Local

Marian Grigoraș: „Direcția de Sănătate Publică va distribui către unitățile administrativ-teritoriale din județ măștile de protecție”

Publicat: 02 sept. 2020
Prefectul Marian Grigoraș
Marian Grigoraș, prefectul județului Iași

Prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, a transmis faptul că Direcția de Sănătate Publică Iași va împărți măști de protecție către unitățile administrativ-teritoriale din județ. Acestea au fost achiziționate de Ministerul Sănătății. În această noapte, în jurul orei 02.00, va ajunge transportul de măști la Iași.

„Începând de mâine, Direcția de Sănătate Publică va distribui către unitățile administrativ-teritoriale din județ măștile de protecție achiziționate de Ministerul Sănătății, conform prevederilor Legii nr. 146/2020.

Beneficiarii acestor măști sunt:

a) persoanele din familiile care primesc ajutor social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Fiecare beneficiar va primi lunar un număr de 30 de măști.

La nivelul întregului județ vor fi distribuite în total 3.321.360 de măști de protecție, numărul beneficiarilor fiind de 110.712″, a declarat Marian Grigoraș.

Apelul prefectului Marian Grigoraș: „Trăim efectele concediilor. Vă rog, nu lăsați garda jos prea ușor!”

Prefectul Iașului, Marian Grigoraș, a transmis un apel către ieșeni, să țină cont de măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19, chiar dacă este perioada concediilor.

Având în vedere numărul în creștere de persoane din județul Iași confirmate pozitiv la testarea pentru SARS-COV2, prefectul județului Iași a făcut următorul apel public.

„În această perioadă trăim efectele concediilor – aceasta este concluzia medicilor epidemiologi și a medicilor infecționiști când analizează evoluția numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, în baza celor rezultate din anchetele epidemiologice.

Această evoluție a numărului de persoane pozitive îi îngrijorează pe medici și trebuie să ne îngrijoreze pe toți. Devine de la zi la zi tot mai problematic să găsim soluții pentru a interna în spital persoanele pozitive. Medicii și personalul medical ne spun că cel mai rău scenariu este unul similar cu cel pe care l-am văzut în primăvară în Italia sau Spania. Inflația de pacienți pozitivi cu Covid-19 ar afecta dramatic actul medical din spitale, ar afecta numeroase familii, ar complica și mai mult viața economică și socială.

Recomandările medicilor epidemiologi trebuie repetate din nou și din nou: singura cale rezonabilă de a ne proteja de acest virus este să fim cât mai prevăzători și să evităm zonele aglomerate, să purtăm corect masca de protecție a nasului și a gurii, să ne dezinfectăm cât mai des mâinile și suprafețele cu care intrăm în contact“, a precizat Marian Grigoraș.

Apelul prefectului Marian Grigoraș: „Vă rog, nu lăsați garda jos prea ușor!”

Prefectul Iașului a cerut ieșenilor să țină cont de recomandările publice, la care a adus câteva completări pentru familiile care pleacă în vacanță

„Reiau și eu aceste recomandări publice și completez cu câteva recomandări pentru familiile care pleacă în vacanță:

Vremea petrecută în concedii este una în care socializarea este de înțeles, dar fiți precauți tot timpul. Trăim vremuri în care neglijența are costuri sociale, de bani și de timp prea mari. Uneori, din păcate, se pot pierde și vieți omenești.

Respectați regulile de igienă cu strictețe și purtați masca de protecție. Încercați să vă păziți și să preveniți neplăcerile infectării. Evitați locurile aglomerate și reduceti la minimum contactul din zonele comune.

La revenirea din concediu faceți tot posibilul să amânați revederea celor dragi și a prietenilor. Încercați să nu reintrați imediat în colectivitate, trageți puțin de timp.

Înainte de a lua decizia de a merge din nou la serviciu, fiți sinceri cu voi înșivă și făceți-vă o autoevaluare a stării de sănătate. Fiți precauți și apelați la medic în cazul în care aveți simptome.

Vă rog, nu lăsați garda jos prea ușor!

Precauția e mai ieftină și e preferabilă unei infectări. Contagiozitatea acestui virus este foarte mare. Dintre toate măsurile luate pentru a stopa răspândirea Covid-19, cele mai eficiente măsuri sunt și cele mai simple: igienizarea mâinilor, mască de protecție, evitarea zonelor aglomerate.

Noi în județul Iași am luat decizia în CJSU de a face obligatorie purtarea măștii de protecție. Am văzut că, în general, lumea respectă această măsură. Ne concentrăm cu verificările în zone aglomerate. Nu putem avea un polițist lângă fiecare cetățean, dar aici trebuie să funcționeze și propria conștiință. Atunci când alegi să nu porți masca, dincolo de riscul pentru tine și cei din jur, știi că încalci o obligație”, a mai transmis Marian Grigoraș.

 

Adauga un comentariu