s-au nascut Ieri,sa tina cont de caracteristicile istorice ale versantului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`