Prima pagină » Culinar » Mâncare de prune uscate. Rețete gustoase pentru o alimentație sănătoasă

Mâncare de prune uscate. Rețete gustoase pentru o alimentație sănătoasă

07 sept. 2022, 11:00,
BZI.ro, în Culinar

La țară multe gospodine obișnuiesc să pregătească mâncare de prune uscate. Prunele diferă de alte soiuri prin conținutul ridicat de zaharuri și solide din pulpă. Fructele uscate sunt destul de mari, până la 5,5 cm lungime, având o formă ovală. Culoarea este albastru închis, în procesul de uscare pruna devine neagră.

Datorită conținutului scăzut de umiditate din fructe, acestea se usucă împreună cu sâmburele, netăiate, iar, dacă se respectă regimul corect, din acestea se obțin prune de cea mai bună calitate. Este bine să știi că chiar dacă se respectă modul corect de uscare a prunelor uscate, acestea sunt tratate cu dioxid de sulf. Dioxidul de sulf, o substanță dăunătoare pentru organismul uman, se dizolvă ușor în apă, așa că prunele trebuie spălate bine înainte de utilizare. Practic, pentru fabricarea prunelor se folosesc soiuri cu un conținut ridicat de umiditate. Dar chiar și în aceste condiții, cel mai adesea rămâne umezeală în ele, ceea ce duce la apariția mucegaiului și la reproducerea microbilor periculoși. Și acolo unde nu există un control adecvat al producției, astfel de fructe uscate sunt tratate cu pesticide și alți detergenți nealimentari.

un bol cu prune uscate pe o masa

Un amestec de vitamine din fructe uscate este util pentru menținerea imunității

Mâncare de prune uscate. Cum să alegi cele mai bune fructe?

Cel mai bine este să cumpărați prune făcute de producători cunoscuți, de încredere. Iar pe piață să alegeți prune uscate cu sâmbure, suficient de moale, dar elastice, cu o nuanță albăstruie pe o piele întreagă, intactă.

Compoziția prunelor uscate include zaharuri, proteine, fibre, acizi organici, pectine. Printre vitaminele care se regăsesc în aceste fructe se numără B1, B2, PP și provitamina A. Dintre minerale se regăsește potasiu, calciu, sodiu, magneziu, fosfor și fier. Conținutul caloric al prunelor uscate este de 264 kcal.

Prunele sunt folosite în dietele pentru pierderea în greutate. În plus, este un mijloc de prevenire a bolilor cardiovasculare, normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătățirea metabolismului și funcționarea tractului gastrointestinal. Infuzia de prune uscate este un mijloc foarte cunoscut de prevenire a aterosclerozei, de îmbunătățire a digestiei, a funcției hepatice și renale. Un amestec de vitamine din fructe uscate este util pentru menținerea imunității, creșterea nivelului de hemoglobină, normalizarea tensiunii arteriale și a funcției inimii.

un borcan cu un amestec de prune uscate pe o masa langa zahar si fructe proaspete

Prunele sunt folosite în dietele pentru pierderea în greutate

Cum să pregătești un amestec de vitamine din fructe uscate. Pentru ce este utilă gustarea?

Un amestec de vitamine din fructe uscate este util pentru menținerea imunității, creșterea nivelului de hemoglobină, normalizarea tensiunii arteriale și a funcției inimii. Pentru a pregăti amestecul vei avea nevoie de următoarele ingrediente. În primul rând vei avea nevoie de prune uscate în cantitate de 200 g, caise uscate 200 g, stafide negre 200 g, nuci decojite 200 g, o lămâie proaspătă, netratate cu conservanți  și 200 g de miere.

Pentru a pregăti amestecul delicios și sănătos trebuie să clătiți bine fructele uscate și lămâile, întindeți-le pe un prosop și lăsați până se usucă complet. Se clătesc nucile, dacă sunt cumpărate deja decojite, și se usucă pe un prosop, încălzindu-se ușor, foarte puțin, la foc mic. Se macină toate ingredientele într-o mașină de tocat carne, se adaugă miere și se amestecă bine. Luați o lingură dimineața cu 30 de minute înainte de micul dejun. Păstrați amestecul într-un recipient de sticlă bine închis la frigider.

o farfurie cu mai multe prune uscate pe ea

Compoziția prunelor uscate include zaharuri, proteine, fibre, acizi organici, pectine

Salata de sfecla cu prune uscate. Cum să pregătești felul de mâncare tradițional?

Pentru a pregăti unul dintre cele mai delicioase feluri de mâncare cu prune vei avea nevoie de sfeclă 300 g, prune uscate cu sâmburi 150 g, nuci 10 bucăți, usturoi 1-2 căței, ceapă verde 1 buchet mic, ulei de măsline 1 lingură și suc proaspăt stors dintr-o lămâie de mărime medie, piper negru și ierburi după gust.

Pentru a pregăti salata sănătoasă și gustoasă se fierbe sfecla. După care clătiți bine prunele în apă fierbinte, tăiați-le în două părți, îndepărtați sâmburele, turnați apă caldă și lăsați să se înmoaie timp de 30 de minute. Se macină nucile cu un blender, lăsând câteva jumătăți frumoase pentru a decora salata.

Acest fel de mâncare de prune uscate se servește rece. Astfel, după adăugarea tuturor ingredientelor se răcește sfecla fiartă, se curăță, se da pe răzătoarea grosieră, se amestecă cu nucile mărunțite, se adaugă usturoiul și se trece prin presa de usturoi. După care gospodinele adăuga sare și puțin piper. Amestecă totul bine. Tăiați cu grijă jumătățile de prune în mai multe bucăți, amestecați cu salata, lăsând câteva bucăți pentru decor. Din ulei de măsline, suc de lămâie, piper negru măcinat, pregătiți dressing-ul pentru salată. Decorați salata condimentată cu jumătăți de nucă, prune, ceapă tocată și ierburi.

mai multe prune uscate pe un platou

Datorită conținutului scăzut de umiditate din fructe, acestea se usucă împreună cu sâmburele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *