Cuvintele omofone „mai” și „m-ai” sunt adesea folosite greșit. Acestea sunt cuvinte omofone, adică se pronunță identic, dar se scriu diferit.
Este bine de știut că atât „mai”, cât și „m-ai” sunt ambele corecte gramatical. Însă sensul lor este cu totul diferit. De aceea, trebuie să ai mare grijă când folosești aceste omofone pentru a nu te face de râs. La fel ar trebui să știi cum se scrie corect „abia” sau „abea”.
Diferența dintre „mai” și „m-ai”
Mai mult ca sigur te-ai aflat, la un moment dat, în încurcătura în care să te întrebi cum se scriu corect anumite cuvinte, fie „visurile” sau „visele” fie „să fii” sau „să fi”. Ambele forme ale „mai” sau „m-ai” sunt corecte, însă acestea se folosesc in situații si cu înțelesuri diferite.
Când se scrie „mai”:
„Mai” este folosit în principal ca adverb ce servește la formarea gradului comparativ, pentru a denota ceva mai bun, sau când este folosit la formarea gradului superlativ, ca în expresiile „cel mai bun” sau „cel mai rău”.
De asemenea, când se atenuează o idee exprimată de cuvântul determinat, „mai” poate fi înlocuit cu: „în parte”, „puțin”, „oarecum”, „într-o oarecare măsură”, „întrucâtva”. Câteva exemple sunt: „câinii sunt mai răi și mai flămânzi” sau „vremea se mai domolește un pic”.
Atunci când se exprimă ideea cu un grad de aproximare, „mai” poate fi tradus prin „aproape” sau „aproximativ”.
Pe lângă adverb, cuvântul „mai” poate avea și funcția de substantiv. De cele mai multe ori, este vorba despre a cincea lună a anului sau luna lui Florar. De asemenea, „mai” poate însemna „ciocan” sau „măciucă”.
Exemple în care „mai” se scrie legat:
– E mai greu să începi de luni.
– Nu mai plec la Sibiu.
– Mai devreme sau mai târziu, tot va trebui să mergem.
– Nu mai încap vorba că am dreptate.
– Mai bine pleci acum, decât să stai degeaba.
Când se folosește „m-ai” cu cratimă:
„M-ai” cu cratimă este scris atunci când este o structură alcătuită din două părți de vorbire: pronumele plus un verb auxiliar, rostite într-o singură silabă.
Exemple când se scrie „m-ai”:
– M-ai bătut la cap două săptămâni să mergem.
– M-ai putea ajuta să îmi fac temele?
– Tu m-ai întâlnit întâmplător, dar mă bucur pentru asta.
– Oare m-ai putea ridica până acolo?
Ce rol are cratima?
Cratima este semnul ortografic cu cele mai multe funcții din limba română. Ea poate să aibă caracter permanent atunci când nu reprezintă prescurtarea unui cuvânt, cum ar fi „s-a spus”, „ți-l dă”, „du-o”, „de-a dreptul”, „las-o”
Cratima are ca funcție principală legarea unui cuvânt pentru acele cuvinte pronunțate fără pauză sau pentru anumite prefixe ce sunt puse din cauza derivatului.
Prefixele „ne-” și „re-” dar și prepoziția „de” la baza derivatelor, în special cele care încep cu vocala „i”, sunt exemple de când se folosește cratima. De asemenea, cratima leagă componente compuse cu un grad mediu de sudură, articole hotărât enclitic sau desinențele articolelor hotărâte enclitice, dar și unele cuvinte grup flexionabile.
Cratima mai poate să aibă și rolul de a despărți, cum ar fi silabele unui cuvânt sau segmentele unui cuvânt în cazul despărțirii la final de rând.
Cum se scrie corect „mai” sau „m-ai”? Ambele forme sunt corecte, trebuie doar să știm când să le folosim.