Actualitate

Marcel Ciolacu vorbește despre legea carantinei și izolării: „O lege care chiar să-i protejeze pe români în fața pandemiei!“

Publicat: 09 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Ciolacu vorbește despre legea carantinei și izolării O lege care chiar să-i protejeze pe români în fața pandemiei

Marcel Ciolacu vorbește despre legea carantinei și izolării. Liderul social democrațilior spune că a reușit cu ajutorul specialiștilor și al societății civile să construiască o lege a carantinei care chiar să-i protejeze pe români în fața pandemiei. Marius Ciolacu scrie pe pagina sa de Facebook, înainte ca proiectul să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, ca această lege nu trebuie să acopere abuzurile, susține liderul PSD Marcel Ciolacu, pe Facebook.

„Dimineață, am avut o întâlnire la Parlament cu dl Raed Arafat și mai mulți colegi juriști pentru a găsi cele mai bune formulări la noua lege privind carantina și izolarea”, scrie Marcel Ciolacu pe Facebook.

Marcel Ciolacu vorbește despre legea carantinei și izolării: „O lege coerentă și eficientă!“

Liderul social democraților a precizat că în urma discuțiilor prutate cu Raed Arafat a primit asigurări că este o lege coerentă și eficientă, lipsită de „aberațiile“ liberalilor.

„Asta fiindcă Guvernul PNL elaborează și ne trimite în Parlament doar catastrofe pe care trebuie să le reparăm în regim de urgență. Ieri, i-am chemat la dezbatere pe experții societății civile, care ne-au ajutat să eliminăm aberațiile liberale ce atentau la drepturile și libertățile românilor. Azi, după discuția foarte aplicată cu dl Arafat, avem garanția că putem da votul final pe o lege coerentă și eficientă!“, susține Marcel Ciolacu.

Proiectul privind carantina și izolarea  va fi dezbătut în Parlament. Proiectul de lege iniţiat de Guvern va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor într-o ședinţă programată la ora 13,00, conform deciziei Comitetului liderilor grupurilor parlamentare.

Legea, dezbătută în camera Deputaților

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere plenului Camerei Deputaţilor cu „modificări majore”. Aceste modificări au fost făcute de Comisia juridică.

Social-democrații au organizat ieri o dezbatere la Comisia juridică cu reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale pe tema proiectului. Proiectulș de lege privind izolarea și carantinarea a fost catalogat de preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, drept „un alt zombi legislativ”.

Guvernul a adoptat luni acest proiect, în grabă, pentru a contracara decizia Curții Constituţionale a României, care a declarat ca fiind neconstituţionale textele de lege privind starea de carantină şi internarea obligatorie. Motivul CCR a fost lipsa de claritate şi previzibilitate, dar și caracterul incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, potrivit CCR, instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Cum au fost definiți termenii în lege

Reprezentanții PSD și PNL au avut mai multe schimburi de replici acide în lșegătură cu modul în care sunt definiți termenii de izolare și carantină. Potrivit proiectului de lege, sintagma ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase, termenul ”izolare” va cuprinde persoanele infectate sau bolnave, iar  izolarea va fi făcută la domiciliu, în cazul în care se va depăși capacitatea spitalelor.

De asemenea, în noul proiect de lege se dă o putere foarte mare Comitetului pentru Situații de Urgență, care va lua decizii în ceea ce privește carantina persoanelor care vin din zone de risc, iar ministerul subordonat se va ocupa de implemenetarea ei. Totodată, se supun aprobării CNSU, însă nu este nevoie să se aștepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective;

Alte formulări din proiect care au creat contre politice au fost legate de carantinarea unor zone din județele lor poate fi aprobată de prefecturi, prin intermediul Comitetelor județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP.

Adauga un comentariu