Coronavirus

Măsuri drastice. Rusia analizează posibilitatea de reducere a cheltuielilor militare

Publicat: 21 iul. 2020

Rusia analizează o posibilă reducere a cheltuielilor militare, în condiţiile în care preţul scăzut al petrolului şi pandemia de coronavirus i-au afectat economia, arată un document publicat de Ministerul rus de Finanţe, transmite Reuters. În acest document se propune ca Guvernul de la Moscova să diminueze cheltuielile de stat cu apărarea cu 5% între 2021 şi 2023. Propunerea, publicată luni de Ministerul rus de Finanţe, include şi o diminuare cu 10% a bugetului pentru sistemul judiciar, serviciul datoriei externe a Rusiei şi a salariilor pentru funcţionarii publici.

În 2018, Rusia nu se număra printre primele cinci ţări cu cele mai mari cheltuieli militare din lume, după ce sumele alocate au scăzut cu 3,5% în acel an. Însă, anul trecut, Rusia a revenit pe locul patru în acest clasament, după ce chletuielile sale militare au crescut cu 4,5% până la 65,1 miliarde de dolari. Această sumă este echivalentă cu 3,9% din Produsul Intern Brut al Rusiei.

Sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin cheltuieile militare ale Rusiei au crescut, însă în anul 2018 Kremlinul a anunţat că Rusia îşi va reduce bugetul alocat apărării la mai puţin de 3% din PIB pe parcusul următorilor cinci ani.

Cifrele exacte privind cheltuielile militare sunt considerate un secret de stat în Rusia însă în 2018 Ministerul rus al Apărării a anunţat că 20.000 de miliarde de ruble (282 miliarde de dolari) au fost alocate pentru construcţia de infrastructuri militare potrivit unui nou program de armament pentru perioada 2018-2027. Banca Mondială se aşteaptă ca economia Rusiei să se contracte cu 6% în acest an.

Elita rusească a primit, încă din aprilie, un vaccin experimental anti-COVID

Elita rusească, formată din oameni de afaceri, directorii de companii și politicieni, a avut acces la un vaccin experimental anti-COVID, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, încă din luna aprilie, scrie publicația Bloomberg.

Institutul Gamaleia a finalizat studiul clinic, în care a fost implicat personal militar, însă rezultatele acestuia nu au fost publicate. Prima fază de testare a vaccinului pe oameni finanţat de statul rus a implicat 40 de oameni, iar în următoarea etapă, studiul se va desfășura pe un eșantion mai mare. Locația selectată pentru acestea a fost un prestigios spital militar din Moscova iar subiecții au fost un grup de voluntari format din soldaţi ruşi şi civili.

Programul în cadrul căruia membrilor elitei li s-a oferit acces la dozele de vaccin este legal, dar ținut în secret, potrivit unui cercetător rus. Acesta a mai adăugat că în această etapă a studiului au fost implicate sute de persoane. Nu este clar cum au fost selectați participanții, iar rezultatele lor nu sunt incluse în studiile oficiale, deși sunt monitorizați, iar datele sunt înregistrate de institut. Pacienții primesc, de regulă, două doze de vaccin.

Elita rusească a primit, încă din aprilie, un vaccin experimental anti-COVID

Au existat însă și persoane care au refuzat această „invitație”. Un oligarh a mărturisit că a decis să refuze participarea la acest studiu după ce medicul său i-a spus că va dura cel puțin un an pentru a evalua riscurile noului vaccin.

După ce informațiile au fost făcute publice, reprezentanții institutului au refuzat să comenteze aceste vești, iar purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov, el însuși infectat cu COVID-19, a declarat că nu știe numele celor care au beneficiat de tratamentul preferențial.

Întrebat dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit acest vaccin, Peskov a declarat: „Probabil că nu ar fi o idee bună să se folosească un vaccin necertificat pe șeful statului”, noteaza digi24.ro. Săptămâna trecută, ţări precum Canada, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, au acuzat Rusia că ar fi încercat să fure, cu ajutorul hackerilor, cercetările privind vaccinul.

Grupul rusesc de hackeri denumit APT29, „Ducii” sau „Cozy Bear” ar fi lansat atacuri țintite asupra unor organizații care se ocupă cu dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19. Cozy Bear este, de asemenea, unul dintre cele două grupuri despre care se crede că au accesat sistemele informatice ale Partidului Democratic înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Oficialii ruşi au negat acuzaţiile. Rusia a raportat peste 750.000 de cazuri de coronavirus, fiind pe locul patru în lume la acest capitol.

Adauga un comentariu