Actualitate

Mai mulți rromi plasați în carantină și păziți de jandarmi

Publicat: 01 mai 2020

Colonia de rromi din Vadu Crişului a fost pusă oficial în carantină, aseară, începând cu ora 19.00, după ce testările făcute în comunitate au arătat că există un număr mare de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, a anunţat prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea, într-o postare video pe pagina oficială de Facebook a instituţiei

Acesta a precizat că măsura a fost propusă de autorităţile judeţene şi aprobată de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

„De astăzi, această comunitate unde trăiesc 470 persoane este carantinată şi va intra în monitorizarea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Intrările şi ieşirile sunt păzite strict de Poliţie şi Jandarmerie. Practic nu se iese, nu se intră, iar starea de sănătate a întregii comunităţi va fi monitorizată permanent de specialiştii DSP, prin Spitalul orăşenesc Aleşd”, a explicat prefectul.

În acest timp, comunitatea va avea asigurată alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deşeurilor, iar la un număr de 7-10 zile se monitorizează starea întregii comunităţi.

„Se asigură alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deşeurilor. La un număr de zile, 7-10 zile, cât va dispune DSP, un număr de persoane vor fi testate pentru a vedea în ce stadiu este acea comunitate. Dacă vor exista persoane simptomatice, vor fi extrase şi internate în Spitalul Municipal Oradea”, a mai spus Ţiplea.

Testarea comunitară, care a reprezentat o premieră naţională, a fost aplicată în colonia de rromi din comuna Vadu Crişului sâmbăta trecută, pe 25 aprilie, după ce, cu două zile mai devreme, autorităţile au făcut o încercare care a eşuat, romii refuzând să se lase testaţi, postând în schimb o înregistrare video pe Youtube, în care se revoltă împotriva primarului comunei.

Adauga un comentariu