Prima pagină » Titlurile zilei » Marile universități de stat din Iași, în febra alegerilor pentru noile conduceri! Care sunt potențialii candidați

Marile universități de stat din Iași, în febra alegerilor pentru noile conduceri! Care sunt potențialii candidați

10 feb. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

După ce luna trecută (ianuarie – n.r.) și la începutul acestei luni (6 februarie – n.r.) universitățile de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Națională de Arte „George Enescu” Iași și-au ales noii rectori, până în luna martie 2020 urmează ca și celelalte trei mari instituții de învățământ superior ieșene să treacă printr-un proces similar. E vorba de cea Tehnică „Gheorghe Asachi”, de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, respectiv „Alexandru Ioan Cuza”. Aici, deja s-au conturat, în mare parte, candidații la Rectorat, dar și la șefia Senatului, prorectorii, decanii, șefii de Departamente, respectiv la Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat

Luna trecută (ianuarie – n.r.) și la începutul acestei luni (6 februarie – n.r.), universitățile de Medicină și Farmacie – UMF „Grigore T. Popa” și Națională de Arte „George Enescu” – UNAGE Iași și-au ales noii rectori. Astfel, la UMF a fost reales prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, în timp ce noul Senat a reconfirmat-o pe prof. univ. dr. Ioana Grigoraș la șefia Senatului. Deja, chirurgul Scripcariu a fost confirmat, ca rector, de Ministerul Educației și Cercetării – MEC.

Urmează ca acesta, prin concurs de dosare, să propună noii decani de la cele patru facultăți de la Universitatea de Medicină și Farmacie. Pe de altă parte, la Arte a fost ales rector prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță. Aici, pe 12 februarie ar urma să fie ales noul președinte al Senatului. Este posibil ca fostul rector al instituției, prof. univ. dr. Atena Simionescu să candideze pentru această poziție. Mai departe, după validarea de către MEC, rectorul Bălăiță urmează să prezinte propunerile pentru decanii de la cele trei facultăți de la Arte.

La Universitatea Tehnică este un singur candidat înscris pentru funcția de rector

La Universitatea Tehnică este un singur candidat înscris pentru funcția de rector. Este vorba de actualul ocupant al acestei poziții, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. La TUIAȘI, înscrierile oficiale la Rectorat și Senat s-au încheiat pe 7 februarie. Alegerile pentru rector se vor derula pe 24 februarie. Până atunci, noul Senat urmează să-și aleagă noul președinte. E posibil ca conf. univ. dr. arh. Tania Hapurne să mai obțină un mandat. La nivel de prorectorate, față de cei care au acum funcții, ar putea interveni două sau trei schimbări. De asemenea, rectorul ales va face propuneri pentru cei 11 decani ai facultăților politehniste.

La Agronomie urmează depunerea candidaturilor la Rectorat

La Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară au avut loc alegeri pentru noii mebri ai Senatului. Dincolo de toate acestea, în perioada 14 – 18 februarie se pot depune dosarele de candidatură la funcția de rector. Aici, neoficial, se pare că va fi un singur candidat. Surse din interiorul USAMV arată că, foarte probabil, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu – Facultatea de Agricultură e posibil să candideze. Acesta este actualul președinte al Senatului de la Agronomie și a mai fost rector al USAMV Iași (2004-2008), (2009-2012), decan al Facultății de Agricultură (2000-2004), președinte al Comisiei Naționale de Doctorat (CNATDU), domeniul Agricultură – din 2006, președinte al Filialei Iași al Academiei de Științe Agricole și Silvice – din 2006.

Chiar dacă, actuala Lege a Educației Naționale – LEN, din 2011, limitează la două mandate de rector pentru un cadru didactic, profesorul Jităreanu nu și-a dus la bun sfârșit unul dintre mandate. În 2009, acesta a devenit șef al fostei Autorități Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS), poziție echivalentă cu cea de secretar de stat. El și-a întrerupt mandatul de rector și, astfel, conform legislației în vigoare, mai poate avea un mandat. Actuala Lege a Educaţiei Naţională, cu toate completările la zi, limitează numărul de mandate la ”maximum două consecutive complete”. Spre exemplu, la nivel naţional sunt rectori cre au fost aleşi a treia oară consecutiv deoarece unul dintre mandatele lor a fost întrerupt.

Alegerile pentru rector la Agronomia ieșeană sunt programate pe 26 februarie. De precizat că, săptămâna aceasta, ar putea fi ales și noul președinte al Senatului (alegerile pentru noii membri au avut loc săptămâna trecută – n.r.). Aici, o variantă de președinte ar putea fi actualul rector de la Agronomie, prof. univ. dr. Vasile Vîntu. La Agronomie, după validarea rectorului de MEC urmează ca acesta să aleagă echipa de prorectori și să propună candidați la decanatele celor patru facultăți. Mulți dintre cei aflați acum în aceste funcții vor rămâne pe aceste poziții și în mandatul 2020-2024.

La Universitatea „Cuza”, rectorul Toader și-a anunțat oficial candidatura pentru un nou mandat

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, actualul rector – prof. univ. dr. Tudorel Toader și-a anunțat oficial candidatura pentru un nou mandat. La „Cuza”, alegerile pentru poziția de rector (Turul I – n.r.) sunt programate pe 11 martie. Astfel, între 24 – 28 februarie urmează depunerea candidaturilor. La UAIC, după ce tot săptămâna trecută au fost aleși noii mebri ai Senatului, pe 19 februarie vor avea loc alegeri pentru noul președinte al acestui for. Aici, neoficial, e posibil ca profesorul Gabriel Ovidiu Iancu (fost decan al Facultății de Geografie și Geologie și prorector și actual președinte el Senatului – n.r.) să candideze pentru un nou mandat.

Universitatea „Cuza”, în topul celor mai bune din România

De precizat că, la Rectoratul de la „Cuza” va mai candida un cadru didactic de la Facultatea de Filosofie și de Științe Social-Politice. Cu toate acestea, profesorul Toader are cele mai mari șanse să obțină un nou mandat. Acesta este un magistrat român care a ocupat funcția de ministru al Justiției în guvernele Grindeanu, Tudose și Dancilă din februarie 2017 până în aprilie 2019. Prof. univ. dr. Tudorel Toader a deținut două mandate succesive de judecător al Curții Constituționale a României, între 2006 și până în 2016. Toader este autorul mai multor lucrări de drept penal.

În perioada 2004–2016 a fost decan al Facultății de Drept la care, de-a lungul carierei sale universitare, a predat criminologie, drept penal român și drept penal european. Interesant este că, sub mandatul său de rector, Universitatea „Cuza” a crescut, pe plan național și internațional, la nivel instituțional și academic. Spre exemplu, la Admiterea din 2019, „Cuza” a fost cea mai căutată în rândul absolvenților de clasa a XII-a, din toată România.

În plus, sunt poiecte de investiții de peste 150 milioane lei, a fost securizată mare parte din suprafața Grădinii Botanice. De asemenea, UAIC este pe locul I la nivel de mobilități Erasmus, a atras din ce în ce mai mulți studenți străini, instituția având și un proiect de 20 milioane de euro ce vizează o investiție în Cercetare și Inovare. Și procesul de internaționalizare a fost unul reușit, inclusiv oficiali ai celor mai mari universități britanice ajungând la „Cuza”. Astfel, s-au pus bazele unor colaborări aparte. Acesta a anunțat că va merge și în noul mandat pe actualii prorectori. Tot el, pentru decanatele celor 15 facultăți, a anunțat că va propune ca actualii ocupanți ai acestor funcții să activeze și în următorii patru ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`