Magazin

Mancatul inainte si dupa operatie ajuta la recuperarea postoperatorie imediata

Publicat: 28 sept. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mancatul inainte si dupa operatie ajuta la recuperarea postoperatorie imediata
1

Chiar si cei care nu au fost nevoiti sa se aseze vreodata pe o masa de operatie iti pot spune ca nu este indicat sa mananci inainte de orice fel de interventie chirurgicala.

De mai bine de 100 de ani protocolul medical impune pacientilor sa se infometeze cu 12 ore inainte de a suferi o operatie.

Cei care sufera o interventie chirurgicala mai ales in zona abdominala pot fi pusi sa „posteasca” pana la o saptamana dupa operatie si in cele mai multe cazuri sunt imobilizati la pat saptamani intregi.

Nu e de mirare ca cei mai multi pacienti, mai ales varstnici, dar si cei mai firavi, pierd enorm in greutate in urma unei operatii si sunt vulnerabili in fata infectiilor, recuperandu-se foarte greu.

Dar un studiu realizat recent de cercetatorii din Marea Britanie e pe cale sa rastoarne mitul infometarii inainte de opratie. Mai mult, impotriva oricaror conventii, acestia sunt de parere ca pacientii ar trebui sa consume meniuri bogate in carbohidrati cum ar fi cartofii si pastele fainoase cu cel putin 6 ore inainte de operatie. Acestia recomanda si bauturile energizante consumate cu 2 ore inainte de interventie.

Dupa operatie, pacientii ar trebui sa manance cat de curand au posibilitatea sa o faca si sa se ridice din pat chiar a doua zi postoperatorie, in loc sa stea imobilizati la pat.

Cercetatorii au indicat faptul ca pacientii care au urmat aceste reguli au suferit mai putine complicatii, timpul de recuperare a fost mai scurt si perioada spitalizarii redusa la jumatate.

Sistemul sanitar este astfel scutit de cheltuieli inutile iar pacientii se intorc mai repede acasa.

Michael Attard, care suferea de cancer la intestin a urmat programul de recuperare al cercetatorilor britanici la spitalul St Mark din Londra.

„Chirurgul mi-a spus ca trebuie sa imi taie 150 cm din intestin, datorita unei tumori canceroase si apoi sa refaca legatura dintre intestin si colon. Mi s-a parut o masura foarte drastica,” a declarat Michael Attard, 78 de ani, pensionar.

„In urma cu 2 luni suferisem o alta interventie deoarece fusesem diagnosticat cu o forma de cancer la prostata care deja era extinsa pana la intestine. Eram intr-o situatie disperata si ma gandeam ca voi sta in spital luni de zile.”

A doua zi dupa operatie, sotia sa, Jean Attard, 76 de ani, a fost uimita cand a vazut ca barbatul s-a dat jos de pe patul de spital si a baut un ceai, dupa care a facut cativa pasi pe coridor.

In a treia zi, batranul deja manca o friptura de vita in cantina spitalului si dupa doar 4 zile a fost externat.

„Sotia mea se astepta sa ma vada zacand in pat si doctorii injectandu-mi morfina. Nu i-a venit sa creada cat de repede mi-am revenit. Nici mie nu mi-a venit sa cred,” a spus barbatul.

Enhanced Recovery (ER) sau „Recuperarea postoperatorieimediata” a revolutionat modul in care pacientii sunt ajutati sa isi revina postoperatoriu.

Conceptul de baza este acela de a manca si de a consuma lichide inainte de operatie pentru a-i da pacientului suficiente rezerve energetice. Alimenatia imediat dupa interventia chirurgicala il ajuta pe pacient sa se refaca mai repede si sa isi recapete imunitatea.

Pionierii acestei tehnici considera ca infometarea pacientilor inainte de operatie nu are nici o logica, dimpotriva acestia au nevoie de un organism puternic.

Dieta si miscarea imediat dupa operatie sunt alte reguli care pot ajuta pacientii sa nu ramana vulnerabili in fata bolii.

Mancatul inainte de operatie sporea riscul aspirtaiei alimentelor din stomac in plamani, dar s-a dovedit ca acest risc este unul minim.

Anterior, se credea ca intestinul se inchide complet pana la sapte zile dupa o anestezie generala. La cei mai multi pacienti insa intestinul functioneaza suficient pentru a propulsa alimente si bauturi prin intestin doar la cateva ore dupa interventia chirurgicala.

Tuburile nazale, care coboara din gat pana in stomac erau puse pacientului chiar si o saptamana pentru drenarea bilei din stomac si pentru a preveni varsaturile. Cu toate acestea, tuburile nazale sunt montate acum doar daca un pacient vomita.

Tuburile nazale nu sunt doar incomode ci si o sursa de infectie.

Pacientilor care au dureri li se administreaza calmante printr-un picurator mobil care le permite sa se ridice din pat imediat dupa ce si-au revenit din operatie. Tot pentru a elimina riscul infectiilor, dar si pentru o mobilitate mai buna, cateterele vor fi inlaturate cat mai repede cu putinta.

In cazul interventiilor chirurgicale la nivelul intestinului de exemplu, pacientul trebuia sa tina post negru cel putin 12 ore inainte de operatie iar postoperatoriu ii era administrat un laxativ pentru golirea intestinelor.

„Pacientul era sedat puternic inainte operatie si i se facea o incizie mare in abdomen. Cand se trezea i se administra morfina, i se drena abdomenul, i se puneau tuburi nazale si catetere, nu avea voie sa manance sau sa bea pana nu ii ghioraiau matele din nou si totul putea sa dureaze mai mult de o saptamana. Pacientii ramaneau internati saptamani intregi si recuperarea dura luni de zile, erau predispusi la infectii si cheaguri”, a declarat dr. Henrik Kehlet, unul dintre chirurgii care au participat la elaborarea tehnicii de recuperare postoperatorie rapida.

Adauga un comentariu