Actualitate

Marcel Ciolacu a vorbit despre schimbarea Constituţiei României! Liderul PSD consideră că nu este normal ca țara să fie condusă prin OUG-uri

Publicat: 06 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Ciolacu a vorbit despre schimbarea Constituţiei României Liderul PSD consideră că nu este normal ca țara să fie condusă prin OUG-uri
Marcel Ciolacu a spus că în România este nevoie de implementarea unor noi măsuri pentru a depăși pandemia de coronavirus

Într-o declaraţie de la tribună Parlamentului României, Marcel Ciolacu a vorbit despre necesitatea schimbării Constituţiei României dar şi despre faptul că nu i se pare normal că România să fie condusă prin OUG-uri. Liderul PSD nu se află la prima declarație pe subiectul schimbării Constituţiei.

Înainte de oficializarea alianţei dintre PNL-PSD și UDMR, Sorin Grindeanu a explicat faptul că sunt multe reforme care trebuiesc făcute prin schimbarea Constituţiei.

Marcel Ciolacu a vorbit despre schimbarea Constituţiei României

Marcel Ciolacu a explicat faptul că sunt multe lucruri de schimbat în Constituţia României. Liderul PSD consideră că parlamentarii trebuie să aibă curajul pentru a face câteva schimbări pentru că sunt necesare reforme constituţionale:

Constituția e cartea de vizită a unei democrații. Așa cum facem o ecografie pentru a vedea corpul uman, la fel legea fundamentală trebuie să fie expresia unei societăți.

În pofida transformărilor profunde din ultimii 32 de ani, România încă are o tradiție democratică fragilă. Mai avem mult de muncă până să ajungem la practici democratice stabile și să ne găsim acea vocație democratică autentică în sensul culturilor occidentale.

Din această perspectivă, efortul făcut acum 30 de ani de părinții fondatori ai Constituției din 1991 a fost imens. Textul noii Constituții trebuia să producă în primul rând o schimbare radicală de mentalitate la nivelul societății, prin despărțirea definitivă de trecutul comunist. Textul lor trebuia să găsească soluțiile potrivite și echilibrate pentru o societate care avea nevoie de un nou set de valori comune, dar în care să se regăsească și care să creeze solidaritate. (…) Astăzi este un moment aniversar. Dar… este cel mai bun prilej pentru a spune că avem nevoie de o Constituție care să reflecte un model de stat conform cu nevoile societății actuale. Trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituționale, care să facă din legea fundamentală un instrument de modernizare a țării! explică Marcel Ciolacu.

Liderul PSD consideră că nu este normal ca țara să fie condusă prin OUG-uri

Liderul PSD a vorbit şi despre faptul că nu există normalitate prin conducerea țării, de către guvernanţi, prin OUG-uri. Noua Constituţie ar trebui să aducă unele limite asupra acestui mecanism al utilizării Ordonanțelor de Urgență:

În plan guvernamental, cred că viitoarea Constituție trebuie să găsească mecanisme mult mai clare de limitare a practicii excesive a ordonanțelor de urgență. Parlamentul nu este anexa Guvernului, ci un partener instituțional. S-a folosit prea mult pretextul urgenței astfel încât practica ordonanțelor a devenit o modalitate curentă de legiferare. Lucrurile nu mai pot continua așa!

În general, este nevoie de o clarificare a atribuțiilor fiecărei puteri în parte. Și sunt convins că experții vor găsi cele mai bune soluții astfel încât să nu devenim victimele unui experiment constituțional! a conchis liderul PSD.

Nu este prima luare de poziție în acest sens din PSD. Înainte ca să fie începute negocierile dintre PNL și PSD, Sorin Grindeanu a explicat de ce social democrații consideră de cuviință schimbarea Constituției.

Adauga un comentariu