Boli si tratamente

Coronavirus: purtarea mănușilor mă protejează cu adevarat de infecție?

Publicat: 10 apr. 2020
Mănușile protejează impotriva coronavirusului?
Mănușile protejează impotriva coronavirusului?

Mănușile protejează impotriva coronavirusului? Sunt utile mănușile pentru a reduce riscul de infecție cu coronavirus? Tot mai multe persoane poartă măști de față în supermarketuri în aceasta perioada. Acest lucru protejează alte persoane de tuse necontrolată sau strănut, dacă se respectă distanța minimă de 1,5 metri. Ca atare, este un semn de respect față de celălalt.

Dar poți purta mănuși ca sa te protejezi? Spre deosebire de protecția gurii, oferă acestea protecție împotriva purtătorilor de infecție? Dr. Georg-Christian Zinn, directorul Centrului de Igienă Bioscientia din Germania, a facut o evaluare.

Acesta este mai mult decât sceptic atunci când vine vorba de mănuși ca protecție împotriva infecției cu virusul Sars-CoV-2. El ne explică: „Dacă port mănușile foarte mult timp, mă prefac că este o falsă securitate”. Pentru că zece la sută din mănuși au și găuri.

Mănușile protejează impotriva coronavirusului?

„Mă împiedica să merg la toaletă și să mă spăl pe mâini. În acest sens, fac activități care sunt mult prea lungi, cu mănuși, si acest lucru nu oferă o protecție adecvată împotriva infecției. Această purtare permanentă a mănușilor este un lucru pur psihologic”, a explicat medicul.

Mănușile de unică folosință ar fi purtate în domeniul medical ca protecție împotriva contaminării grosiere de tot felul, potrivit igienistului. În caz contrar, o mână spălată, dezinfectată este mult mai curată decât mănușile. Alții nu pot fi protejați cu adevărat purtând mănuși, spune expertul. „Singurul indiciu real în care mănușile îi protejează pe alții este în afara zonelor de aplicare zilnice, și anume în sala de operație”, spune Zinn. „Am mănuși sterile și doresc să protejez pacientul operat.”

Contaminarea are loc dacă manusa este scoasa în mod necorespunzător

În pregătirea medicală se practică îndepărtarea profesională a mănușilor. „Contaminarea are loc atunci când o persoană își scoate mănușile singură”, spune expertul în igienă. Mănușile sunt adesea purtate în măcelărie sau la manipularea produselor din carne. „O mână curată, proaspăt spălată sau dezinfectată a unui vânzător ar fi mai importantă pentru mine în calitate de consumator”.
Adauga un comentariu