Titlurile zilei

Marile sărbători ale Iașului s-au transformat într-un bâlci ca la sat! Primăria urcă artiști locali pe scenă. De teama anchetelor, organizatorii au alocat doar 150.000 de lei față de 1,2 milioane de lei, anul trecut

Publicat: 11 oct. 2023
_____ Vizualizări 26 Comentarii
Marile sărbători ale Iașului s-au transformat într-un bâlci ca la sat Primăria urcă artiști locali pe scenă. De teama anchetelor organizatorii au alocat doar 150.000 de lei față de 12 milioane de lei anul trecut
Primăria Iași a transformat sărbătorile într-un bâlci

Primăria a alocat doar 150 de mii de lei pentru organizarea evenimentelor de anul acesta. Marile sărbători ale Iașului s-au transformat într-un bâlci

Municipalitatea a tăiat drastic din bugetul pentru organizarea Sărbătorilor Iașului. În 2023 se vor cheltui doar 150 de mii de lei față de anul 2022, când plenul Consiliului Local a aprobat, în ședința de atunci, un buget de 1,2 milioane de lei. Valoarea de 10 ori mai mică din 2023 se simte pe străzile din oraș.

Bătaie de joc! Marile sărbători ale Iașului s-au transformat într-un bâlci

Primăria a tăiat drastic din bugetul pentru organizarea Sărbătorilor Iașului. Anul acesta, suma alocată este de 10 ori mai mică față de 2022. Mai exact, anul trecut, valoarea destinată pentru organizarea Sărbătorilor Iașului a fost de 1,2 milioane de lei, de aproximativ 10 ori mai mare față de 2023, când bugetul alocat este de doar 150.000 de lei. Astfel, sărbătorile au fost transformate într-un bâlci ca la sat, nu într-un eveniment de seamă pentru un municipiu.

Și ieșenii au sesizat „sărăcia” cu care primăria a decis să organizeze, anul acesta, sărbătorile orașului. Mulți oameni spun că nu se simte atmosfera de sărbătoare ca în alți ani.

„Pare o săptămână ca oricare alta, nimic nu te duce cu gândul că am sărbători ceva. În afară de pelerinii care au venit, nimeni și nimic nu animă orașul. În alți ani era așa, o atmosferă frumoasă, îți era drag să ieși pe străzi, acum e pustiu, niște tarabe aruncate ici-colo și cam atât. O dată în an sunt Sărbătorile Iașului și nici atunci nu sunt în stare să facă ceva frumos, o mare bătaie de joc”, a spus un ieșean.

Mai mult decât atât, nici în ceea ce privește organizarea concertului de pe data de 15 octombrie nu sunt anunțate mari investiții. Pe scenă vor urca doar artiști locali, iar niciun nume consacrat la nivel național nu este invitat. Acest lucru a fost sesizat și de ieșeni, aceștia se declară nemulțumiți și în ceea ce privește modul în care primăria a decis cine va urca pe scenă.

„Nu merg la concert, la ce să merg? Mă așteptam să vină artiști mai consacrați, dar Chirica a cheltuit banii pe DJ-ul de la campionat și a uitat că mai are niște oameni care așteaptă să vină și Sărbătorile Iașului. Ce să mai zic, nu mai zic nimic, este oricum dezamăgitor”, a mai transmis un ieșean care se plimba pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Doar câteva evenimente fără impact vor avea loc la Iași

Doar câteva manifestări vor fi organizate în perioada următoare. Este vorba despre cele comerciale și tradiționale, precum Târgul de Toamnă care va fi organizat pe bulevardul şi pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, târgul de artizanat şi hand-made din aceeaşi locaţie, târgul de blănuri de pe esplanada Costache Negri şi esplanada Hala Centrală, Sărbătoarea Vinului de la Hala Centrală şi Parcul de Distracţii de la Ştrandul Municipal.

