Eveniment-Social

Manifestări de Ziua Armistițiului, lângă bustul generalului Berthelot – FOTO, VIDEO

Publicat: 14 nov. 2019

La peste un secol de la sfârșitul Primului Război Mondial, autoritățile ieșene au ținut să marcheze acest moment printr-o manifestare organizată la statuia generalului francez Henri Mathias Berthelot de la Teatrul Național. O serie de manifestri au avut loc și la Cimitirul Eternitatea, la monumentul Eroilor Francezi din Primul Război Mondial. Autorități locale și județene, reprezentanți ai spectrului politic, dar și ai Ministerului Apărării Naționale au asistat la manifestările prilejuite de comemorarea a 101 ani de la acel moment.

„Am participat la manifestările consacrate Zilei Armistițiului, care marchează încetarea ostilităților din Primul Război Mondial, la a cea de-a 11-a zi din a 11-a lună a anului 1918. «Marele război», cum a fost denumit conflictul de către contemporani, a dus la nașterea unei camaraderii de arme unice între români și francezi. Misiunea militară franceză, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, și-a adus o contribuție importantă la refacerea armatei române și a capacității sale de luptă. Dintre cei peste 1.600 de soldați, ofițeri și medici francezi care au constituit misiunea militară franceză, 433 și-au găsit sfârșitul în țara noastră. 16 sunt înmormântați în mausoleul francez din Cimitirul Eternitatea”, a spus prefectul Marian Șerbescu.

Invitați de marcă

La evenimente a participat și atașatul apărării Republicii Franceze în țara noastră, colonelul Favien Garrigou Grandchamp. Alături de acesta a mai fost prezent și comandantul Garnizoanei Iași, colonel Ionel-Lucian Sandu. Pe data de 11 noiembrie 2019 s-au împlinit 101 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, prin semnarea, în Pădurea Compiegne din Franța, a tratatului de armistițiu între Puterile Antantei și Imperiul German.

„11 noiembrie este pentru noi un prilej de a ne aminti de fiecare dată ce înseamnă prietenia. Prieten este acel stat, acel popor, care își întinde mâna atunci când îți este mai greu. Așa a procedat Franța în primul Război Mondial, când a venit să ne întindă mâna ca împreună să mergem spre victorie. Generalul Berthelot a fost și rămâne reprezentantul Franței pentru orice prilej în care putem vorbi la superlativ despre relația dintre cele două țări. Memoria tuturor eroilor francezi, a celor care s-au jertifit pe pământul României, trebuie să rămână veșnic trează în memoria noastră”, a spus edilul Mihai Chiricaloading...

Adauga un comentariu