Prima pagină » Titlurile zilei » Mama unui copil cu autism, din Iași, a fost umilită în ultimul hal. „Îl băteau, iar părinții au făcut petiție ca David să nu mai fie primit la grupă. Au urmat jigniri din partea educatoarei” – FOTO

Mama unui copil cu autism, din Iași, a fost umilită în ultimul hal. „Îl băteau, iar părinții au făcut petiție ca David să nu mai fie primit la grupă. Au urmat jigniri din partea educatoarei” – FOTO

12 ian. 2024, 02:00, 29 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Mălina Andreea Machedon, o mamă singură, din Iași, a trecut prin momente cumplite. Aceasta este părintele unui copil diagnosticat cu autism și a trebuit să suporte jignirile și criticile societății. David are 6 ani, iar în prezent are nevoie de bani pentru a continua terapiile. Femeia a povestit pentru reporterii BZI experiențele tragice la care a fost supusă chiar de sistemul de învățământ. Aceasta și-a primit drepturile abia când a ajuns la Ministerul Educației

Mălina Andreea Machedon a încercat să-și integreze, în mod treptat, copilul cu autism în societate. Știa că oricine are dreptul la școală, însă nu se aștepta să primească o astfel de umilință. Din cauza faptului că David nu reușea să interacționeze activ, așa cum o făceau ceilalți colegi, a fost în pragul de a fi exmatriculat. Mai mult decât atât, ceilalți părinți ai căror copii se aflau în grupă cu David au făcut petiție pentru ca cel mic să plece.

Un copil cu autism, din Iași, și-a primit drepturile la educație după ce mama sa a făcut plângere

 David copilul cu autism de 6 ani din Iași

David are vârsta de 6 ani, iar în prezent are nevoie de bani pentru a continua terapiile

Din fericire, situația s-a rezolvat, însă mama a rămas cu un gust amar. Problema cea mai mare este că prin această situație trec multe mame ai căror copii sunt speciali.

„Problema cu care părinții unui copil cu autism se confruntă este că acesta are reacții imprevizibile. Este foarte greu pentru mine, în special pentru că l-am crescut singură, nu știi exact la ce să te aștepți din partea lui, iar terapiile îl ajută să-și descopere emoțiile, nervii și învăță cum să și le arate în public. Are trei ani de când face terapie. Acum trei ani am reușit să-l înscriu la o grădiniță normală și acolo s-au făcut diferențe.

Atât educatoarea, cât și directoarea școlii voiau să mi-l exmatriculeze, îl băteau, iar ceilalți părinți au făcut petițe pentru că pur și simplu nu voiau ca David să fie acolo. Au urmat, mai apoi, jigniri din partea educatoarei, când îmi spunea că nu are ce să facă cu el și că nu-l vrea la ea în grupă”, a susținut Machedon Malina Andreea, mama copilului cu autism.

Pentru a rezolva situația și pentru a trezi un gram de empatie a educatoarei și a părinților care au făcut petiție pentru ca cel mic să fie exmatriculat, femeia a fost nevoită să meargă la Ministerul Educației. A ajuns la concluzia că, de fapt, copilul său nu este dorit în societate.

„Au fost momente foarte grele pentru mine, nu știam ce să fac. El este un copil special și acolo nu au avut pregătirea necesară pentru a-l ajuta. În condițiile în care eu îl duceam doar două ore, grădinița fiind cu program prelungit. Am considerat că este o decizie bună să-l integrez treptat în societate, dar se pare că nu a fost acceptat așa cum mi-am imaginat. Nici măcar nu s-au implicat ca să-l ajute, el, pur și simplu, se punea în spate, pe scăunel și își lua o jucărie. Se juca singur și acest lucru l-a deranjat pe educatoare pentru că nu putea sa-l integreze în activitățile pe care le făcea.

Motivul principal este că David nu reușea să recepteze ceea ce i se cerea. Am zis că nu mai pot, pentru că vedeam că nimeni nu-mi vrea copilul, că nimeni nu vrea să mă ajute sau să mă înțeleagă. Am auzit de foarte multe ori cum mi se spune că sunt tânără și că ar trebui să mă descurc singură, că nu am nevoie de ajutor. Ba da, aveam nevoie de ajutor”, adaugă mama.

Mama are nevoie de ajutor financiar

Mălina Andreea Machedon și David

Cu toate acestea mama are nevoie de ajutor pentru ca David, copilul în vârstă de 6 ani să-și continue terapiile

Cu toate acestea, mama are nevoie de ajutor pentru ca David, copilul în vârstă de 6 ani, să-și continue terapiile. Acesta are un talent special, anume iubește să citească, și pentru a-și dezvolta și înțelege sentimentele are nevoie de ajutor.

