International

Mărturii tulburătoare în cazul femeilor ucise de rechin în stațiunea Sahl Hasheesh din Egipt

Publicat: 05 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mărturii tulburătoare în cazul femeilor ucise de rechin în stațiunea Sahl Hasheesh din Egipt
Un turist român care a văzut momentul în care femeia din Austria a fost atacată de rechin

Gelu Raul Vădan, un turist român care a văzut momentul în care femeia din Austria a fost atacată de rechin a spus că aceasta înota singură în stânga pontonului de la hotelul Tropitel, în stațiunea Sahl Hasheesh. Salvamarii din zonă ar fi fost atenționați de o fată, chiar înainte de tragedie, că în apă se află un rechin, dar nu crezut-o.

„Au fost atenționați salvamarii, această fetiță care plângea în hohote și cred că este marcată pe viață, spunea că i-a zis „Shark, shark, it is a shark”, iar răspunsul a fost „Nooo, it is a dolphin”. Ori nu trebuie să fii mare expert ca să știi că există o diferență foarte mare între aripioara dorsală a unui delfin și cea a unui rechin,” a spus pentru Pro Tv, Gelu Raul Vădan, un turist român.

După puțin timp, femeia a fost atacată de un rechin, iar mulțimea de turiști care se aflau acolo au intrat în panică, potrivit spuselor bărbatului.

„Au început să alerge foarte mulți salvamari care păreau destul de speriați, panicați, înspre capătul pontonului. Au început să vină grupuri foarte mari de turiști. Foarte multe femei plângând în hohote, trecând pe lângă mine în fugă”, a mai spus Gelu Raul Vădan.

Salvamarii le-au confiscat telefoanele și au șters înregistrările

Un alt turist român susține că femeia nu a avut nicio șansă și că nu a mai putut fi salvată.

„Au așteptat până în momentul în care curenții au adus-o pe acel recif de corali și a putut să fie recuperată. Au început niste mișcări de resuscitare. Ulterior au trecut pe lângă noi în fugă cu un rezervor de oxigen, cu truse medicale, a fost chemată și o ambulanță, deja era decedată. Cu o seara în urmă, eu am fost exact în acel loc. M-am cutremurat gandindu-mă că teoretic aș fi putut fi eu acolo,”a spus bărbatul.

Turiștii susțin că salvamarii hotelului au șters filmările din telefoanele martorilor, probabil pentru a ascunde modul în care au acționat în acest caz tragic. La fel cum s-a întâmplat și în cazul tragediei Roxanei, românca din Suceava.

„Au fugit după ei, salvamarii, le-au confiscat telefoanele și au șters înregistrările respective.”, a mai spus Gelu Raul Vădan.

Ce explicație oferă biologii marini

Biologii marini spun că acest comportament nu este unul normal pentru zonele frecventate de turiști, iar rechinii atacă doar atunci când se simt amenințați.

„Nu obișnuiesc să atace omul. Daca produc zgomote la suprafață apei, se pot chiar speria. Însă acolo unde sunt ținuți în contact cu oamenii, în zone de turism al scufundătorilor, unde există ghizi ce duc scufundătorii în cele mai bogate locuri pentru imagini cu rechini și pentru senzații, acești rechini se obișnuiesc cu prezența omului. Sunt în situația de a tolera omul și de a nu le mai fi teamă. Ei sunt prădători, dacă nu le e teamă, atacă,” susține Adrian Bâlbă, biolog marin.

Adauga un comentariu