Local

Măsuri anticaniculă în municipiul Iași. Transportul public CTP și piețele ieșene, prinse în proiectul primăriei

Publicat: 06 iul. 2020
Caniculă în Sydney

Mai multe măsuri anticaniculă în municipiul Iași au fost luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Transportul public CTP, dar și piețele ieșene au fost prinse în hotărârea luată de autoritatea locală. Proiectul mai prevede și asigurarea de apă potabilă pentru ieșeni în mai multe puncte din oraș și interzicerea circulației mașinilor de tonaj mare între orele 11:00 și 17:00 în condiții de cod portocaliu sau cod roșu

O serie de măsuri anticaniculă în municipiul Iași au fost luate recent de Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Aceste măsuri vizează în special transportul public CTP, dar și piețele ieșene au intrat în proiectul impus de primărie. Conform documentației aferente, Direcția de Asistență Socială va trece la monitorizarea și sprijinirea persoanelor vârstnice pe toată această perioadă de timp. De asemenea, companiile de utilitate publică vor dota ghișeele de încasare a facturilor cu apă potabilă.

ApaVital SA va verifica permanent cele 15 locuri din oraș unde sunt cișmele publice. În Parcul Copou sunt 3 bucăți, în timp ce în rond Târgu Cucu este o cișmea. O altă cișmea se află în Parcul Expoziței, iar două bucăți sunt pe Esplanada Oancea. În parcul de la Teatrul Național se află o cișmea, ca și la Cinema Victoria. Pe esplanada Costache Negri se află o cișmea. De asemenea, și în Parcul Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun, ieșenii pot găsi o cișmea. În stația CTP la Liceul de Chimie este o altă cișmea, ca și în Parcul Șahiștilor din Podu Roș. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se regăsește o altă cișmea, ca și pe strada Clopotari din Nicolina.

Măsuri anticaniculă în municipiul Iași, dispuse instituțiilor din subordinea primăriei

Proiectul cuprinde măsuri anticaniculă în municipiul Iași, luate și de către alte instituții subordonate autorității locale. Primăria Iași va asigura puncte de prim-ajutor și distribuire apă, toate organizate de centrele de cartier. În plus, vor fi asigurate spații și pentru corturi de prim-ajutor în municipiul Iași.

„Temperaturile ridicate constituie factori de risc pentru desfășurarea normală a activităților sociale și economice. Monitorizarea acestor fenomene meteorologice periculoase la nivel municipal se face prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență Iași în vederea inițierii și asigurării unor măsuri specifice în intervenție. Persistența temperaturilor ridicate pe o perioadă mare de timp poate influența negativ starea de sănătate a populației, îndeosebi a grupelor de risc major, fapt ce impune conjugarea eforturilor instituțiilor, atât din cadrul administrației publice locale, cât și a serviciilor publice deconcentrate”, se arată în decizia luată de Primăria Iași.

Transportul public CTP și piețele ieșene sunt cuprinse în planul municipalității

Pentru măsuri anticaniculă în municipiul Iași au fost incluse și Compania de Transport Public (CTP) și EcoPiața SA. CTP va asigura la capetele de traseu posibilitatea aprovizionării cu apă rece. Biroul Siguranța Circulației din cadrul CTP Iași va monitoriza autobuzele și tramvaiele pentru a prelua persoanele acre au nevoie de ajutor și asistență medicală. Nu doar transportul public CTP a fost luat în calcul. În piețele agroalimentare, în târguri și bazarul din municipiul Iași, vor fi asigurate locuri de unde ieșenii se pot aproviziona cu apă rece.
În plus, se interzice și circulația mașinilor cu masa mai mare de 7,5 tone între orele 11:00 și 17:00 în municipiul Iași, în condiții de cod portocaliu sau cod roșu. Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis și intensificarea controalelor în piețele din oraș și la comercianții stradali la produsele alimentare perisabile.

„Evaluarea post caniculă și îmbunătățirea capacității de management pe baza experienței acumulate ce a funcționat sau nu a funcționat, cauzele disfuncționalităților și măsuri corective, diseminarea concluziilor, evaluarea impactului perioadei caniculare, vor fi monitorizate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență”, se arată în proiectul emis de Primăria Iași.

Adauga un comentariu