„Atunci am ajuns și la Ministerul Educației și pentru o perioadă, cât am mai stat eu acolo, lucrurile s-au rezolvat, după am plecat pentru a fi mai aproape de locul în care David face terapie. Știam că orice copil are dreptul la învățământ, era vorba doar de implicare.

Cu același lucru m-am confruntat și când trebuia să mă mut, mi-a fost foarte greu pentru că nimeni nu te acceptă, dacă ai un copil cu autism, pentru că au impresia că o să strice prin casă. Am nevoie de ajutor, pe David îl ajută mult aceste terapii, eu nu lucrez, din acest motiv îmi este greu să fiu la zi cu cheltuielile”, a mai spus mama.

Din acest motiv, cei care au posibilitatea să doneze pentru David, copilul care suferă de autism, din Iași, o pot face în contul mamei, anume RO75BREL0005510139790100, sau în contul asociației La Timp, locul unde copilul face terapiile, anume RO06RNCB0687150538630001, cu specificația „donația David”.

Comentarii
  • Este foarte greu cu un astfel de copil. Dar in acelasi timp nu pot sa nu-mi amintesc cym un astfel de copil de la gradinita copilului meu imi lovea sistematic copilul, se izbea in el si radea cand acesta izbucnea speriat in plans, i-a bagat un creion in ureche la ora de desen si a trebuit sa-i fac control ORL, iar copilul meu ajunsese sa nu doarma noaptea de frica ca-l duc la gradinita. Si alti copii erau in aceeasi situatie. Penteu ca nu se putea gestiona situatia, am schimbat gradinita. La fel ca si alti parinti. Nu am avut timp de reclamatii si de mers la minister pentru dreptul copilului meu. Si nici nu am aparut in presa. Iar cu parintii lui nu se putea discuta pentru ca incepeau sa urle ca discriminezi copilul si te dau in judecata.

  • Astfel de elevi cu probleme psihiatrice NU trebuie introduși in școlile de masă, ci in școli speciale.
    Se face o mare greșeală .Ei necesita personal specializat, monitorizare strictă.
    Ce făcea unitatea școlară,daca toți ceilalți isi retrăgeau copiii?

  • Exista institutii specializate,scoli,gradinite,pt astfel de cazuri…reprezinta un pericol pt ceilalti,nu are discernamant,e greu de lucrat si integrat in colectiv normal ,nu e discriminare,e doar apararea copilului normal

  • Exista scoli speciale pt copiii cu probleme psihiatrice,reprezinta un pericol real intr-o institutie normala,ca parinte nu sunt de acord ca niste copii normali sa fie colegi cu un caz psihiatric

  • Copchil facut din droguri si alcool de niste iresponsabili,nu are ca cauta in scoli normale,iar ma-sa a gasit o modalitate de a strange bani/escroca,de pe urma autistului.

  • Copilul special

    Articolul este de fapt despre bani. Maman nema job dar i-ar pica la fix niste saiele de la cei care muncesc. Vorba cuiva, hai sa doneze colegii ei, academicienii. Cine intelege mai bine situatia decat ceilalti parinti de copii speciali ? Hai fratilor la dat bani pentru cauza comuna, ca doar stiti pentru ce bagati mana in buzunar.

  • Hmmm, comentariile cu referire la ”speciali” mai speciali decit restul si cu drepturi mai speciale care incalca toate drepturile celor nespeciali sunt sterse la gramada ! , se pare ca traim intro lume ”speciala”

  • CALIN FILE DIN POVESTE

    probleme psihice aveti voi astia care comentati numai ABERATII ! BINE CA ACCEPTATI FOARTE USOR CEI CU ALTE INCLINATII , dar va place sa comentati pentru ca nu aveti altceva de facut iar daca ma gandesc mai bine voi nu ati fost in stare sa hraniti un caine darmite sa aveti empatie fata de un OM! UITATI-VA IN OGLINDA SI VETI VEDEA „GAURA NEAGRA”

  • Gaura neagra

    Caline, maistre, tu te referi la ochiul maro.

