Boli si tratamente

Masa musculară joacă un rol crucial în lupta împotriva cancerului

Publicat: 21 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Masa musculară joacă un rol crucial în lupta împotriva cancerului
Masa musculară, cruciala în cancer

Masa musculară, cruciala în cancer. Expertul în nutriție Carla Prado a scris pe larg despre pericolele unei mase musculare scăzute. Conform recenziei sale recente despre aproape 150 de studii publicate pe parcursul unui singur an, pacienții cu masă musculară scăzută prezintă mai multe complicații, șederi mai lungi în spital și rate mai mici de supraviețuire.

„Mușchiul este foarte important pentru mișcare și echilibru, pentru postură, forță și putere, dar este, de asemenea, un rezervor de aminoacizi”, a spus Prado. „Cu cât pierzi mai mult, cu atât consecințele sunt mai mari”.

Într-un nou studiu, Prado susține că intervențiile nutriționale ar putea îmbunătăți tratamentul cancerului, oo dietă bogată în nutrienți fiind un instrument crucial în lupta împotriva unei boli care pot pune viața în pericol.

Masa musculară, cruciala în cancer. Ce este în neregulă cu greutatea

„Poți avea oameni care au exact aceeași greutate corporală”, a spus Prado. „Pe cantar arata la fel. Dar cand te uiti la compozitia corpului lor, cantitatea de muschi este foarte diferita.”

Cu câteva decenii în urmă, cercetătorii au început să observe un „paradox al obezității” în rândul pacienților cu boli cronice. Pacienții cu IMC mai mare au adesea rezultate mai bune decât pacienții cu IMC scăzut. Prado crede că răspunsul se află de fapt la suprafață: este mușchiul, nu grăsimea.

Analizând rezultatele masei musculare și ale cancerului, ea a avut dificultăți în a găsi pacienți subțiri cu masă musculară scăzută. În schimb, ea s-a concentrat pe pacienții cu cancer cu obezitate. Aceasta lucrare a dus la un studiu inovator in The Lancet Oncology care a legat rezultatele de masa musculara.

Prado consideră că cercetarea compoziției corpului are implicații masive asupra modului în care sunt tratate bolile cronice. Chimioterapia, de exemplu, este adesea administrată pe baza greutății corporale, expunand pacienții cu obezitate și masă musculară scăzută la un risc mai mare de toxicitate. Dar, de asemenea, crede că nutriția are potențialul de a ajuta vindecarea, pur și simplu concentrându-se pe menținerea și construirea mușchilor.

Pericole de deteriorare musculară

O boală gravă este ca un foc sălbatic, a spus Prado, devastând rezervorul muscular al organismului într-un ritm rapid. Acest muschi pierdut are multe roluri importante dincolo de mobilitate, inclusiv hormonii de reglare, funcțiile metabolice etc.

În doar trei zile pe pat de spital, un pacient în vârstă poate pierde mai mult de un kilogram de mușchi.

In peste 10 zile la spital, un adult sănătos poate pierde cinci la sută din masa totală musculară. Aceste procente cresc până la 18% într-o unitate de terapie intensivă.

„Îl poți pierde atât de repede, dar reconstruirea durează luni”, a spus ea. „Vă puteți imagina un kilogram, încercând să îl faceți într-o săptămână sau cam așa ceva? Este aproape imposibil.”

Deteriorarea îngreunează combaterea bolilor. O pierdere de 10 la sută duce la imunitatea afectată și riscul crescut de infecție. Douăzeci la sută înseamnă slăbiciune și vindecare încetinită; 30 la sută este crunt. O pierdere de 40 la sută este adesea fatală.

Adauga un comentariu