Actualitate

Măsuri noi de la 1 februarie privind scăderea plafonului la energie electrică și gaz și creșterea limitei de consum. Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă

Publicat: 17 ian. 2022
barbat la costum purtand masca
Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care vor fi plafonate din nou prețurile pentru electricitate și gaze naturale

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni, 17 ianuarie 2022, în cadrul unui comunicat de presă, că s-a ajuns la un consens în Coaliție, iar Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care vor fi plafonate din nou prețurile pentru electricitate și gaze naturale.

Astfel, prețul pentru electricitate va fi de 0.68 de bani/KW pe oră, la gaze – 0,31 lei/kwh, iar plafonul de consum va crește. Ordonanța va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. De asemenea, facturile emise greșit de furnizori vor fi recalculate fără ca oamenii să fie debranșați.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă  de la 1 leu la 0,8 lei/kWh. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kWh la 500 kWh pentru care se calculează acest preţ. Practic reiese o compensare de 0,291 lei/kWh, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kWh”, a declarat premierul.

Plafonarea va fi adoptată și pentru consumatorii mari

„De asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, cei non-casnici va fi plafonat preţul la 1 leu/kWh. La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kWh, iar limita de consum pentru cinci luni va creşte de la 1.000 la 1.500 kWh. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se un preţ de 0,221 lei/kWh. De asemenea, pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industrie alimentară, se va asigura un preţ de 0,37 lei/kWh”, a anunţat, luni seara, Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații de presă, în contextul în care facturile la energie au explodat:

„Din discuțiile pe care le-am avut, cifra a depășit un milion de facturi greșite. Ați văzut că a fost o serie întreagă de acțiuni în teritoriu, vom continua aceste acțiuni și vreau să asigur toată populația că vom lua toate măsurile astfel încât să nu mai avem astfel de greșeli care să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora. În felul acesta, considerăm că ușa Guvernului este cât se poate de deschisă la dispoziția cetățeanului și folosim orice instrument de care dispunem“, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Enel susține că facturile au fost eliberate în mod corect

„Facturile aferente consumului de gaze naturale pentru luna noiembrie 2021 au fost emise corect pentru clienţii persoane fizice, având implementată schema de compensare şi pe cea de plafonare a preţurilor” au transmis luni reprezentaţii Enel România.

„Clienţii Enel Energie şi Enel Energie Muntenia beneficiază, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, de compensaţii şi de plafonarea preţurilor atât la gazele naturale, cât şi la energia electrică, în conformitate cu noile reglementări. Facturile aferente consumului de gaze naturale pentru luna noiembrie 2021 au fost emise pentru clienţii persoane fizice, având corect implementată schema de compensare şi pe cea de plafonare a preţurilor aşa cum a fost stabilită prin legislaţia specifică. În mod similar se procedează pentru persoane juridice care au solicitat beneficiile aferente plafonării şi exceptărilor”, potrivit precizărilor venite din partea Enel România, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a amendat Enel Energie şi Enel Energie Muntenia cu 400.000 de lei pentru nerespectarea legii privind compensarea şi plafonarea facturilor la gaze.

Reprezentaţii Enel completează, spunând că a fost un efort operaţional fără precedent din partea Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, generat de nevoia de modificare în regim de urgenţă a sistemelor informatice pentru implementarea schemei reglementate prin acte legislative succesive, ultimele fiind publicate în Monitorul Oficial din data de 18 decembrie 2021.
Comentarii
Adauga un comentariu