  • Cacalin nebunul se referea la gaura neagra din capul lui !, plus ca el e zoofil asumat iar la nunta lui a venit toate animalele ca el cu animalele are treaba , uraste homosexualii ca taicasu era unul care a lasato bortoasa pe maicasa si sa evaporat apoi cu un ladyboy iar el a crescut ca prostu in cenusa !
    Cel putun asa spune povesteai, apoi poezia il descrie ca pe un violator care a venit noaptea peste o fata adormita in imposibilitatea da decide si fara discernamint si a giolato porcu si a lasato gravida , ia furat inelul de pe deget si a disparut ca magarul in ceata

  • O solutie ar fi sa stea unul din parinti, sau un insotitor, cu copilul, la ore. Sa supravegheze copilul. Se procedeaza la unele scoli. Astfel, ceilalti copii nu vor fi deranjati.

  • Comentarii de cretini cu conexiune la internet. Bata-va Dumnezeu de idioti ! Canceru sa va manance ca poate atunci aveti timpul ocupat si nu mai stati pe internet.

  • asa e Portocala …lume fara bun simt si de o rautate ce nu ne putem imagina!!!

  • Observatia e corecta si pertinenta. Asa este, copilul special trebuie mereu insotit si supravegheat cand descaleca in lumea normala. Dar in articolul publicitar solicitant de donatii se spune fara echivoc: monoparental. Adus de barza. Polenizat din aer. Mama nu lucreaza, deci nu poate insoti specialul inca 2 ore pe zi la vreo forma de invatamant. Stiu si eu, poate vine careva de la ministerul educatiilor sa aiba grija. Grija de restul copiilor, adica.

  • Spartanii rezolvau altfel dar foarte eficient problemele cu copii speciali , ar fi o idee buna si la noi

  • Toti va dati mari asistenti sociali cu inima mare si compasiune pina cind un ”special ” de asta o sa ai fwta plodului vostru niste picioare in bot , niste capuri un gura si un scaun infundat in cap !, iar voi sa-i acceptati iesirile bolnave ca e ”special ” copilasul si nu ai ce sai faci , sa va vad dupa aia ce spuneti !, e plina Romania de exemple violente de astea !, aproape la fiecare scoala normala

  • GabiDumitrescu

    Foarte interesant cum mai toti care comentati aiurea habar n-aveti ce e ala autism. Si daca e sa luam frumos sa facem niste teste, va rezulta ca voi sinteti mai bolnavi la cap decit bietul copil. Problema e ca niste imbecili de la minister au tras ei concluzia ca trebuie toti cei cu diverse probleme „integrati” dar nu se ocupa ei sau asistentii lor, si nici cineva specializat, ci tot in circa personalului didactic pica. Iar acest personal didactic adesea nu e pregatit pentru a lucra cu astfel de copii, si chiar daca ar fi, nu are efectiv timp si de 1-2 speciali, si de restul clasei. Ca mama e singura – in articol nu se mentioneaza cum a ajuns singura, ce e cu tatal, daca e cunoscut tatal – e o chestiune irelevanta.

  • Ei si tu acum ”cum a ajuns mama singura ”? poate ca e si ea speciala si partenerul a rupto la fuga cind a descoperit realitatea, dar unde sunt parintii lor ? familia ? nu va intrebati de ce nu se implica ?

  • Comentarii de 2 bani. Vinovat este statul roman care nu asigura nimic in conditiile de mai sus. Scoli speciale,program special,personal instruit. Acesti copii nu au ce cauta in scoli normale pentru ca ei sint altfel. Vai de capul mamei. Solutia nu e sa doneze lumea ca nici lumea poate nu sta atit de bine financiar pe cite cazuri apar in ziare. Votati cum ati votat si pina acum si veti primi ce ati votat,simplu.

  • Un copil autist trebuie ajutat. Scolile obisnuite nu pot asigura acest ajutor. Scolile speciale pot. Nu e vorba de lipsa de empatie, ci de simtul realitatii, pe care multi parinti nu il au. Daca duci copilul autist la scoala de cartier nu-l ajuti cu nimic. Din contra.

  • Mai Spartanilor, care nu intelegeti ce este autismul, filozofia spartana se va intoarce impotriva voastra: o sa aveti copui si nepoti, care pot avea aceasta afectiune. Scolile speciale sunt pentru alte afectiuni, iar bolile psihiatrice necesita internarea in spitale. Cat despre copilul autist care ii batea pe ceilalti, acolo e altceva, nu este autism.

