International

Malaezia a intrat în stare de urgenţă până în luna august. Măsuri dure din cauza pandemiei de coronavirus

Publicat: 12 ian. 2021
politisti din malaezia care au oprit un motociclist
Malaezia a intrat în stare de urgenţă iar măsura ar putea rămâne în vigoare până la 1 august 2021

Este oficial. Malaezia a intrat în stare de urgenţă iar măsura ar putea rămâne în vigoare până la 1 august 2021. Măsurile dure au fost luate din cauza pandemiei de coronavirus cu care se confruntă țara asiatică. Numărul de noi infectări zilnice a atins un nivel record săptămâna trecută, ajungând pentru prima dată la 3.000.

Malaezia a intrat în stare de urgenţă

Regele Malaeziei a declarat marţi o stare de urgenţă la nivel naţional pentru a stopa răspândirea COVID-19, o mişcare care susţine poziţia precară a primului ministru Muhyiddin Yassin, aflat la putere la putere şi previne orice încercare a oponenţilor de a forţa alegerile anticipate.

Muhyiddin a declarat că parlamentul va fi suspendat pentru o perioadă de timp şi că alegerile nu vor avea loc în ţară din Asia de Sud-Est în timpul stării de urgenţă, care ar putea dura până la 1 august.

„Permiteţi-mi să vă asigur că guvernul va continua să funcţioneze. Urgenţă proclamată de rege nu este o lovitură de stat militară” a spus Muhyiddin, în încercarea de a calma populaţia cu privire la măsurile impuse, informează Reuters.

Număr record de infectări în Malaezia

Măsură ar trebui să reducă, cel puţin deocamdată, o parte din incertitudinea politică ce planează asupra lui Muhyiddin, după prăbuşirea sitemului politic anterior condus de liderul veteran al Malaeziei, Mahathir Mohamad.

Unii parlamentari din coaliţia de guvernământ au obţinut sprijinul pentru premier şi au cerut alegeri anticipate, în timp ce liderul opoziţiei, Anwar Ibrahim, a declarat anul trecut că are întâietate pentru a forma un nou guvern.

Muhyiddin i-a asigurat pe oameni că alegerile vor avea loc odată ce un nou comitet independent va declara că pandemia s-a încheiat şi că este sigur să se organizeze un astfel de eveniment. În timpul stării de urgenţă, guvernul poate introduce legi fără aprobarea parlamentară.

Numărul de noi infectări zilnice a atins un nivel record săptămâna trecută, ajungând pentru prima dată la 3.000. Numărul total de cazuri de coronavirus a ajuns la 138.000, cu 555 de decese.

Japonia a intrat pentru a doua oară în stare de urgenţă

Japonia a intrat pentru a doua oară în stare de urgenţă din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus. Joia trecută a fost decretată o nouă stare de urgenţă, care vizează zona metropolitană Tokyo şi trei prefecturi adiacente. Măsura stării de urgenţă a intrat în vigoare de vineri şi se menţine până în dată de 7 februarie.

„Declarăm starea de urgenţă întrucât există îngrijorări că răspândirea rapidă a noului coronavirus în întreaga ţară va avea un impact semnificativ asupra vieţii locuitorilor şi asupra economiei„, a declarat premierul japonez.

Locuitorii sunt îndemnaţi să rămână acasă, iar restaurantele şi barurile nu vor mai servi băuturi alcoolice după ora 19:00 şi se vor închide până la ora 20.00. De asemenea, programul de funcţionare al sălilor de sport, magazinelor şi centrelor de divertisment vă fi scurtat. Tokyo a raportat joi alte 2.447 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cea mai mare cifra zilnică înregistrată pentru a doua zi consecutiv.
Adauga un comentariu