Ministerul Dezvoltării a luat în calcul un proiect pentru Mănăstirea Cetățuia, din Iași. Ansamblul vechi de câteva secole ar urma să fie reabilitat cu fonduri guvernamentale. Decizia a fost luată la ultima vizită la Iași a lui Attila Cseke, ministrul Dezvoltării Regionale
Veste importantă pentru ieșeni! Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a luat în calcul un proiect legat de reabilitarea Ansamblului monahal de la Mănăstirea Cetățuia, din municipiul Iași. Attila Cseke, ministrul Dezvoltării din Guvernul condus de Nicolae Ciucă, a anunțat acest lucru la ultima vizită a sa la Iași.
Ministrul a fost recent în municipiul Iași, unde a vizitat mai multe obiective finanțate cu fonduri guvernamentale. De asemenea, ministrul s-a întâlnit cu primarii din județul Iași, alături de care a discutat mai multe oportunități de finanțare a unor proiecte.
Mănăstirea Cetățuia, reabilitată cu bani de la Guvern
Pentru lucrări de consolidare a Mănăstirii Cetățuia, ministerul amintit va aloca 38,7 milioane de lei. Fondurile ar urma să fie alocate direct de către Guvern pentru demararea lucrărilor de reabilitare de la mănăstirea din municipiul Iași. De altfel, cei de la Ansamblul bisericesc de pe dealul Cetățuia, din Iași, au inițiat un proiect de restaurare și consolidare a mănăstirii încă din 2020. Dosarul a fost avizat de oficialii guvernamentali, iar, acum, MDRAP a decis să aloce și fondurile necesare.
Istoricul mănăstirii din Iași, veche de 4 secole
Ctitorul Mănăstirii Cetățuia este domnitorul Gheorghe Duca. Zidirea s-a început în anul 1669 și s-a finalizat în 1672. Așezată pe o colină din Iași ce domină valea râului Nicolina, de la Mănăstirea Cetățuia se poate vedea o frumoasă panoramă a orașului. Uimit de măreția construcției, sultanul Mehmed al IV-lea, la 10 iunie 1672, aflat în campania împotriva Poloniei, prevestea ruinarea iminentă a Cetățuii.
Însă cuvintele sale nu s-au împlinit, deși, de-a lungul anilor, mănăstirea a avut de înfruntat multiple vitregii. Pictura de la Cetățuia este o creație artistică deosebită, având ca autori pe Mihai, Gheorghe și Dima din Ianina, alături de pictori autohtoni care lucraseră la „Trei Ierarhi”. Este ultimul mare ansamblu de pictură murală din Moldova în linia tradițiilor post-bizantine.
Promisiuni de la Ministerul Dezvoltării pentru ieșeni
Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, a fost în urmă cu câteva zile în Iași. Ministrul s-a întâlnit cu primarii din județul Iași și cu reprezentanții autorităților locale, pentru a le prezenta mai multe proiecte. Ministrul Dezvoltării a menționat, printre altele, că Iașul va beneficia de fonduri pentru sala polivalentă din Moara de Vânt, dar și pentru construcția unui nou pavilion la Spitalul de Boli Infecțioase.
Sala polivalentă va avea peste 10.000 de locuri, valoarea investiției fiind de 43,3 milioane de euro. De asemenea, ministrul a susținut că vor fi alocate fonduri și pentru consolidarea clădirii Palatului Administrativ din municipiu. În calcul au intrat și fonduri pentru Mănăstirea Cetățuia, din Iași, dar și pentru alte obiective de investiții.