National

Masca de protecție devine obligatorie, pe stradă, în județul Argeș

Publicat: 12 oct. 2020
oameni pe stardă cu mască de protecție
Mai multe județe impun măsuri asemănătoare celor din stare de urgență

Alarmate de numărul tot mai mare de îmbolnăvri, autorităţile din întreaga ţară iau tot mai în serios introducerea obligativităţii purtării măştii de protecţie pe stradă. Asta se întâmplă deja pe raza judeţului Prahova, dar şi în oraşul Pucioasa din Dâmboviţa. De mâine, masca devine accesoriu obligatoriu şi într-un alt judeţ important.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Argeş a decis că purtarea măştii de protecţie devine obligatorie pe raza judeţului, în toate spaţiile publice. Decizia intră în vigoare de miercuri, 14 octombrie, iar cei care nu o respectă riscă să primească amenzi cuprinse între 500 şi 2500 de lei.

Singurii exceptaţi de la noua regulă sunt copiii cu vârsta până la 5 ani, se arată în hotărârea adoptată de CJSU Argeş.

Dacă numărul îmbolnăvirilor nu scade, masca ar putea deveni accesoriu obligatoriu pe stradă în toată ţara, spunea săptămâna trecută Raed Arafat.

În acest moment, purtarea măștii este obligatorie în aer liber, în zonele aglomerate, ca pieţele şi staţiile de autobuz sau tramvai.

„Dacă toți purtăm mască acolo unde trebuie și respectăm regulile, deja reducem semnificativ răspândirea și putem să stopăm o răspândire exponențială”, a spus Raed Arafat într-un interviu pe teme legate de COVID-19.

Raed Arafat: „Este posibil să impunem masca obligatorie peste tot, dacă numărul de cazuri o să crească”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a precizat că masca de protecție ar putea deveni obligatorie și în spațiile publice, însă doar în situația în care numărul de cazuri de infectare continuă să crească.

În momentul de față, România trece prin clipe îngrozitoare și este nevoie de „luarea unor măsuri, chiar dacă sunt contestate pentru limitarea contactului care nu este necesar între oameni”, crede șeful DSU. „Dar noi tot vorbim de măsuri: mască, distanțare și igienă. Rezultatul actual este cauzat mai multor factori, mai multe creșteri”, a menționat Arafat la Digi24.

Raed Arafat, despre necesitatea măștilor

Șeful DSU a adus în discuție o întâmplare din viața sa, în care o domnișoară a vrut să urce în lift fără mască, dar el nu a lăsat-o. A punctat, de asemenea, că lumea nu pierde nimic dacă poartă masca sau dacă menține distanțarea, ci doar un orgoliu, care cântărește mai puțin decât viața unei persoane aproapiate, pe care o putem pune în pericol dacă ignorăm normele stabilite de autorități.

„Azi dimineață o domnișoară a vrut să urce în lift fără mască și i-am spus să nu urce. Am rugat-o să nu urce.

Hai să ne gândim pentru noi: ce pierdem dacă purtăm mască? Ce piedem dacă ne distanțăm? Într-un moment poate pierdem un orgoliu, dar pe cealaltă parte putem pierde un apropiat. Noi ca autorități nu avem cum să rezolvăm problema, decât cu populația și să ne asumăm cu toții să o rezolvăm.

Avem masca obligatorie în diverse orașe. E clar că putem ajugem la mască în toate județele. Nu vreau să creadă cineva că o să fie așa: parcă văd că o să apară cineva să zică gata, mască peste tot. Dar în curând este posibil să impunem masca obligatorie peste tot, dacă numărul de cazuri o să crească.

Boala circula în spațiile aglomerate mai puțin aerisite, mai ales dacă oamenii n-au mască.

Masca este baza aici! Modelul Argeș poate fi replicat. Despre masca peste tot au fost deja discuții cu prefecții. Asta este în stradă unde ne vedem unii pe ceilalți. Dar dacă în birou și lift nu respectăm aici e problema. Nu e numai ce se întâmplă în stradă, ci și în zonele unde controlul nu intră”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Adauga un comentariu