Prima pagină » Actualitate » Mamele tinere vor primi bani de la stat. Când se virează sumele pe tichetele electronice

Mamele tinere vor primi bani de la stat. Când se virează sumele pe tichetele electronice

10 apr. 2024, 11:45,
BZI.ro, în Actualitate

Mamele tinere vor primi bani de la stat. A fost prelungită măsura de sprijin prin care tinerele mame aflate în situaţii defavorizate primesc tichete electronice în valoare de 2.000 de lei. Acestea sunt folosite pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere. Iată când se virează banii pe tichetele electronice.

Mamele tinere vor primi bani de la stat

A fost prelungită măsura prin care tinerele mame primesc tichete de sprijin. Decizia a fost luată marți, 9 aprilie 2024, într-o şedinţă extraordinară. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, spune că Ordonanţa de Urgenţă prelungește măsura pentru perioada 2024-2027.

Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.

„Şedinţa de guvern extraordinară a avut pe ordinea de zi un singur punct şi anume aprobarea ordonanţei de urgenţă care instituie tichetele electronice de ajutor pentru mamele care nasc în această perioadă şi se clasează în anumite categorii sociale care au nevoie de sprijin.

Este vorba despre ordonanţa care a fost deja discutată în şedinţa de guvern trecută şi vreau doar să reamintesc nişte parametrii generali: sunt 24 de milioane de euro fonduri derulate de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru intervalul anului curent, 2024, până în 2027, care ţinteşte în medie 15.000 de mame care vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.”, a declarat Mihai Constantin la Palatul Victoria.

Ce condiții trebuiesc îndeplinite pentru a beneficia de stimulentul financiar

Mihai Constantin a explicat că tichetul va fi acordat pentru fiecare copil născut. Tichetul poate fi folosit pentru achiziţionarea de articole de îngrijire, îmbrăcăminte şi materiale sanitare destinate bebeluşilor.

O altă lege se află în dezbatere. Concediul acordat mamelor după ce nasc ar putea fi scurtat. Ideea controversată a venit de la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Organizaţia este de părere că acest concediu este prea lung în România şi insistă pentru o revenire mai rapidă a mămicilor pe piaţa muncii. În momentul de față, femeile din România beneficiază de doi ani de concediu pentru creşterea copilului.

Nu este singura măsură controversată a OCDE care le priveşte pe femeile care au copii. Organizaţia nu este de acord nici cu o prevedere din noua Lege a Pensiilor, potrivit căreia femeile cu copii se pot pensiona mai devreme.

Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR vor fi majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024