Coronavirus

Mărturia cutremurătoare a unui medic român care luptă în linia întâi împotriva coronavirusului

Publicat: 27 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mărturia cutremurătoare a unui medic român care luptă în linia întâi împotriva coronavirusului

Medicul Gabriel Diaconu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook despre ce s-a întâmplat la videoconferinţa cu cei din prima linie în lupta împotriva coronavirusului.

„Astăzi am fost într-o videoconferinţa cu oameni de la ambulanţă, în prima linie în fața CoVid-19. Ei au fost greu încercaţi în ultimele săptămâni, cu hoardele de români întorşi din Italia.

Vreau să vă spun lucrurile acestea, să rămână mărturie pentru zilele care vin.

Mesaj de la ambulantierii din Vest, către TOŢI ambulanțierii din ţară (sper să vorbesc în zilele care urmează şi cu alte judeţe, suntem abia la început):

„Trebuie să fim uniţi. Să facem totul, cât putem noi mai bine. Să ne sprijinim unii pe alţii. Să ne învingem ÎMPREUNĂ temerile. Suntem o familie grozavă. Să rămânem aşa!”

Doctore, aşa să le zici la toţi, da? ÎMPREUNĂ…

Nimeni nu plânge pe ambulanta. Nu plâng nici la muncă. Nu plâng nici în faţa părinţilor. Sau copiilor. Plâng pe furiş când se spală, şi nu se-aude nimic, doar căderea apei.

În zona respectivă, o ambulanţă face aproape 100 de curse pe zi. În perioada care vine, când vor urca «la rupere», la gabarit maxim, estimează că ar putea ajunge la 200/zi. După fiecare cursă în Salvare trebuie făcut curat. Se face curat la intrarea în tură. Se şterge totul cu dezinfectant, targa, muşama, scaune, suprafeţe. Se pune lampa UV.

Uite ce îmi mai spun:

Deocamdată corturile de triaj se mişca greu şi mai mult încurca lumea. Dar corturile rămân acolo, şi îşi vor dovedi, poate, utilitatea în pre-spital.

Nu avem mănuşi suficiente. Nu avem echipamente. Stocurile care au venit nici nu se compară cu ce aveam anul trecut, pentru o lună. N-avem de ales. Tot mergem la lume şi mulţi au simptome şi refuza să vină cu noi. Le e teamă de boală, prefera să stea acasă. Dar noi o să continuăm să mergem la treabă. Cu frica. Şi vă rugăm să nu ne minţiţi de simptome. Vă rugăm!

Frica nu e de febră.

Frica nu e de CoVid.

Frica e de necunoscut. Tot ce vrem e să fim testaţi în caz de febră, fără comentarii. Poate o să facem forma gravă de boală, poate nu. Măcar să n-o dăm şi altora, unii sunt bătrâni, bolnavi, slăbiţi. Ca să putem lucra în continuare. Că dacă noi suntem scoşi pe tuşă, cine mai duce bolnavii la spital? Cine se mai ocupă să-i transporte?

Dragii mei, sprijiniţi serviciile de ambulanţă în perioada care vine. Când auziţi o sirenă, e pentru ca nişte oameni şi-au dedicat trup, suflet şi competenţă cauzei respective. Nu pot să nu subliniez că apelul la ambulanţă, în zilele şi săptămânile care vin, trebuie să fie PROPORŢIONAL urgentei/nevoii voastre, care să fie cu titlu imediat. Medicina merge înainte, sănătatea merge înainte, dar veriga crucială care leagă om de spital este ambulanta.

Dragii mei ticăloşi, pe voi vă las la sfârşit,

Orice aţi făcut în România în aceşti ani, câţi bani aţi făcut, ce afaceri aţi învârtit, în ce fântâni v-aţi ascuns banii, pe ce maşini, vile sau păsărici i-aţi cheltuit, ne aflam într-un ceas foarte greu al României. SPRIJINIŢI serviciile de ambulanţă!

Parcul auto este vechi. Trebuie repuse în mişcare toate maşinile care au nevoie de piese, au nevoie să meargă, şi să meargă uns. Lăsaţi furtul tradiţional pentru altă dată, fie că e vorba de globuri, brăduţi, ornamente, iepuraşi de Paşte sau ce vă mai tună vouă mintea. Scoateţi, dragi ticăloşi, banii de la saltea, din teșcherea, din cufăr şi puneţi ambulantele pe drumuri.

O promisiune îmi fac în fiecare zi când încep, şi mi-o mai fac odată când se termină ziua. N-am să caut, în perioada asta, NICIUN vinovat. N-am să numesc oameni. N-am să mă agăţ de prostia, fudulia sau aerele vreunuia dintre ei. Dar am să le ţin bine minte numele. Şi chipul. Şi opinia.

Pentru că valul va trece peste noi. Şi ne vom găsi, nu peste mult timp, de cealaltă parte. Să vă ferească Sfântul de români, dar – ce zic eu de români – să vă ferească Sfântul de medici, de asistente şi de ambulantieri, după ce-o să ieşim din asta dacă ACUM nu puneţi umărul.”

Adauga un comentariu