Pentru mesele de Crăciun sau de Revelion putem pregăti o mâncare la ceaun. Preparatele culinare fierte la ceaun au un gust aparte, se fac la foc mic și cu legume și verdețuri proaspete, iar cu ajutorul unor condimente aromate, vom obține la final un adevărat deliciu culinar. O mâncare la ceaun este ideală pentru mesele în familie, dar și atunci când vrem să ne răsfățăm papilele gustative cu un preparat incredibil de gustos. Surprinde-i pe cei dragi cu o rețetă savuroasă.
Mâncare la ceaun
Dacă vrem să îi răsfățăm pe cei dragi cu preparate delicioase și aromate, făcute după rețetele bunicii, putem opta pentru niște rețete de mâncăruri gustoase la ceaun. Pe lista preparatelor făcute la ceaun se află gulașul, puiul la ceaun, tochitura sau fasolea cu ciolan la ceaun.
Aceste mâncăruri sunt savuroase, iar dacă optăm pentru rețetele tradiționale, succesul culinar va fi garantat. Pe lângă mâncarea la ceaun, la mesele de Crăciun sau de Revelion nu trebuie să lipsească o friptură de porc făcută la cuptor cu sos de roșii și usturoi sau niște sarmale în foi de varză.
La fel de gustoasă este și varza murată călită cu carne de porc. Aceasta merge de minune cu ardei iute și mămăliguță. Pentru iubitorii de preparate culinare tradiționale, putem face și niște cârnați de casă gustoși și afumați. Rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe.
Mâncarea la ceaun are o savoare aparte și este ideală de pregătit la mesele de sărbătoare în familie. Dacă vrem să îi cucerim pe cei dragi cu un adevărat deliciu, putem face o mâncare de fasole cu ciolan la ceaun. Rețeta este simplă și la îndemâna oricui.
Trucuri care te vor ajuta să pregătești o mâncare delicioasă
Una dintre cele mai apreciate mâncăruri făcute la ceaun este fasolea cu ciolan. Pentru aceasta vom avea nevoie de 700 g de fasole boabe uscată, sare, piper, boia dulce, 1 foaie de dafin, 3 linguri de ulei, 2 cepe, 4 morcovi, 1 cutie mică de bulion.
Mai întâi se pregătește ciolanul afumat pentru fasolea la ceaun. Ciolanul se pune într-o oală cu apă și se lasă la fiert timp de 2 ore. Ciolanul nu trebuie să fie făcut complet pentru că va mai fierbe și cu fasolea. După ce ciolanul a fiert cât trebuie, se dezosează iar carnea se taie în bucăți. Apa în care a fiert ciolanul se păstrează. După ce carnea este gata, se pregătește fasolea. Aceasta se pune la fiert într-o oală cu apă. Când apa începe să clocotească se lasă fasolea la fiert timp de 15 minute apoi se scurge apa. Fasolea se pune în oala cu zeama în care a fiert carnea.
Fasolea se fierbe la ceaun la foc potrivit împreună cu carnea. Între timp vom pregăti sosul de legume cu roșii. Într-o tigaie se călește ceapa apoi se adaugă morcovii rași împreună cu 2 linguri de ulei și un praf de sare. Într-un bol se amestecă pasta de roșii cu două polonice de zeamă de ciolan. Sosul obținut se toarnă peste legumele din tigaie și pentru un plus de savoare se adaugă 1 foaie de dafin și 2 lingurițe de boia dulce.
Se toarnă compoziția din tigaie peste fasolea din ceaun și se amestecă ușor. Se mai potrivește gustul cu sare și piper și se mai adaugă din când în când câte un pic de apă și zeamă în care am fiert ciolanul.
Când este gata, fasolea cu ciolan la ceaun se servește cu mămăligă caldă, ardei iute și câteva murături asortate. Fasolea cu ciolan la ceaun este gustoasă și ideală de pregătit la mesele de sărbătoare. Mâncarea gătită la ceaun este savuroasă și cu sigurnață va fi pe placul tuturor.