International

Mark Milley, despre o posibilă invadare a Taiwanului: „China ar comite o eroare strategică”

Publicat: 17 nov. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Mark Milley despre o posibilă invadare a Taiwanului China ar comite o eroare strategică
Generalul Mark Milley, a declarat că China ar comite o „eroare strategică” dacă ar ataca Taiwanul

Miercuri, 16 noiembrie 2022, ofiţerul cu cel mai mare grad de la Pentagon, generalul Mark Milley, a declarat că China ar comite o „eroare strategică” dacă ar ataca Taiwanul. Xi Jinping nu a făcut nici un secret din dorința sa de a face din Taiwanul condus democratic o parte a Republicii Populare Chineze.

La începutul lunii octombrie 2022, China a început cele mai mari exerciții militare din mările din jurul Taiwanului în urma vizitei politicianului american Nancy Pelosi. Exercițiile au avut loc în mai multe zone pe o rază de 12 mile de insulă. Insula şi partea guvernamentală şut guvernate separat, însă regimul comunist chinez îşi revendică suveranitatea asupra Taiwanului.

Mark Milley, despre o posibilă invadare a Taiwanului

Generalul Mark Milley a declarat că China nu va invada Taiwanul.

„Cred că ar fi imprudent. Ar fi o eroare politică, o eroare geopolitică, o eroare strategică, similară erorii strategice comise de (preşedintele rus Vladimir) Putin în Ucraina’, a afirmat şeful statelor majore reunite ale armatei americane, răspunzând la o întrebare în cadrul unei conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, preşedintele Xi Jinping este un „actor raţional”. Recent, el a fost ales pentru al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist chinez şi a declarat că una dintre priorităţile sale este procesul de unificare cu Taiwan.

„Cred că evaluează costurile, beneficiile şi riscurile şi cred că va concluziona că un atac asupra Taiwanului într-un viitor apropiat ar fi însoţit de prea multe riscuri şi va fi un fiasco strategic pentru armata chineză’, a apreciat generalul Mark Milley.

Mark Milley a mai subliniat că războiul din Ucraina oferă lecţii importante pentru statele de pe arena internaţională.

„Una dintre lecţiile de reţinut este că un război este mult diferit în viaţa reală decât pe hârtie’, a adăugat el, menţionând că armata chineză nu a mai luptat din 1979 şi ‘nu are experienţă’ pentru a invada o insulă cu relief accidentat.

Taiwan se pregăteşte de un posibil război cu China

Un posibil război cu China a făcut în așa fel ca Taiwan să anunţe că îşi consolidează apărarea, toate acestea în timp ce liderul Xi Jinping se pregătește să preia al treilea mandat la putere și încearcă să realizeze ceea ce nici un predecesor nu a reușit, preluând controlul asupra insulei.

În planul de pregătire de război al Taiwanului se include și desemnarea adăposturilor în care oamenii să se ascundă în cazul unui atac cu tachete al Chinei. Este vorba de spații în subteran, cum ar fi parcările de la subsol, metroul și centrele comerciale subterane. Astfel, în capitală există peste 4.600 de adăposturi, care pot găzui aproximatix 12 milioane de oameni, de peste patru ori populația sa.

În acest sens, autorităţile americane au decis relocarea avioanelor B-52 americane în Australia ca răspuns la acţiunile Chinei asupra Taiwanului. Şase borbardiere strategie B-52 cu capacitate nucleară vor fi aduse în nordul Australiei. Experţii spun că intenţia SUA de a aduce avioane nucleare în Australia este un avertisment pentru China, care ar putea ataca Taiwanul.

Tensiunile dintre Taiwan şi China au atins cel mai înalt nivel din ultimii ani în luna august. Mark Millet este de părere că nu există o tentativă iminentă din partea Chinei de a invada Taiwanul.

Comentarii
Adauga un comentariu