Coronavirus

Măsuri dureroase pentru familiile din România

Publicat: 17 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Măsuri dureroase pentru familiile din România

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, în cazul în care coronavirusul va face victime și pe teritoriul României – ceea ce, din fericire, până acum nu s-a întîmplat – vor fi luate măsuri drastice în ceea ce privește înhumarea trupurilor neînsuflețite.

Înmormântarea se face în cel mai scurt timp, iar oficialitățile precizează că sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Măsurile apar în Ordinul pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și publicat, aseară, în Monitorul Oficial, informează hotnews.ro. Suplimentar, acest ordin precizează că angajații serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului și nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecției cu noul coronavirus.

Nu se va face autopsia cadavrelor celor uciși de coronavirus

Conform acestui protocol, cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază. Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și specificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare.

În situația în care nu există frigider cu posturi separate se va identifica un spațiu separat față de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare. În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp. Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul și targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secția unității sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafețe).

Adauga un comentariu