La acestea se adaugă Ceaiul pelerinilor, 14-15 octombrie, Masa pelerinilor, 14 octombrie, şi Seara Valorilor (Palatul Roznovanu), 14 octombrie. Singura premieră este că primăria s-a a decis să se organizeze un altfel de spectacol cu deja renumiţii „3 tenori ieşeni” (Andrei Apreotesei, Andrei Fermeşanu, Florin Guzgă), în colaborare cu Opera Naţională Română Iaşi, Corul de copii al municipiului Iaşi şi diverşi invitaţi. Spectacolul se va încheia cu tradiționalul foc de artificii. Municipalitatea va organiza o serie de evenimente și în cartierele din Iași.

Mai exact, pe 12 octombrie, începând cu ora 18:00, pe Esplanada Oancea din cartierul Tătărași, pe data de 14 octombrie, începând cu orele 18:00, în Piața Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun vor evolua artiști locali, în special tineri artiști de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” și Palatul Copiilor.

Dosarul Revelionul l-a speriat pe Mihai Chirica?

Mihai Chirica, edilul Iașului, s-a speriat de dosarul Revelionul, iar, anul acesta, niciun nume celebru nu apare pe lista artiștilor ce vor concerta duminică, 15 octombrie, în fața Palatului Culturii. Astfel, din cauza anchetei recente a Direcției Naționale Anticorupție, pe scenă vor cânta doar artiști locali. Amintim că, la începutul anului 2023, DNA a ridicat, din Primăria Iași, documente legate de contractele ce au fost încheiate cu firmele impresarului Radu Groza pentru concertul de Revelion. Mai exact, ancheta are ca principal obiect modalitatea de atribuire a contractelor de organizare a evenimentelor din Iași, începând cu anul 2016 și până în prezent.

În această perioadă, peste 20 de contracte au fost încheiate între firmele administrate de impresarul Radu Groza și Primăria Municipiului Iași, iar valoarea totală a acestora depășește 9 milioane de lei, fără TVA. În ceea ce privește concertul de Revelion 2022-2023, cei trei suspecți ar fi inserat condiții restrictive în cadrul anunțului de participare la licitație, al caietului de sarcini și apoi în procesul de evaluare a ofertelor și de execuție, astfel încât singura societate care ar fi putut îndeplini condițiile solicitate ar fi fost SC R&A EVENTS & CONCERTS SRL, administrată de Radu Groza, împiedicând participarea la procedură și a altor operatori economici.

Astfel, marile sărbători ale Iașului s-au transformat într-un bâlci. Primăria a alocat un buget de zece ori mai mic pentru organizarea evenimentelor.

Comentarii
  • deja renumiţii „3 tenori ieşeni” (Andrei Apreotesei, Andrei Fermeşanu, Florin Guzgă), în colaborare cu Opera Naţională Română Iaşi- abia aici incepe discutia- mai vorbim cand se schimba schimbarea

  • Lăsați, Lăsați! Nu mai bage primăria milioane de lei în spectacole și pupatu moaștelor. Mai bine banii ăia sa fie băgați în spitale, școli, infrastructura, etc. Și asa se cheltuie o groază de bani pe parcursul celor 7-8 zile cu pazitul moaștelor și a pupatorilor. Nu are nimeni nimic cu nimeni. Dar asta este realitatea! Sute de jandarmi aduși de prin alte județe, poliție, armată, salvare, SMURD, etc. Da voi credeți că asta nu costă nimic?! Aollleuuu! Și încă ce costuri presupun toate astea! Și pentru ce? Serios acum ! În același timp se aduna undeva milioane de lei. Bani netaxati, neimpozitati. Al cui este interesul și pentru ce???

  • Anul trecut au comentarii ca au cheltuit prea multi bani ,anul asta prea putini ,orice ar face tot nu i bine,nu?Lasat i oamenii in pace și vedeți-vă de treburile voastre .