  • Multi comentați fără sa știți ce-i autismul si câte tipuri de autism sunt, sunt tatăl unui băiețel de 4 ani si a fost diagnosticat cu autism. Vreau sa va spun ca locuim în Italia si copilul merge la o grădiniță normală. Diferența intre Italia si România este că statul Italian ajută acești copiii speciali cu o persoană care se ocupă strict de acești copii pentru a-i integra în societate și ai proteja si pe ceilalți copii,Nu se face nicio diferență față de ceilalți, se joacă ,mănâncă,dorm și fac activități împreună . Legat de terapie tot statul ajută,dacă o oră de terapie costă cam 80 euro plătesc cam 5 euro.Să stea unul dintre părinți cu copilul la grădiniță după cum spuneau unii nu se poate, acest copil nu se poate concentra la activități aflându-se unul dintre părinți.

  • Stim ce este autismul. Unii am si vazut ce poate face un copil autist in clasa in care invata propriul copil. Orice ai spune, locul elevilor cu autism mediu/sever nu este in scoala de cartier.

    TSA (tulburarea de spectru autist) afecteaza comunicarea, interactiunea sociala si comportamentul. Diagnosticul este pus de medicul psihiatru! Cateva simptome specifice pentru TSA:
    – Nu initiaza si nu poate sustine o conversatie
    – Nu intelege conceptele abstracte (glume, ironiile celorlalti, exprimarea metaforica)
    – Nu inteleg expresiile faciale, posturile corpului sau tonul vocii
    Spui ca violenta acelui copil nu are legatura cu autismul. In mod sigur, gresesti! Are legatura.

  • Insasi denumirea – Tulburare de Spectru Autist – indica diversitatea. Totusi, sa nu uitam, TSA este o tulburare care trebuie tratata potrivit gravitatii ei.
    Putini copii cu TSA au o inteligenta normala. Majoritatea au un deficit intelectual. Daca deficitul intelectual este semnificativ, locul acelui copil nu este in scoala de cartier.

  • Majoritatea copiilor autștii au IQ mult, mult mai mare decât cel al educatorilor și profesorilor de la clasa respectivă, dar aceștia sunt aroganți, rigizi, au un comportament de șefi și nu depun efort pentru ca el să devină compliant.
    În primele zile de grădiniță copiii se acomodează greu, plâng, țipă, lovesc…Educatoarea asistă impasibilă, nu se apleacă, nu îi împacă etc. Dau telefon să-ți iei copilul acasă…Pardon?!? Nu mai au nici o șansă…
    Toți cei care aveți o vârstă vi s-a întâmplat, ați auzit, ați văzut copii autiști?

  • Alin din Valea adanca

    Îmi plac tâmpiți ăștia care zis sa ieșim sa dam cu lopata zăpadă… Pentru ce plătești taxe mai idiotule sau ești vreun neam dea lui Chirică prostul bărbaților și de ales indiferent pe cine alegem tot dejeaba… Corupția e la putere în România. Ăștia își fac vile și romanul de rand moare de foame JOS CU TOȚI CORUPȚII

  • Banii vs interes

    Este foarte interesant cum articolul a inceput cu un subiect sensibil. Anume : un copil cu TSA, nu este integrat alaturi de copiii “normali”. Din punctul meu de vedere, toti copiii cu diverse probleme, au nevoie de institut specializat!Aici NU vorbesc de rasism sau discriminare ci doar dreptul superior al copilului.
    Apoi : mama NU lucreaza, dar avem bani si timp de unghii, genute, tigari, etc.
    Si inca un lucru care NU este pomenit in acest articol: aceasta doamna NU are timp sa mearga la munca dar are zeci de ore petrecute pe live urile de pe tik tok. “Nu se pune accentul pe bani” dar ii apar toate conturile. Practic, articolul este doar despre bani. Donati oameni buni! Doar asa poate sta mama linistita pe tik tok cu tigara in bot!Mergeti la munca si donati acestor cazuri! Da, sunt de acord cu acel formular gratuit, dar nu cu lenea si timpul de calitate petrecut pe net.

  • Este exact invers de cum spui. Majoritatea copiilor cu TSA au deficit intelectual mediu sau sever.

  • Pt @ Ion.Esti total pe dinafara.Am vazut dimineata in autobuzul 46 un copil cu autism cum se manifesta fiind insotit de bunica.Ei nu au deficit de intelect,ba chiar mai mult ,sunt agitati dar nu reusesc sa se conecteze la realitate nefiind ajutati.Am vorbit cu calm,sa ma apropi de el si tot traseul pana in statia unde a coborat a fost calm,nu a tipat si nu a deranjat calatorii.Deci despre ce vorbim?Intradevar am cam obosit,dar am vrut sa-l inteleg si intr-un fel sa-l linistesc cu intrebarile mele sa fie linisit pe tot timpul transportului cu autobuzul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024