Eveniment-Social

Masterclass sub îndrumarea renumitei soprane Mioara Cortez la Opera Națională Română din Iași

Publicat: 16 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Masterclass sub îndrumarea renumitei soprane Mioara Cortez la Opera Națională Română din Iași
Opera Națională Română din Iași continuă să-și exprime recunoștința față de marile nume care au scris istorie în teatrul liric ieșean și să le ofere tinerelor talente posibilitatea de a lucra cu acestea. Astfel, instituția va organiza în perioada 18-22 iunie 2022 un masterclass susținut de Mioara Cortez. Celebra soprană a fost prim-solistă a Operei Iași și a strălucit pe mari scene ale lumii din 18 țări

Sub îndrumarea renumitei soprane Mioara Cortez la Opera Națională Română din Iași se va derula un masterclass. Astfel, instituția continuă să-și exprime recunoștința față de marile nume care au scris istorie în teatrul liric ieșean și să le ofere tinerelor talente posibilitatea de a lucra cu acestea. Concret, în perioada 18-22 iunie 2022 va fi organizat un masterclass susținut de Mioara Cortez. Celebra soprană a fost prim-solistă a Operei Iași și a strălucit pe mari scene ale lumii din 18 țări

Opera Națională Română (ONRI) din Iași continuă să-și exprime recunoștința față de marile nume care au scris istorie în teatrul liric ieșean și să le ofere tinerelor talente posibilitatea de a lucra cu acestea. Astfel, instituția va organiza în perioada 18-22 iunie 2022 un masterclass susținut de Mioara Cortez. Celebra soprană a fost prim-solistă a Operei Iași și a strălucit pe mari scene ale lumii din 18 țări, fiind premiată în Italia, Japonia și România. Totodată, a fost profesoară de canto la Universitatea de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași.

Masterclass sub îndrumarea renumitei soprane Mioara Cortez la Opera Națională Română din Iași

La finalul cursurilor de măiestrie vocală susținute de Mioara Cortez, pe 24 iunie, de la ora 18.30, în foaierul Operei, va fi organizat un recital susținut de cursanții masterclass-ului, care vor fi acompaniați la pian de Adina Alupei.

„Este o deosebită onoare pentru noi ca o solistă și o profesoară de talia doamnei Mioara Cortez să accepte să lucreze cu tinerii noștri talentați în cele câteva zile în care va sta acasă. Soliștii care vor participa la masterclass-ul pe care îl organizăm vor avea astfel posibilitatea de a fi îndrumați de unul dintre cele mai mari nume ale scenei noastre lirice. Totodată, doamna Cortez va lucra și cu interpreți care vor apărea în premiera de săptămâna viitoare, „Un ballo in maschera”, care se prefigurează a fi un spectacol de referință în istoria instituției” a declarat managerul interimar al Operei Naționale Române din Iași, Andrei Fermeșanu.

Opera ieșeană a mai organizat în acest an un masterclass, care a fost susținut de una dintre stelele operei mondiale, Elena Moșuc.

Mioara Cortez este una dintre figurile de marcă ale culturii și muzicii din Iași

Mioara Cortez (n. 6 februarie 1949IașiRomânia) este o soprană română, fostă prim-solistă a Operei Naționale Române din Iași și profesor de canto la Scoala Populara de Artă „Titel Popovici” si Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași între 1984 si 2000. La Școala Populară de Artă din Iași a avut-o ca elevă pe soprana Elena Moșuc. Debutul studiilor muzicale îl face la Iași cu soprana Aneta Pavalachi, la București cu soprana Arta Florescu la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” între anii 1973 și 1978, și la Milano între 1971 și 1973 , la cel mai mare Conservator de Muzică din Italia, Giuseppe Verdi cu soprana Rosetta Noli (1922-2018). A debutat în rolul „Desdemonei” din Opera „Othello” de Verdi în anul 1973 la Opera „Scala” din Milano.

În 1981, obține Marele Premiu „Riccardo Stracciari” la Concursul Internațional de canto de la Bologna (Italia). Datorită acestui premiu, debutează în rolul „Mimi” din „Boema” de Puccini, la Bologna, într-o serie de spectacole care au reprezentat începutul carierei sale internaționale de mare succes. Alte roluri de operă: „Norma” („Norma” de Bellini (operă), „Poppaea” („L’incoronazione di Poppea” de Monteverdi), „Martha” (din opera „Tiefland” de d’Albert), „Micaëla” („Carmen” de Georges Bizet), „Iphigénie” („Iphigénie en Tauride” de Gluck), Mimi („Boema” de Giacomo Puccini), „Amelia” („Bal mascat” de Verdi), „Leonora” („Trubadurul” de Giuseppe Verdi), „Leonora” („Forța Destinului” de Verdi ), „Elvira” („Ernani” – de Verdi ), „Floria Tosca” („Tosca” de Puccini), „Sister Angelica” („Suor Angelica”), „Turandot” („Turandot” de Puccini), „Aida” („Aida” de Verdi ), „Santuzza” din („Cavaleria Rusticana” de Mascagni), „Giulietta” (din opera „Povestirile lui Hoffman” de Offenbach), „Margherita și Elena” (din opera „Mefistofeles” de Boito), „Wolf Ferrari” – „I quatro rusteghi” (Felice).

Comentarii
  • Opera Romana Iasi de niste ani buni , ca si Iasul sufera de anonimat total si ca resurcitare aducem pe bani publici gloabe in perfuzii sa faca ce……………

Adauga un comentariu