Prima pagină » Economic Local » Marina Damian, una dintre cele mai cunoscute coafeze din Iași: „Noi, ca stiliști, avem mare noroc cu meseria asta în România” – FOTO/VIDEO

Marina Damian, una dintre cele mai cunoscute coafeze din Iași: „Noi, ca stiliști, avem mare noroc cu meseria asta în România” – FOTO/VIDEO

02 apr. 2024, 02:00, 4 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Marina Damian, coafeză din Iași, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, vorbește într-un nou episod de #PodcastBZI despre meseria tot mai căutată de tineri și tinere, ce înseamnă să fii un stilist bun, dar și ce sacrificii faci pentru a ajunge la un nivel profesional înalt. Marina oferă sfaturi femeilor care vor să se aranjeze acasă și demontează câteva mituri referitoare la vopsitul părului. Interviul poate fi urmărit AICI:

Marina Damian, una dintre cele cunoscute coafeze din Iași, vorbește despre meseria pe care o practică de peste două decenii.

„Antrenamentul bate talentul, vorba cuiva din domeniul vânzărilor. Dacă perseverezi și ești mai puțin talentat nativ, poți să îl depășești pe cel care e mai talentat, dar e mai comod. Acum, piața este puțin saturată de hairstyliști, coafeze, frizerițe, după ce au apărut cursurile. Acum, totul e pe programare, nu mai e ca atunci când am început eu să fiu coafeză. Din afară pare că e o meserie de viitor și bănoasă. Din afară așa pare, dar la început nu e bănoasă. Trebuie să investești în cursuri, altfel nu evoluezi.

Trebuie să fii actualizat cu ce se poartă, totul se schimbă repede și trebuie să fie la curent. Eu am început să fac asta pentru că îmi plăcea atmosfera de la salon, fetele erau zâmbitoare. Am prins vremea aceea cu UCECOM-ul (n.r. – Asociația Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești UCECOM), când se învăța meserie pe bune”, spune Marina Damian.

Marina Damian, coafeză din Iași, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu: „Am cliente și din străinătate, care vin special la mine”

Tânăra din Iași are cliente fidele de la începutul carierei sale, care vin de la sute de kilometri distanță pentru a se vopsi la ea.

„Am unele cliente, cred că mi-au spus niște secrete pe care nici familiilor lor nu le-au destăinuit. Pentru mine, asta este ceva wow. Am cliente și din străinătate, care vin special să se vopsească la mine, sau din București. Preferă să se facă o dată la câteva luni, dar vin aici, la Iași, la salon. Din exterior pare totul frumos, dar nu știe nimeni cât muncești ca să ajungi la acest nivel.

Eu vreau să fac meseria asta toată viața pentru că îmi place, merg cu drag la muncă și nu pot să iau eu sau colegele cliente câte solicitări avem. Atmosfera de la salon bate designul. Fetele sunt vesele, cu zâmbetul pe buze. Mai bine te duci acolo decât într-un loc rece, neprietenos, stai stingheră. Dacă vorbim de sfaturi, o să spun câteva. Nu lași părul să se îngrașe o săptămână, pentru că nu-i bine. Cu cât lași mai mult așa, grăsimea îmbracă firul de păr și atunci cade. Deci mai bine îl speli mai des”, mai spune Marina Damian.

Tinerele din Iași urmează cursuri de coafeză la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

Afaceri de succes, dezvoltate cu programul Start-Up Nation

Ioana Andreea Brățan, fondator Sensory, a deschis, la Iași, prima afacere de acest tip, cu camere senzoriale. A văzut modelul de business în Anglia, a venit acasă și a depus proiect în programul Start-Up Nation, unde a obținut 100.000 de euro. În ultimii 2 ani, au încercat experiențele din camerele senzoriale atât copiii, cât și adulții. Cum ajută, de ce alte țări din Europa le au deja și cine poate beneficia de terapie aflați în noul episod de #PodcastBZI. Interviul cu Ioana Andreea Brățan poate fi urmărit AICI:

O altă afacere de succes care a fost finanțată prin programul Start-Up Nation este cea dezvoltată de ieșeanca Gabriela Ilie.

Marina Damian, coafeză din Iași, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, mai spune că tot mai multe femei au grijă de podoaba capilară.

Comentarii
  • Mioara, Iași

    „…nu lași părul să se îngrașe o săptămână, pentru că nu-i bine. Cu cât lași mai mult așa, grăsimea îmbracă firul de păr și atunci cade. Deci mai bine îl speli mai des”

    Super ! CEL MAI BUN SFAT !

    POTRIVIT STUDIILOR DE PE PIAȚĂ, DACĂ NU VREI SĂ CHELEȘTI TREBUIE SĂ TE SPELI PE CAP DE 2 ORI PE ZI ( ODATĂ DIMINEAȚA ȘI ODATĂ SEARA CAND TE CULCI) .
    EU MĂ SPĂLAM ODATĂ PE SAPTAMÂNĂ ȘI-MI CĂDEA O MULTIME DE PĂR DAR DE CÂND MĂ SPĂL DE 2 ORI PE ZI …EFECTIV NU MAI CADE DECÂT 2-3 FIRE DE PĂR.

  • Stylistii lu` peste prajit. Iti ard si distrug parul, folosind produse toxice cu silicon, parabeni, alcool… Scumpe si total comerciale. Parul arat bine, pe loc, acasa cand il speli e total deteriorat. Daca le ceri sa foloseasca produse naturale, dupa ce ca nici nu au auzit de ele, te refuza.

  • Pai… ori coafeza, ori stilista? Stilistul e ăla de la care, după ce ieși, mergi la frizer. Să îndrepte experimentele făcute pe capul tau.

  • O vrut sa zică Stelist, dar e FCSB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024