Boli si tratamente

Mainile sau picioarele amortesc? Ce sa fac?

Publicat: 21 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mainile sau picioarele amortesc Ce sa fac
Diabetul este cea mai frecventă cauză identificabilă a neuropatiei periferice.

Am patit-o cu toții. Te trezești dimineața și una dintre mâini este complet amorțită. Poate că există și câteva furnicături. Prima dată când se întâmpla acest lucru, ar putea fi îngrijorător. Acum, că știi că este temporara și se întâmplă tuturor, este posibil să nu te deranjeze. Dar te-ai întrebat vreodată de ce se întâmplă acest lucru?

Când nervii nu sunt fericiți

În general, amorțeala, furnicăturile și alte simptome numite parestezie se datorează cel mai frecvent funcției nervoase anormale. Și atunci când acest lucru este intermitent, temporar și legat de ocuparea unei poziții fixe pentru o lungă perioadă de timp, rareori este ceva îngrijorator. Cauza este pur și simplu presiunea asupra unuia sau mai multor nervi care călătoresc în mâini sau picioare. Când eliminați presiunea (schimbând poziția, de exemplu), problema dispare.

Cu toate acestea, multe alte cauze ale problemelor nervoase – mai mult de 100, de fapt – pot provoca simptome similare, deși mai prelungite și persistente, după cum se menționează mai jos. Dacă aveți una dintre aceste afecțiuni, sunteți departe de a fi singuri: se estimează că 20 de milioane de persoane au o formă de neuropatie periferică care ar putea face mâinile sau picioarele amorțite sau furnicături.

Când să vă adresați medicului

Dacă mâinile sau picioarele tale „adorm” ocazional și senzația normală revine repede, este bine. Nu este nevoie să vă contactați medicul.

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveți amorțeală persistentă, furnicături sau alte senzații neobișnuite în maini sau picioare. Acest lucru este deosebit de important dacă aceste senzații provoacă probleme la mersul pe jos sau la ținerea de lucruri. Medicul dumneavoastră ar trebui să investigheze în continuare și va lua în considerare probabil posibilele cauze ale neuropatiei periferice, inclusiv următoarele:

  • Diabetul este cea mai frecventă cauză identificabilă a neuropatiei periferice, reprezentând aproape o treime din cazuri. Uneori este primul indiciu că o persoană are diabet.
  • boli ale ficatului, rinichilor și tiroidei
  • deficite nutriționale, cum ar fi deficitul de vitamina B12 sau alte deficiențe de vitamine. Vitamina B6 este unică în acest sens, deoarece prea puțina sau prea multa poate provoca neuropatie; prea puțina este destul de rar, dar este posibil să obțineți excesul de B6 din suplimente.
  • alcool și alte toxine. Ingerarea cu alcool este probabil cea mai frecventă cauză a neuropatiei toxice. Alcoolicii pot avea, de asemenea, deficiențe nutriționale care pot provoca neuropatie.
  • Anumite medicamente, inclusiv unele antibiotice și chimioterapia, sau plumbul, mercurul și alte toxine chimice și industriale, pot fi vinovați.
  • boală vasculară, care apare atunci când alimentarea cu sânge a unui nerv periferic este afectată, ca și în cazul aterosclerozei. Nervul devine nesănătos sau moare.

Cauzele suplimentare ale neuropatiei sunt infecția, compresia sau trauma nervilor și afecțiunile inflamatorii sau autoimune care afectează nervii. Este demn de remarcat faptul că aproape o treime din cazuri nu au o cauză clară – o problemă cunoscută sub numele de neuropatie idiopatică.

Adauga un comentariu