  • Lui Chirica ii bate DNA si DIICOT la usa la fiecare licitatie publica, asa ca baietanul nostru distept de primar sta cu smokina cat casa daca mai atribuie cate un contract din bani publici firmelor de casa. Sa nu uitam ca l-a tepuit si pe tovarasul sau, Groza, de revelion. Groza a pus banii de la el, Chirica a stopat plata concertului de revelion, pe motiv ca iar il lua la intrebari DNA si DIICOT. Poate Chirica are sa inteleaga ca „norocul” nu merge la infinit.

  • De unde?Armin Van Buuren a luat 500000 euro de la Primărie ca drogații da poată tremura pe muzica oferita de pe stick..Și apoi, la iarmarocul asta de tarabe și bazar, ce sa aduci???Astea sunt Sărbătorile Iașului de tip bazar, oriental , cu hoți și bande de cersatori și câțiva creștini care își caută pacea și mântuirea sufletului.

  • Se tot vorbeste de banii cheltuiti cu ocazia Sarbatorilor Iasului. Dar nimeni nu spune nimic de banii care se incaseaza in aceasta perioada. Taxele care sunt platite de comerciantii care vin in Iasi in aceastat perioada, chiria platita de cei care au standuri. Au facut solicitare peste 400 de producatori pentru inchirierea de suprafete pentru expunerea marfii. Suprafetele inchiriate variaza de la 9 mp pana la 50 mp. Numai pentru producatorii de blanuri si pielarie suprafata destinata inchirirerii in spatele Halei Centrale este de cca 4500 mp. Chiria pentru 1 mp este de 49 euro pentru toata perioada. 4500 x 49 = 220500 euro numai de la acesti comercianti. Dar mai sunt o multime de zone in care s-au inchiriat suprafete pentru comercianti. Daca numai pentru suprafata din spatele Halei Centrale se incaseaza cca 220000 euro, incercati sa faceti un calcul cam ce sume se incaseaza si din restul suprafetelor inchiriate. Acesti bani unde sunt? Toata lumea vorbeste de cheltuielile ocazionate de Sarbatorile Iasului, dar de sumele incasate de ce nu zice nimeni nimic ?

  • @@@Separatistu’ moldovean
    octombrie 11, 2023 la 9:59 am…

    Iar bolnavu’ asta de la Socola care postează impotriva Ucrainei…acum scrie sub alt nume dar e același imbecil care acum scrie nebunii despre alții…omul ăsta chiar e bolnav mintal! 🤪

    Oi, lasă telefonul și mergi inapoi in salon că tre’ vine masa de prânz ! Nu uita de pastile ! Schizofrenia se tratează cu pastile nu cu ceai de mentă !

  • acest primar penal al Iasului promoveaza parade ale gheilor, nu-l intereseaza de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, ca el doar de fatada merge pe la mitropolie si la biserici sa prinda voturi de la creduli

  • De unde bani ,cat sa furat mai vreti zilelele iasului ? Banii s-au dus pe vile ,conace ,pensiuni ,cabane la munte etc…Suntem rusinea lumii ,cine a fost la Cluj cred ca a vazut ce sala polivalenta au ,ce stadion au si nu numai ,vedeti ca in toate orasele mari se fac investitii mari iar la iasi nu .V-ATI INTREBAT DE CE PT,CA SUNTEM COMUNA ,NU NE PUTEM COMPARA CU ORASELE MARI. De ce oare nu se aproba proiecte mari la iasi ? Tragegeti concluzii .

  • Sunt sate/orașele care au și bazin semi-olimpic gen Dumbrăveni/ Sv…, Dorohoi, Roman…..asa ca ce pretenții sa mai avem ….concerte, stadioane, autostrăzi…..vai de capul nostru

  • Sunt sate/orașele care au și bazin semi-olimpic gen Dumbrăveni/ Sv…, Dorohoi, Roman…..asa ca ce pretenții sa mai avem ….concerte, stadioane, autostrăzi…..vai de capul nostru….nici bâlci sătesc nu mai este

Adauga un comentariu