Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a scăpat definitiv de condamnarea de 11 ani și 8 luni de închisoare, după ce Curtea de Apel București a decis achitarea sa pentru abuz în serviciu și spălare de bani, iar pentru infracțiunea de luare de mită a constatat intervenția prescripției faptelor.
Decizia instanței și efectele prescrierii:
- Achitat pentru abuz în serviciu și spălare de bani.
- Procesul penal pentru luare de mită a fost încetat din cauza prescrierii.
- Instanța a dispus confiscarea sumei de 13,7 milioane de lei de la Vanghelie.
Decizia vine ca urmare a unor hotărâri ale Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție, care au condus la închiderea a peste 10.000 de dosare penale în România.
Un proces de 10 ani și 10 judecători
Vanghelie a fost trimis în judecată în 2015 de DNA, fiind acuzat că ar fi primit mită 30 de milioane de euro pentru atribuirea de contracte publice. Pe durata procesului, dosarul a trecut prin mâinile a 10 judecători.
Fostul edil nu este singurul care a scăpat de condamnare:
- Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie, condamnat inițial la 8 ani) – achitat.
- Marin Dumitru (om de afaceri, condamnat la 4 ani) – achitat.
- Sorin Ștefan Ciocan (condamnat la 3 ani cu suspendare) – achitat.
Acuzațiile DNA: o mită uriașă și prejudiciu de 295 de milioane de lei
Procurorii susțin că, între 2006 și 2014, Vanghelie a cerut și primit 30 de milioane de euro mită de la omul de afaceri Marin Dumitru, în schimbul atribuirii unor contracte publice.
Modul în care ar fi fost acordată mita:
- Sume de bani cash
- Transferuri de proprietăți și firme
- Plăți pentru campanii electorale
- Ceasuri și alte bunuri de lux
- Renovări plătite pentru obiective indicate de Vanghelie
DNA estima că doar 60% din valoarea reală a lucrărilor era executată, diferența reprezentând bani deturnați.
Cazul Vanghelie este doar unul dintre numeroasele dosare închise în baza deciziei CCR din mai 2022 privind prescripția faptelor. Aceasta a permis anularea unor procese de corupție de amploare, ridicând semne de întrebare asupra eficienței justiției în combaterea corupției la nivel înalt.
Si iaca asa toate c…. redevin virgine….
Bravo romania, Pt 30 mil de euro si eu vreau sa stau prin tribunale 10 ani daca stiu ca nu mai trebuie sa muncesc in viata mea.
Dupa ce a stat cu dosarul la sertar,justitia a constatat ca fapta s-a prescris.Noroc ca si-a adus aminte.E ca si cum dosarul a fost facut degeaba.Cineva a simulat ca a muncit la dosar,dar a fost platit degeaba.
10 ani 10 judecatori cat costa?
Cu ajutor CCR care anulează alegeri validate de către ei.din păcate asta este România. Faptă exista numai că,a intervenit prescripția răspunderii penale prin tergiversarea judecății cauzei. Sa trăiască judecatorii cu pensiiSpeciale plătite de către noi cei mulți și fără drepturi.Multumim STAT ROMAN
Vip cu 🙂↔️😁🙂↔️🙂↔️🙂↔️🙂↔️🙂↔️😁