International

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, l-a desemnat premier pe Igor Grosu

Publicat: 16 mart. 2021
Maia Sandu cu eșarfă galbenă și palton grena
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Marți, 16 martie, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a desemnat un nou premier. Această funcție a fost preluată de Igor Grosu, liderul formaţiunii sale, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), potrivit presei de peste Prut.

Conform Radio Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă după consultările cu grupurile parlamentare, Maia Sandu a declarat că a ales să facă această desemnare, deoarece nu există un candidat care să fie susţinut de o majoritate parlamentară formalizată.

Președintele Republicii Moldova a mai făcut o nominalizare, în urmă cu aproximativ două luni, desemnând-o pe Natalia Gavriliță în funcția de premier. Se pare că aceasta nu a primit votul de încredere al deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău.

Maia Sandu l-a desemnat premier pe Igor Grosu

Maia Sandu i-a cerut noului premier, Igor Grosu, să pregătească programul şi să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament. De asemenea, ea rămâne fermă pe poziții și susține în continuare alegerile legislative anticipate, care vor avea loc în vară.

„Cu toţii înţelegem că alegerile pot avea loc când pandemia este controlată, când situaţia se va îmbunătăţi considerabil. Lucrăm ca să aducem vaccinuri şi să întreprindem celelalte măsuri ca să protejăm cetăţenii şi să reducem numărul de infectări. Sper că în săptămânile care urmează, noi o să ne pătrundem cu toţii de gravitatea situaţiei şi o să reducem acest număr straşnic de îmbolnăviri de COVID-19 şi sper că vom reuşi să organizăm alegeri parlamentare anticipate în vară, ca să scăpăm şi de COVID-19 şi de corupţie”, a mai spus Sandu, conform Radio Chişinău.

Maia Sandu o desemnase în funcția de premier pe Natalia Gavriliță

La finalul lunii ianuarie, Maia Sandu a desemnat-o în funcția de premier pe Natalia Gavriliță, fostul ministru al Finanțelor.

„Am luat decizia de a o desemna în calitate de premier pe Natalia Gavriliță. Este un om în care am încredere, o profesionistă integră și responsabilă”, a anunțat Maia Sandu, în cadrul unui briefing, potrivit jurnal.md.

Maia Sandu a adăugat că susține în continuare alegerile anticipate, deoarece sunt singura cale de a ieși din impasul în care se află țara.

„În continuare consider că anticipatele sunt singura cale de ieșire din acest impas, cetățenii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă deputații și să se facă o majoritate responsabilă care să lucreze în interesul cetățenilor. Acum fracțiunile au posibilitatea să demonstreze dacă vor anticipate sau umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”, a mai adăugat Maia Sandu.

Maia Sandu este președintele Republicii Moldova

Joi, 24 decembrie 2020, Maia Sandu a preluat oficial funcția de președinte al Republicii Moldova. La ceremonia de învestire, aceasta a afirmat că singura ei grijă este binele Moldovei, pledând pentru alegeri parlamentare anticipate. Igor Dodon, fostul președinte, a așteptat-o cu un buchet de flori și a vrut să dea mâna cu aceasta, însă Maia Sandu a refuzat, invocând restricțiile impuse din cauza pandemiei provocată de noul coronavirus.

„Niciodată nu aş fi ajuns preşedintă fără implicarea voastră. Sunt una din voi, un om simplu. Ca şi mine, voi credeţi că implicarea este soluţia. În noiembrie aţi oferit cel mai mare capital de încredere unui preşedinte care intră în funcţie. Cu speranţe eu intru pe poarta preşedinţiei. Celor din diasporă eu vreau să vă mulţumesc din suflet şi să vă rog să mergem în continuare împreună. Victoria va fi atunci când politicienii vor fi slujitori ai cetăţenilor.

Adauga un comentariu